Povečanje telesne mase pri starajočih se ženskah je pogosto zaradi zmanjšanja mišične mase, kopičenja odvečne maščobe in slabšega metabolizma.
Posledično je potrebno spremeniti način prehranjevanja. Cilj diete po petdesetem letu je ohranjanje telesne teže, uživanje zdrave prehrane in kar je najpomembneje, da ženska ostane močna. Poslužite se naslednjih pet nasvetov, če hočete ostati v formi po petdesetem letu.
Začnite uživati vitamin B12 v obliki dodatka
Vitamin B12 podpira zdrave živčne in krvne celice in je potreben za proizvodnjo DNK. Najdemo ga v ribah in mesu. Vezan je na proteine v hrani, s prebavljanjem v želodcu pa se mora sprostiti. S staranjem se naša želodčna kislina zmanjša, zaradi tega pa težje absorbirati hranila, kot je vitamin B12.
Zmanjšajte vnos soli
S staranjem se veča možnost za nastanek visokega krvnega pritiska, saj žile postajajo vedno manj prožne, kar lahko pripelje do tveganja za kap, srčni napad, odpoved srca, bolezni ledvic in prezgodnjo smrt.
Večino soli zaužijemo s predelano hrano, zato je prvi korak, da zmanjšate uživanje čipsa, pripravljenih obrokov, konzervirane hrane in podobnih.
Namesto soli lahko uporabljate aromatična zelišča, katera imajo tudi druge prednosti; origano, timijan in rožmarin vsebujejo veliko antioksidantov. S tem, ko se znebimo predelane hrane, posledično zaužijemo več polnozrnatih izdelkov, sadja in zelenjave, kar pomeni tudi večji vnos vlaknin. Te nas nasitijo za dlje časa, zato čez dan pojemo manj hrane in lažje vzdržujemo težo.
Znebite se multivitaminskih pripravkov, ki vsebujejo železo
Ženske v povprečju dočakajo menopavzo okoli petdesetega leta. Takrat se potreba po železu poveča za približno 8 miligramov na dan. Medtem ko telo ne more brez železa, pa je lahko preobremenjenost z njim tudi nevarna, saj ga telo ne more izločiti po naravni poti, kar lahko vodi do poškodbe jeter ali srca in celo smrti. Ženske po menopavzi bi morale jemati nadomestke železa samo takrat, ko jim to predpiše zdravnik.
Zaužijte več kalcija in vitamina D
Zaradi želodčnih in hormonskih sprememb se absorbiranje vitamina D in kalcija zmanjša okoli štiridesetega leta. Ženske v postmenopavzi imajo večje tveganje za nastanek osteoporoze zaradi pomanjkanja estrogena. Nikoli ni prepozno, da dieti dodate hrano bogato s kalcijem. Okusni vir kalcija so sardine, špinača, brokoli, ohrovt, jogurt in mleko z nizko vsebnostjo maščob. Vaš zdravnik naj preveri vašo raven vitamina D in vam po potrebi predpiše dodatke, saj je le-ta potreben za absorbiranje kalcija.
Jejte kot Grki
S staranjem žile postajajo vedno manj prožne in sila krvi, ki potuje po njih, postane močnejša. To pomeni, da imajo ženske v menopavzi večje tveganje za bolezni srca, ki pa ga lahko zmanjšamo s pomočjo diete.
Raziskovalci so ugotovili, da največ ljudi dočaka 100 let in več na tistih območjih, kjer se držijo mediteranske diete, ta pa vključuje veliko sadja, zelenjave, polnozrnate hrane, zmerno uživanje vina in olivnega olja. Študija je pokazala, da je takšen način prehranjevanja povezan z dolgim življenjem, zmanjša tveganje za srčne bolezni in rak, zavaruje pa tudi pred večjimi kroničnimi boleznimi.
Potovanje po Mediteranu je lahko zabavno in sprostitveno, ampak vpeljava mediteranske diete je še boljša ideja!