Ali drugi res manipulirajo z nami in nas čustveno izsiljujejo?

Moji odnosi > Psihologija | piše: Petra Cvek | 29.1.2021
Ne dovolite, da drugi z vami manipulirajo in vas čustveno izsiljujejo. To je bilo bistvo članka, na katerega sem naletela pred kratkim in ker se nikakor ne morem strinjati s tem, da drugi z nami manipulirajo ali nas lahko čustveno izsiljujejo, sem se odločila, da napišem nekaj o tem.
Foto: freepik.com
Foto: freepik.com
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Da bomo lažje razumeli manipulacijo in izsiljevanje, poglejmo najprej, kaj manipulacija sploh je. SSKJ piše, da je »preračunljivo dejanje z namenom doseči osebno korist«. Ustavimo se še ob besedi preračunljiv: »… ki se odloči za svoje dejanje, ravnanje zlasti glede na lastno korist«.

Večkrat sem že zapisala, da pravzaprav vse, kar počnemo, delamo zato, ker v tem na zavedni ali nezavedni ravni prepoznamo korist. Vsa naša delovanja so torej usmerjena k temu, da bi skrbeli zase, da bi nam bilo dobro, da bi se dobro počutili, skratka, od tega, kar počnemo, želimo imeti neko korist. Le zakaj bi kdorkoli počel nekaj, v čemer ne vidi koristi?

Upoštevajoč zgornji definiciji bi torej lahko rekli, da smo vsi manipulativni in preračunljivi. Kajti tudi ko je na prvi pogled morda videti, da ne delujemo v svojo korist ali da delujemo proti sebi, kot radi rečemo, v resnici delujemo zase in v svojo korist.

Poglejmo primer ženske, ki verjame, da dela za družino – za otroke in moža – kuha, pere, lika, pospravlja itd. Dela zanje in v njihovo korist. Pa res ona nima nič od tega? Ali pa morda s tem sledi svoji predstavi dobre mame in žene ter tako skrbi za svoje dobro počutje, morda za občutek vrednosti in pravzaprav deluje v svojo korist? Že res, da imajo od njenega početja korist lahko tudi drugi, vendar to ni nujno. Poznamo namreč tudi primere, ko osebe v dejanjih drugih ne prepoznajo koristi, temveč le pretirano ustrežljivost.

Tako beseda manipulirati kot preračunljiv imata negativen prizvok, v resnici pa opisujeta nekaj, kar počnemo vsi ves čas – skrbimo zase in svoje dobro počutje.

Poglejmo še glagol izsiljevati. SSKJ ga definira kot »hoteti s silo priti do česa, s silo dosegati, da kdo kaj naredi, pove«.

Ne glede na to, kakšno silo nekdo uporabi, da bi me prisilil v nekaj, tega ne more storiti, če sem pripravljena sprejeti posledice, ki jih prinaša moje vztrajanje pri svojem. Ali nas lahko delodajalec prisili, da delamo nadurno delo? Lahko, če pristanemo na to, ker nas je strah negativnih posledic. Če pa smo jih pripravljeni sprejeti, nas ne more. Zakaj torej opravimo nadurno delo? Ker v tem prepoznamo korist – verjamemo namreč, da je to način, s katerim se bomo izognili nečemu neprijetnemu in izberemo »manjše zlo« ter opravimo nadurno delo, čeprav se morda pri tej odločitvi ne počutimo najbolje. Nas je delodajalec res izsiljeval? Je on tisti, ki lahko upravlja z nami in našim življenjem? Je, vendar le tako dolgo, dokler mi to dovolimo. Enako velja tudi v partnerstvu in številnih drugih situacijah.

Marsikomu je to razmišljanje težko sprejeti, saj se mora posameznik s tem odpovedati vlogi žrtve in prevzeti odgovornost za svoje življenje. Ne more več kriviti drugih za svoje odločitve in zato vztraja, da ga drugi izsiljujejo in z njim manipulirajo. Takoj ko smo pripravljeni sprejeti vse posledice svojega delovanja – tako tiste, ki jih prepoznavamo kot pozitivne, kot tiste, ki jih prepoznavamo kot negativne – ne more z nami nihče manipulirati ali nas izsiljevati. A ker se pogosto nismo pripravljeni soočiti s posledicami, za katere predvidevamo, da ne bodo dobre, ugodimo sogovorniku. Ne ker je ta manipuliral z nami ali nas kakorkoli izsiljeval, temveč ker smo se odločili, katere posledice so za nas bolj in katere manj sprejemljive ter v skladu s tem ustregli sogovornikovi prošnji oz. zahtevi. V tem, da mu ustrežemo, smo namreč prepoznali večjo osebno korist.

Še več o avtorici prispevka Petri Cvek in njenem delu pa boste našli tukaj in tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: SE NAŠA CIVILIZACIJA RES POSLAVLJA?

V enem od včerajšnjih komentarjev je bilo rečeno, da bo...

Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 27.11. do 3.12. (piše priznana astrologinja)

Vstopamo v veseli december in jaz se ga vedno veselim, ...

Metka Klevišar: VSAK ŽALUJE NA SVOJ NAČIN

Vsak od nas se prej ali slej gotovo sreča tudi z žalujo...

Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 20. do 26. 11. (piše priznana astrologinja)

Za vikend smo imeli astrološki potisk Sonca in Marsa v ...

Metka Klevišar: KAJ VSE NAJ BI POMAGALO K ZDRAVJU

Za mnoge je očitno laže nekaj kupiti in živeti z občutk...

VAJE ZA MOŽGANE: 8 enostavnih načinov za krepitev spomina in kognitivnih sposobnosti

Želite okrepiti spomin in izboljšati delovanje možganov...

Bliža se "črni petek". Preverite napotke za varno nakupovanje prek spleta

Spletni goljufi dobro vedo, kdaj bodo imeli največjo ko...

Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 13. do 19. 11. (piše priznana astrologinja)

Prejšnji teden se je Saturn v znamenju rib obrnil direk...

Metka Klevišar: KAJ PA S TISTIMI, KI SAMO STOKAJO?

Zavedati se moramo, da takšno neprestano stokanje člove...

Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 6. do 12. 11. (piše priznana astrologinja)

Čas med zadnjim Luninim krajcem in mlajem imenujemo fle...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.