Švedi so opravili raziskavo, v kateri so ugotovili, da je ljudi zelo lahko preslepiti s tem, da je hrana organska. V raziskavi so prostovoljci prejeli dve skodelici navadne kave. Postregli pa so jim s podatki, da je ena kava organska. Nato so jih vprašali, katera kava je bila boljšega okusa. Čeprav sta bili obe kavi popolnoma enaki, so prostovoljci menili, da je imela organska veliko boljši okus.
Študija je dokazala, da je za mnogo katerega kupca označevanje hrane z nalepkami ekološko in bio dovolj, da jo kupi in je dejansko prepričan, da je boljšega okusa, četudi temu ni tako.
Hrana, ki je označena z nalepko, da je organska, kupce bolj privablja. Zanjo odštejejo več denarja, kot za enako hrano, ki te nalepke nima, domov pa jo odnesejo v prepričanju, da so kupili bolj kvalitetno in okusnejšo.
Večina ljudi po organski hrani poseže zato, ker meni, da je ta bolj zdrava, vsebuje manj pesticidov in ostalih dodatkov in ima manj kalorij. Četudi je cenovno dražja, se odločajo za njen nakup zavoljo zdravja.
Žal pa je veliko tudi takšne hrane, ki nosi oznako, da je bolj zdrava, a temu ni tako. Strokovnjaki so v svoji študiji odkrili, da se včasih zelenjava, sadje, meso in jajca, ki nosijo oznako, da so bolj zdravi, bistveno ne razlikujejo od ostale hrane brez oznake.
Štiri od petih gospodinjstev v Veliki Britaniji raje poseže po hrani, ki ima oznako, da je organska, kljub temu, da zanjo odštejejo več denarja, v upanju, da se prehranjujejo bolj zdravo.
Če želite kvalitetno hrano, potem je morda še najbolje, da jo pridelate sami doma, ali pa kupite od lokalnih proizvajalcev.