Človeško ribico imajo tudi v Kranju

Aktualno > Zanimivosti | piše: Ines Zabret | 7.1.2016
V Kranju pod Gaštejskim klancem je jama Tular, ki so jo med vojno obzidali in spremenili v protiletalsko zaklonišče, danes pa v njej gojijo človeške ribice (Proteus anguinus). Jamo Tular in laboratorij, ki je v jami, sta si ogledala župan Boštjan Trilar in vodja Kabineta župana Janez Rakar.
Jamo Tular si je ogledal tudi župan Boštjan Trilar. (foto: Ines Zabret)
Jamo Tular si je ogledal tudi župan Boštjan Trilar. (foto: Ines Zabret)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Tular je naravna jama, ki jo je v pleistocenskem konglomeratu reke Save pod Stražiščem v Kranju izdolbel droben potoček. O njej je pisal že Janez Vajkard Valvazor v Slavi vojvodine Kranjske. Spelebiolog Marko Aljančič je leta 1960 jamo preuredil v jamski laboratorij in v njem naselil kolonijo človeške ribice. Vodja laboratorija Gregor Aljančič s strokovnjaki v jami Tular raziskuje majhno kolonijo črne človeške ribice, izjemno redke temno obarvane podvrste, ter preučuje ekologijo in vedenje človeške ribice in njene prilagoditve na jamsko okolje. Jamski laboratorij Tular je edini tovrstni laboratorij v Sloveniji, poleg laboratorija v francoskih Pirenejih pa tudi edini kraj, kjer se človeške ribice razmnožujejo izven svojega naravnega habitata.

Več informacij o jami Tular si lahko preberete na spletni strani ter na facebook profilu Tular Cave Laboratory - Jamski laboratorij Tular, kjer je objavljen tudi dokumentarni film o ogroženosti človeške ribice in pitne vode v Sloveniji.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Pozor! Kako goljufi pridejo do vaše kreditne kartice? Obstaja 5 načinov

Najpogostejši cilj spletnih goljufov je vaša kreditna k...

Divji kostanj – naravni zaveznik pri težavah z venami (+recepti za zdravilne pripravke)

Divji kostanj se ponaša z močnimi protivnetnimi in astr...

KUHALNICA: Drugačen jesenski zavitek

Jesenski 'štrudelj' je malce drugačen od običajnega. V ...

Dolgotrajna oskrba v praksi – resnični obrazi in odprta vprašanja

Ko govorimo o staranju, ne govorimo le o statistiki, te...

MojaLeta darila: Kdo so srečni nagrajenci? Preverite!

Znano je, kdo prejme Mojaleta darila! Preverite, ali st...

Najbolj uporabne aplikacije, ki vam olajšajo vsakdan in vas povežejo z bližnjimi

Pametni telefoni so postali del vsakdanjega življenja. ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (15. - 21. 9. 2025)?

Z energijo Sonca v devici se lahko prebudi strah pred m...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.