Pecivo s kokosom in ribezovo marmelado – sestavine: Pekač mere 36 x 21 cm
Testo: 180 g gladke moke
60 g sladkorja
80 g masla
1 jajce
1/2 vaniljevega sladkorja
ščep soli
1/2 naribane lumonine lupinice
Nadev 1: 3 žlice ribezove marmelade (ali kakšne podobne – maline, brusnice, biti mora kisla)
Nadev 2: 3 beljaki
30 g sladkorja
1/2 vaniljevega sladkorja
20 g kokosove moke
10 g moke
1/2 naribane limonine lupinice
Pecivo s kokosom in ribezovo marmelado – postopek: V posodo, ki jo bomo uporabili za gnetenje testa, odmerimo vse sestavine za testo.
Vse sestavine povežemo in ročno zgnetemo v homogeno testo.
Testo ne rabi počivati, zato ga lahko pričnemo kar takoj valjati. Pod testo namestimo peki papir. Na testo položimo pvc folijo in valjamo preko nje. Folija nam bo omogočila lažje valjanje, testo se ne bo lomilo in prijemalo valjarja. Pa še moke ni potrebno dodajati, tako testu ne spreminjamo strukture. Zvaljamo na mero dolžine in širine pekača.
Nato kar s peki papirjem prenesemo testo v pekač. Mogoče malo testa na mestih obrežemo in poravnamo v kotičke pekača. Testo z vilicami naluknjamo in damo peči na 180 stopnij Celzija za cca. 13 minut oz. da se testo rahlo zlato obarva.
In sedaj se lotimo drugega nadeva. Potrebujemo 3 beljake. Včasih nam pri peki ostanejo beljaki in če nam jih ni takoj za porabiti, jih lahko zamrznemo in hranimo. Ko jih potrebujemo, jih enostavno samo kakšno uro ali dve prej vzamemo iz skrinje. Tile moji so bili v skrinji že nekaj mesecev, vendar danes so se obnašali enako kot sveži. Če jih nimamo v skrinji, vzamemo sveže.
Nasvet Ko hranimo beljake v zamrzovalnik, na vrečico zapišimo številko, tako da bomo vedeli koliko beljakov je noter.
Najprej stepemo beljake, nato jim dodamo sladkor in vaniljev sladkor in še stepamo. Ko dobimo kompakten sneg, z lopatico primešamo še moko in kokosovo moko ter naribano limonino lupinico.
Na pečeno in rahlo ohlajeno testo premažemo ribezovo marmelado.
Čez marmelado enakomerno premažemo beljakov nadev s kokosom in damo peči v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija za cca. 15 minut oz. da se beljakov nadev rahlo obarva.
Ohlajeno pecivo s kokosom in ribezovo marmelado narežemo na poljubne rezine in ponudimo.
Še več okusnih receptov boste našli tukaj.