DORA tudi na Obali

Potem, ko je državni presejalni program za raka dojk DORA februarja letos pričel z delovanjem v Primorski regiji z mobilno enoto v Postojni, se v tem tednu presejalno slikanje žensk prvič začenja v obalno-kraški regiji.
Program DORA po novem tudi v Izoli.
Program DORA po novem tudi v Izoli.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Splošna bolnišnica Izola je izpolnila vse strokovne zahteve in pridobila status Presejalnega centra v okviru državnega programa DORA. Z odprtjem tega centra je v program DORA sedaj vključenih že 60 % vseh ustreznih slovenskih žensk.

Na presejalno mamografijo v SB Izola bodo vabljene ženske iz starostne skupine 50–69 let, ki imajo stalno prebivališče v občinah Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran in Sežana. V teh občinah je ustreznih žensk 16.383. Ženske bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. V program se lahko naročijo tudi same, in sicer tako, da pokličejo v Register DORA na OI na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan od 9.00 do 12.00, ali pišejo na elektronski naslov: dora(at)onko-i.si. Ženske za pregled ne potrebujejo napotnice.

Presejalno slikanje v stacionarnem centru v SB Izola izvajajo radiološke inženirke iz SB Izola, posebej izobražene za program DORA in stalno nadzorovane s strani Onkološkega inštituta kot upravljavca programa. Vsako mamografsko sliko ločeno odčitata dva zdravnika radiologa z OI. Kadar bodo radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki, bo ženska na dodatne preiskave prav tako vabljena na OI.

Mojca Gobec, dr. med., generalna direktorica Direktorata za javno zdravje je na otvoritvi povedala: ''Veseli smo, da je center Dora dobila tudi Obala. Začetek izvajanja programa v obalno-kraški regiji pomeni še en korak pri nadaljnjem širjenju programa Dora po Sloveniji. Program bo dostopnejši in s tem smo bližje zavezi o dostopnosti žensk do najkakovostnejših storitev v programu Dora po celi Sloveniji. Če raka dojk zgodaj odkrijemo, je tudi zdravljenje uspešnejše. Zato vabimo vse ženske, ki bodo vabila prejele, da se nanje odzovejo in v polni meri izkoristijo dobrobiti tega programa".

Širitev državnega programa DORA po novem strateškem načrtu: na slikanje sedaj vključenih 60 % vseh ustreznih žensk
Onkološki inštitut Ljubljana je kot nosilec državnega presejalnega programa za raka dojk DORA v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije lani pripravil posodobljen strateški načrt, ki na novo opredeljuje načrt širitve programa DORA na območju celotne Slovenije za obdobje 2015-2020. Konec leta 2015 so bile v presejalno slikanje v okviru državnega programa DORA vključene vse ustrezne ženske iz OE ZZZS Ljubljana in Maribor, februarja letos sta se v program DORA vključila še OE ZZZS Koper z mobilno enoto DORA v Postojni ter OE ZZZS Kranj s stacionarnim presejalnim centrom v BGP Kranj. Z zagonom programa DORA v SB Izola so z junijem v program DORA vključene vse ustrezne ženske iz celotne OE ZZZS Koper. V program DORA je sedaj vključenih 60 % vseh ustreznih slovenskih žensk.

O programu DORA
DORA je organiziran državni program presejanja za raka dojk, ki omogoča ženskam med 50. in 69. letom slikanje dojk z mamografijo na vsaki dve leti. V tem starostnem obdobju je največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk, s presejalno mamografijo pa je mogoče odkriti bolezenske spremembe, ki še niso tako velike, da bi jih lahko ženska zatipala pri samopregledovanju ali njen zdravnik pri kliničnem pregledu. Cilj programa DORA je v ciljni populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu. Zato strokovnjaki Onkološkega inštituta Ljubljana priporočajo, da se ženske odzovejo vabilu na pregled in se s tem vključijo v program DORA.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Slovo od Mance Košir bo 8. maja na Žalah

V preteklem tednu je v 77. letu starosti po težki bolez...

Na koga računate, ko se boste postarali? Na državo, socialo, otroke...?

Ali morda na partnerja, na sosede, na prijatelje, na se...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.