Babja jeza (zlivanka)
Vse kar rabite je:
4 cela jajca
4 velike zvrhane žlice gladke moke
sol
kisla voda (Tempel ali Radenska, Donat ne pride v poštev)
mleko
nizek pekač od pečice velikosti 35 krat 30 cm, ki mora biti dobro naoljen (tudi robovi), da se testo ne prime, predhodno segrejte v pečici.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado
Priprava:
Navadno pečico si najprej vklopite na 220 stopinj.
Jajcem, moki in soli dodajte toliko kisle vode in mleka, ter zmiksajte, da boste dobili zmes kot za palačinke, lahko je še bolj redka (zračna, puhasta), da jo boste lahko vlili v dobro segret in naoljen pekač, zato govorimo o zlivanki (nisem merila, a za orientacijo, vsega skupaj pride 6 do 7 dcl).
Pekač potisnite previdno v pečico in pecite 20 minut.
Zelo pomembno je, da pečice med peko ne odpirate.
Prvih nekaj minut se ne bo nič dogajalo, potem pa se bo babja jeza našopirila in pekač bo postajal premajhen, a vas moram kar pomiriti, to je čisto normalno.
Med tem pripravite krožnike in skledo solate ali za sladko varianto sladkor v prahu in skodelico kompota.
Vsebina je le za tri porcije.
Iz Jožičine kuhinje vam želim, naj vam babja jeza to pot tekne, še posebej vam, dragi moški.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.