Debeli četrtek: Polna miza mastnih jedi

Pustni čas se prične z današnjim debelim četrtkom. Ljudsko izročilo narekuje, da je danes miza polna mastnih dobrot kot so svinjina, ocvirkovica in druge mastne jedi. Debeli četrtek velja za praznik debelih ljudi.
Pričel se je pustni čas. (foto: pexels.com)
Pričel se je pustni čas. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

"Na debeli četrtek so na podeželju v preteklosti skuhali celo svinjsko glavo, ki je bila lahko prekajena, ali pa samo svinjsko čeljust," je za STA povedal etnolog Vlado Šlibar, ki je v Pokrajinskem muzeju Celje dolga leta raziskoval tematiko prehrane. Med mesnimi jedmi so bile na jedilniku lahko po njegovih besedah tudi krače in drugo mastno svinjsko meso. Po starih verovanjih se je moralo namreč leto začeti v obilju.

Na debeli četrtek, ki ga na Dolenjskem poznajo tudi kot tolsti četrtek, na Gorenjskem kot mali pust, v Prekmurju pa kot mali fajnšček, so bili med ocvrtimi sladkimi jedmi na mizi predvsem krofi. Če pa gospodinji krofi niso uspeli, so ji zagotovo uspeli kvašeni ali krhki flancati ter miške, je povedal. Na območjih, kjer so gojili ajdo, so v pustnem času pekli tudi ajdov šarkelj, je dodal.

Krofi, ki jih je poznala dunajska kuhinja, so postali del pustnega časa na slovenskem območju šele v prvi polovici 20. stoletja. Uvajali so jih namreč gospodinjski tečaji, je opozoril.

Na dunajskem dvoru naj bi leta 1815 pojedli osem do deset milijonov krofov, navajajo etnologi. Opozarjajo pa, da so sladico, podobno današnjim krofom, poznali že v starem Rimu, saj jo je v svoji kuharici navajal Apicij iz prvega stoletja našega štetja.

Na debeli četrtek se bodo ponekod začela pustovanja, ki trajajo več dni. V Cerknici bodo oblast prevzeli Butalci, in sicer z Žaganjem babe - prireditvijo na odru pred kulturnim domom. Župan jim bo predal ključe mesta, pustni teden s številnimi dogodki pa bo potekal vse do pepelnične srede.

Prav tako bo že danes živahno v Mozirju na celjskem koncu, kamor Pust mozirski vabi že več kot stoletje. Predaja trških pravic bo danes, tamkajšnji pustni liki pustnaki pa bodo za en dan povsem zavladali mestu na pustni torek.

Nekateri pustni programi pa so se začeli že v minulih dneh. Tako se je letošnje že 58. Kurentovanje začelo že v soboto, in sicer s predajo oblasti karnevalskemu princu.

Povzeto po slovenskih medijih.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Prijavite se na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2024

Tudi letos vas Fala Slonček vabi, da se mu pridružite n...

Portorož 1905: Kulturno-gastronomski sprehod skozi zgodovino Portoroža

14. septembra bodo v Portorožu obudili zgodovinski utri...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Novo leto vam bo prineslo več sreče, če boste 1. januarja delali to

Različne rituale za več sreče in pozitivne energije lju...

10 najboljših družinskih novoletnih zaobljub

Za te novoletne zaobljube družine poročajo, da so jim z...

TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.