Otroci, ki gledajo kuharske oddaje, pojedo 1,5 krat več hrane kot tisti, ki gledajo programe o naravi, je pokazala študija. Tudi željo po sladkem imajo večjo: hrano si sladkajo dvakrat bolj. Znanstveni opozarjajo: kuharske oddaje otrokom dvigujejo apetit po zanje neprimerni hrani. Svetovna zdravstvena izpostavlja, da ima več kot petina štiri in petletnikov prekomerno telesno težo, delež pa med šestletniki še naraste: pretežkih jih je 33 odstotkov.
V študijo so zajeli skupino belgijskih otrok dveh starosti: 6 in 7 let ter 10 in 11 let. Razdelili so jih v dve skupini: ena je vsak dan gledala kuharske oddaje o pripravi slaščic, druga v istem času oddaje o naravi. Potem so obojim ponudili palačinke. Tisti, ki so si jih privoščili po kuharski oddaji, so jih pojedli 1,5 krat več kot tisti, ki so prej gledali oddajo o naravi. Medtem, ko so si »ne-kuharski« otroci palačinke posuli z 18 grami sladkorja, so otroci iz druge skupine – torej ti, ki so gledali kuharsko oddajo, čez priljubljeno sladico nasuli 34 gramov sladkorja.
Kuharske oddaje sicer niso namenjene otrokom, ker pa so na programu v času, ko so le-ti pred televizijskimi sprejemniki, imajo nanje velik vpliv. Dr. Evy Neyens iz Univerze Leuven, ki je vodila raziskavo, je povedala: »V kuharskih oddajah običajno pripravljajo energijsko goste obroke. Ker se prehranjevalne navade, ki se jih naučimo kot otroci, obdržijo tudi v odraslosti, bi bilo nujno razviti prehranske smernice za tovrstne oddaje. Tako bi televizijske kuharske oddaje lahko postale način, s katerim bi otroke učili, kako pripraviti zdrave jedi in sprejeti zdravo prehrano.«
Viri:
University of Leuven
Journal Appetite
WHO