Gregorčki prinesejo luč in pomlad

Aktualno > Dogodki | piše: Saša Pivk Avsec | 8.3.2017
Pravijo, da se na god sv. Gregorja še danes ptički ženijo. Na predvečer praznika pa je v Tržiču in še nekaterih krajih šega, da ljudje po vodi spustijo hiške, cerkvice, barčice in druge predmete.
Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja in avtor knjige dr. Bojan Knific - mediji(foto Media butik)
Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja in avtor knjige dr. Bojan Knific - mediji(foto Media butik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Izraz »gregorčki« se je zanje uveljavil v zadnji tretjini 20. stoletja. Na podlagi večletnega strokovnega raziskovanja je dr. Bojan Knific napisal prvo knjigo o gregorjevem, ki je prav danes izšla pod okriljem Tržiškega muzeja, predstavili pa so jo na dopoldanski novinarski konferenci v Galeriji Atrij Občine Tržič. Zvečer ob 17.30 pa bo v njej še odprtje razstave z naslovom »Z obredom nad neredom«.

Knjiga »Ko gre luč v vodo in se prične pomlad« bralcu na prijeten način predstavlja praznovanje gregorjevega na Slovenskem, sorodna praznovanja drugod v Evropi in razkriva mitološka ozadja spuščanja luči po vodi. Prikazuje šego, kakršna je živela v preteklosti, njeno preoblikovanje do sodobnosti in ponuja pot njenemu prihodnjemu razvoju. Je bogato opremljena s prek 200 starimi in novejšimi fotografijami, ima znanstvena aparat in sodi med najpomembnejša sodobna etnološka dela s področja obravnave šeg in navad na Slovenskem. »Prva omemba šege iz Tržiča iz leta 1900 govori, da so bile hišice narejene iz papirja, imamo pa tudi podatke o tem, da so po vodi spustili jerbase z oblanci, jih polili s smolo in zažgali. V Kropi so s smolo oblili cokle in jih spustili v vodo. V zadnjem času pa izdelujejo v tržiških vrtcih in šolah raznovrstne gregorčke različnih oblik in tako nekdanjo šego povezujejo s sodobnim časom, razmišljajo o dediščini in se z njo ukvarjajo na svoj način. To je tudi eden od načinov, da se bo šega ohranila. Šega mora imeti svojo funkcijo v svojem času, čeprav je zdaj preoblikovana v turistično oz. vzgojno prireditev,« je knjigi na pot povedal avtor dr. Bojan Knific.

Le malo ljudi ve, da ima šega spuščanja luči po vodi globoke korenine. Poznajo jo marsikje v Evropi – zlasti na Bavarskem, v Švici in Franciji, a tudi drugod. Razvila se je iz predkrščanskega obredja – magičnega dejanja, ko so ljudje ob začetku novega leta s posebnim obredom, pri katerem so na/v vodo dali ogenj, nadvladali grozeči nered. Razstava Tržiškega muzeja je prva, kjer ob predstavitvi rokodelske tradicije niso razstavljeni le gregorčki, barčice in drugi predmeti, ki jih ljudje spustijo po vodi. Opozarja na širši kontekst in večstoleten razvoj šege, zlasti na njene predkrščanske korenine. Razstavljeni so različni stari gregorčki – tudi mnogo takih, ki doslej niso bili postavljeni na ogled, med njimi gregorčki, ki jih je pred leti kot makete tržiških hiš izdelal Boštjan Meglič.

Na pobudo Tržiškega muzeja, je bilo spuščanje gregorčkov leta 2016 vpisano v nacionalni Register nesnovne kulturne dediščine, s čimer je dobilo vseslovenski pomen, z njim pa tudi skrb za ustrezno ohranjanje in razvijanje. Tržiški muzej se je s tematsko razstavo, oblikovano na podlagi podrobnega proučevanja šege, pridružuje prizadevanjem drugih strokovnih inštitucij, da bi spuščanje gregorčkov dobilo ustrezno mesto v sodobni slovenski družbi. »Knjiga je bogat vir za vse, ki se bodo želeli s to šego ukvarjati in raziskovati v prihodnje. Razstava je podprta z raziskavami in najnovejšimi spoznanji in prikazuje šego od pradavnine do današnjih dni. Tržiški muzej je to šego vzel pod okrilje, ker je preučevanje etnoloških vsebin v Občini Tržič naše področje. Prvi vzgib za obširnejše delo, da o šegi čim več zapišemo, jo populariziramo in jo ohranjamo prepoznavno pa je tudi posledica dejstva, da v Sloveniji vedno bolj čutimo vplive tujih komercializiranih kultur, ljudje prevzemajo tuje šege, naše pa ob tem bledijo« pravi Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.