Sirup iz črnega ribeza je bil v časih, ko so ljudje doma pripravljali osvežilne pijače, obvezna sestavina domače shrambe.
S svojo kislino odlično osveži in odžeja. Pravijo, da ni sadja, ki bi imel toliko vitamina C kot črni ribez. Vsebuje ga 3 do 5 krat več od limon. Vsebuje veliko pektina, kar lahko izkoristimo pri pripravi marmelad. V ljudskem zdravilstvu so jagode črnega ribeza znane kot protirevmatično zdravilo. Vsebuje ključne minerale, ki pomagajo razstrupljati (razkisati) telo. Sveže stisnjen sok znižuje zvišano telesno temperaturo. Za čaj so uporabni tudi listi. V prvi vrsti pa iz črnega ribeza pripravljamo sokove, marmelade, pecivo, posušenega za čaj, odlično kombinacijo dobimo, če vmešamo nekaj jagod v jogurt ...
Sestavine za 2,5 litra sirupa:
1,5 kg ribezovih jagod
1 kg sladkorja
1 l vode
sok 1 limone
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)
Priprava:
Najprej dajte v pečico na rešetko steklenice in zamaške in jo vklopite na 110 stopinj, ko se pečica segreje, jo vsaj še 15 minut pustite na tej temperaturi. Steklenice po tem času pustite v pečici in jih sproti jemljite iz nje.
Dobro zrele in bolj debele ribezove jagode osnažite, če je treba tudi operite, nato jih dobro odcedite.
V malo večji lonec dajte najprej jagode, jih posujte s sladkorjem in dolijte 1 liter vode.
Vse skupaj pristavite na štedilnik in segrejte do prvih znakov vrenja (naredile se vam bodo pene), to je najprimernejša temperatura, da uničite bakterije in s tem preprečite, da bi se vam sirup pozneje kvaril, hkrati pa ne uničite vitamina C.
Nemudoma odstavite, sicer bo zaradi velike vsebnosti pektina pričel želirati (postajal bo vedno bolj gost) in dodajte sveže stisnjen sok limone (vsebuje veliko citronske kisline, ki prav tako zavira, da bi se sirup kasneje pokvaril).
S paličnim mešalnikom vsebino dobro premiksajte.
Skozi lijak, na katerega boste dali še zelo gosto cedilo (ali gazo) nalijte sirup v vroče steklenice in zatesnite.
Steklenice pokrijte z odejo in počasi ohlajajte.
Priporočam, da tak sirup hranite v hladilniku ali v zelo hladnem prostoru, počakal vam bo tudi do naslednjega leta.
Pripis: na 1 liter vode se priporoča 1/2 do 1 kg sladkorja.
Če hočete imeti kvalitetni sirup, lahko dodate samo 2 dcl vode, sladkor pa mora ostati v taki količini, ki je navedena zgoraj.
Gosto maso (cca 1,5 dcl), ki vam je ostala, lahko z dodatkom sladkorja še pokuhate, dodate sladkor in marmelado spravite v manjši kozarček.
Iz Jožičine kuhinje sporočilo : "O kako je dober".
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.