Hranijo lačne zmajčke

Aktualno > Dogodki | piše: Postojnska jama | 20.7.2016
V Postojnski jami imajo polno dela z novimi ličinkami človeške ribice. Sedaj, ko so se te končno izlegle, jih je potrebno tudi nahraniti.
Ličinke človeške ribice (foto: Iztok Medja)
Ličinke človeške ribice (foto: Iztok Medja)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Čeprav imajo ličinke na trebuščkih še nekaj zalog rumenjaka, s katerim bi lahko preživele še nekaj časa, so jim že začeli dajati hrano. V petek so najstarejšim in največjim ličinkam ponudili pojedino – slastne črvičke, bolj natančno štiri, za vsako ribico po enega. V soboto zjutraj je razveselilo, da je v posodi ostal samo še eden. Posnetek IR-kamere je potrdil to, kar so s tolikšno nestrpnostjo pričakovali, in razblinil bojazen, da ličinke morda ne bodo zmogle jesti. Vendar to ni bil enkraten napad lakote: tudi danes so si ribice privoščile malico. Torej, zmajčki že jedo. Hrana nekatere sprva zmede, nekatere se je celo malo bojijo in pred njo pobegnejo. Ko pa na koncu ličinke kot strašni zmaji sunkovito pohlastajo plen, so več kot zadovoljni in srečni, sporočajo iz Postojnske jame.

Predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj vedno poudarja, da »jama ve«. Ve, kdaj in kaj potrebuje, koliko lahko prenese in česa ne mara. Zato je toliko bolj zanimivo, da je bila prva »jamska pojedina« 16. 7. 2016, prav na dan, ko je Batagelj praznoval 6. obletnico nakupa podjetja Postojnska jama in prevzema upravljanja naše najstarejše turistične jame, ki na vrhuncu letošnje sezone znova beleži izjemno število obiskovalcev. In medtem ko so obiskovalci polnili jamo, so mali zmajčki očitno jedli tudi v čast hotelu Jama, ki je pred 45 leti prav 16. 7. 1971 prvič odprl svoja vrata.

Tudi 13. in 14. 7. 2016 sta datuma, ki se bosta zapisala v zgodovinsko knjigo človeških ribic in jame. S tema datumoma in še zadnjima izleženima ličinkama se je končalo izleganje človeških ribic. V sredo se je po nekaj dneh »mencanja« končno izlegel »Počasne«. Ta ličinka je namreč precej dni lezla iz ovojnice in se nato pomaknila spet vanjo, kot da bi si vzela čas za premislek, ali je zunaj »vse v redu«. Naslednji dan se je izlegla še zadnja, ki so jo poimenovali Jojo, saj je dobesedno visela s kamna na tanki nitki in se zibala. Zanimivo je, da sta tudi zadnji ličinki po velikosti in razvoju že zelo podobni preostalim, ki so se izlegle dosti pred njima. Torej lahko sklepajo, da so »prekoračile rok« in se v ovojnici razvijale, kot da bi bile že zunaj nje.

Od prvotno izleženih 64 jajčec imajo zdaj 22 mladih ličink, vse so v jamskem laboratoriju, ki je sprva deloval kot improvizirano nadzorovano okolje za jajčeca, ki so jih morali umakniti od okuženih jajčec. Iz tega je počasi nastajal pravi laboratorij, prilagojen potrebam naših ličink in biologov. Tam jih ne samo preučujejo, ampak se od njih tudi učijo. Ker vedo, da je naravno okolje najboljše, so eni od ličink v posodo namestili petrijevko z blatom iz enega redkih neoporečnih delov reke Pivke. Ličinki ni prijalo samo blato, po katerem se zdaj kobaca in skriva, ampak ji je ustrezala tudi petrijevka, pod katero je zlezla. Ker se človeške ribice zaradi občutka varnosti rade stiskajo ob kamne, so tudi drugim začeli nameščati sterilna steklena skrivališča.

Čeprav so ličinke s prehranjevanjem pokazale, da gre njihov razvoj v pravi smeri, še vedno ni časa za oddih. Treba je počakati, da začnejo jesti vse ličinke. Tako bodo vedeli, koliko ribic se bo razvijalo naprej. Prav tako pa morajo že zdaj premišljeno in pametno načrtovati vse nadaljnje korake in skrb za ličinke, tudi ko bodo postale mladiči. Kot pri otrocih se skrb za naše ličinke ni končala, ko so se izlegle, ampak se je šele začela. Čeprav nas je izguba vsakega jajčeca užalostila, nam gre po vseh dostopnih podatkih zelo dobro. Statistika – to vemo – marsikdaj ne govori v prid ribicam. Tudi v prihodnje bodo vse svoje napore in trud vlagali predvsem v njihovo dobrobit, še sporočajo iz Postojnske jame.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

»Dolgotrajna oskrba v praksi: sistem se gradi, človek pa ne sme ostati spregledan«

Kako se dolgotrajna oskrba udejanja v resničnem življen...

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Pozor! Kako goljufi pridejo do vaše kreditne kartice? Obstaja 5 načinov

Najpogostejši cilj spletnih goljufov je vaša kreditna k...

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Ideja za izlet: Vasica Krkavče v Slovenski Istri

Vasica Krkavče v zaledju Kopra sodi med najlepše pa tud...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (13. - 19. 10. 2025)?

Ves čas boste z energijo Sonca v tehtnici pravi diploma...

Staro živilo, ki čisti kri, preprečuje debelost in celo razvoj rakavih obolenj

Staro živilo, vsem na dosegu roke, je pogosto premalokr...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

KUHALNICA: Bučna rulada

Bučna rulada je hitro narejena sladica brez moke in je ...

Nasvet: Kako narezati čebulo brez solz?

Ali ste vedeli, da obstaja kar nekaj zelo uporabnih nas...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.