IDEJA ZA IZLET: Istra - dežela velikanov

V hrvaški del Istre, ki roko na srce, obsega večinski del Istrskega polotoka, zahajajo številni turisti. Predvsem v tisti bolj zahodni, obmorski del, kjer se nahajajo številni kampi, hoteli in apartmajska naselja, razpeta med poznanimi mesti Umag, Novigrad, Poreč, Rovinj … Vendar Istra tudi v svojem notranjem delu, v osrčju polotoka, skriva številne skrivnosti in čudovite kotičke, ki se dotaknejo tistih bolj raziskovalnih duš, avanturistov.
Hum
Hum
Hum Grožnjan Lepa Istra Istra
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Takoj pod Čičarijo se v okolici Buzeta nahajata dve očarljivi srednjeveški mesti, Roč in Hum. To območje je bilo zelo živahno že za časa antike. Majhno, a simpatično utrjeno naselje Roč je svoj razcvet doživelo v srednjem veku, ko je na tem mestu zrasla utrdba. Obrambni stolp in del obrambnega obzidja sta ohranjena vse do današnjih dni, zelo zanimivi pa sta tudi renesančna hiša in nekdanja mestna loža. Naselje Roč in mesto Hum sta povezana z Alejo glagoljašev ter s številnimi spomeniki povezanimi z znamenito staroslovansko pisavo, ki sta jo že v 9. stoletju izumila Sv. Ciril in Metod …

Glagolski napisi v Humu nam dokazujejo, da je bilo mesto eno izmed pomembnejših zibelk te stare slovanske pisave. Danes v tem simpatičnem mestecu z dvema ulicama živi 16 prebivalcev, zaradi česar je Hum vpisan v Guinessovo knjigo rekordov kot najmanjše mesto na svetu. Mestno obzidje se je ohranilo do današnjih dni. Zanimiva mestna arhitektura z mestno ložo in drugi detajli pa nas popeljejo v čas, ko je v teh krajih vladala Beneška republika.
 
PREBERITE TUDI: IDEJA ZA IZLET: Črno jezero na Pohorju
 
Če v središču Buzeta zavijemo levo, nas cesta preko mostička zapelje na vrh gričevja, kjer nas presenetijo krasni razgledi vse od Čičarije preko istrskih vasic do doline Mirne. Ob tej panoramski cesti nas pozdravi Draguć. Naselje se nahaja na naravnem pomolu nad bližnjim akumulacijskim jezerom. Zaradi naravne lege nas lahko spominja na našo Koštabono. Draguć je majhno strnjeno naselje, kjer dobimo občutek, da smo se vrnili nekaj desetletij nazaj. V to nas bo prepričala značilna istrsko beneška arhitektura, zanimive palače in cerkvice ter (še vedno!) makadamske ulice! Čisto na koncu mesta, na »špici« pomola, stoji majhna skrivnostna cerkvica, kjer se lahko usedemo, razgledamo po čudoviti pokrajini in užijemo nekaj pozitivne energije, ki se nahaja na tem prostoru. Radovedneži bodo skozi manjša okna ali vrata lahko pokukali znotraj cerkvice in opazili zanimive freske.

S slemenske ceste se lahko spustimo dalje proti Cerovljam, ki se nahajajo v okolici Pazina, lahko pa se zapeljemo na drugo stran proti markantnemu Motovunu – čuvaju Mirne. Motovun je mesto-spomenik na severozahodu Istre z okoli tisoč prebivalci. Mestece stoji na vrhu 277 m visoke strme vzpetine, ki prevladuje nad dolino reke Mirne. Po ljudskem izročilu naj bi to mesto zgradili velikani in to še preden so se vanj naselili ljudje. Nekateri velikani so bili tako veliki, da so lahko z golimi rokami zatresli mestni zvonik. V zadnjem času je Motovun poznan po letnem filmskem festivalu. Do Motovuna se lahko odpravimo peš ali z lokalnim avtobusom, ki nas pripelje do vhoda v mesto. Središče mesta s krožno razgledno ulico na vrhu je prava točka za ljubitelje lepih pokrajinskih fotografij. Za ljubitelje kulinarike pa se najde marsikaj zanimivega v manjših butičnih trgovinah. Tej kraji so predvsem znani po tistih dragocenih gomoljih s posebnim okusom – seveda govorim o tartufih.

Izlet lahko nadaljujemo po dolini Mirne proti zahodu, kjer na vrhu griča stoji pravljični Grožnjan. Pravo mesto za nepoboljšljive romantike in umetnike. V poletnem času se v Grožnjanu ogromno dogaja, saj so vse galerije in ostale butične trgovine odprte, lokali s terasami, obrnjenimi proti dolini Mirne in Motovunu, pa nas pričakujejo z omamnimi istrskimi specialitetami in vinom.
 
PREBERITE TUDI: Potepanje po Goriških brdih

Ko se odpravimo v notranjost Istre, v mesta, ki so jih po legendi gradili velikani, se moramo obvezno ustaviti v eni izmed istrskih konob, kjer lahko Istro začutimo tudi od znotraj. Istrski bobiči, fuži s tartufi ali bolj poznane fritole so ob kozarcu istrskega terana (nekateri mu rečejo tudi refošk) tista pika na i.

V kolikor bi te kraje želeli obiskati v večji družbi, si lahko zanimive programe izletov ogledate TUKAJ.

 
Fotografije: Autentica, Colours of Istria (Facebook)

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Doživljanje prelestnih gorskih panoram Dolomitov

Od mladosti sem zapisan goram; tudi zahtevnejšim. Poleg...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

Nagradna igra: Vikend paket za 2 osebi v Izoli!

Sodelujte v nagradni igri na Facebook strani Mojaleta.s...

IDEJA ZA IZLET: Goriška Brda

Goriška Brda so najbolj sredozemski del Posočja. Zaradi...

IDEJA ZA IZLET: Parenzana - železnica za vse čase

Železniška proga Parenzana ali Porečanka je bila gorska...

Ideja za izlet: Trst - prestolnica kave

Ko zaslišite besedo »Trst«, katera je vaša prva asociac...

Najlepše francoske vasi

Ko pomislimo na Francijo, se nas večina najprej spomni ...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.