IDEJA ZA IZLET: Vas Vitovlje

Pod Vitovsko goro se razprostira vas Vitovlje in vas vabi, da jo obiščete in spoznate. Odlično označene (markacije) poti in steze, prečudovita narava, enkraten razgled na Kras, Vipavsko dolino, Jadransko morje, Nanos, Snežnik, Dolomite in s pobočja Trnovske planote tudi na Julijske Alpe, nudijo izletnikom veliko zadovoljstva in užitkov.
Cerkev sv. Marije (foto: Autentica)
Cerkev sv. Marije (foto: Autentica)
Cerkev sv. Marije (foto: Autentica) Kapelica (foto: Autentica) Križev pot (foto: Autentica) Krščanske podobice (foto: Autentica) Notranjost cerkve (foto: Autentica) Ohranjene skulpture (foto: Autentica) Ostanek obzidja cerkve (foto: Autentica) Razgled na Vipavsko dolino (foto: Autentica) Smerokaz (foto: Autentica) Smerokaz Vitovlje (foto: Autentica) Tik pod vrhom (foto: Autentica)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Vitovlje so vas v Občini Nova Gorica. Ležijo na južnih pobočjih Trnovskega gozda nad krajem Šempas. Sestavlja jo več manjših zaselkov ob krožni cesti, ki se odcepi z magistralne ceste Ajdovščina - Nova Gorica med Osekom in Šempasom.

Vas je bila prvič omenjena okoli leta 1200 v listinah goriških grofov, nato pa leta 1361 z omembo cerkve Marijinega vnebovzetja. Ime izhaja iz župnijskega zavetnika sv. Vida (lat. Vitus). V starih virih pa se naselje pojavlja pod imeni: Witelgach, Witenbvrch, Weytenburg, Vitembergo. Po razlagi M. Kosa naj bi nemško ime opozarjalo na kraj gradišča ali gradu, pred letom 1000.

Največja znamenitost Vitovelj je romarska cerkev sv. Marije. Romarska cerkev na Vitovljah je posvečena Materi Božji oz. Svetemu Duhu. Prvič je omenjena (kraj, kjer stoji) v notarski listini z dne 2.1.1361, ki jo hranijo v Benetkah. Cerkev je v osnovi romarska zgradba in glede na utrjeno protiturško obzidje lahko sklepamo, da je v 14. stoletju oz. prej na tem mestu stala romanska kapela. Cerkev je bila dvakrat razširjena in prezidana, leta 1616 in 1673. V času med 1714 in 1755 je bil stari gotski oltar zamenjan z baročnim. Podoba Marijinega znanenja in lesena prižnica izhajata iz 17. stoletja. V I. svetovni vojni je cerkev ostala nepoškodovana, v II. svetovni vojni so jo Nemci obstreljevali in minirali, tako da je bila skoraj v celoti porušena. Največja zasluga za obnovo cerkve gre domačinom, ki so s prostovoljnim delom, materialnimi in finančnimi sredstvi - zbranimi v nabiralnih akcijah, uspeli obnoviti zunanjost in del notrajščine cerkve. Ljudski rezbar, domačin Stanko Hrovatin je leta 1990 izdelal za cerkvene potrebe kopije lesenih kipov. Danes verniki prihajajo k cerkvi, po tradiciji največ za binkošti in veliki šmaren, drugače pa je priljubljena izletniška točka s prekrasnim razgledom.

Za ljubitelje narave, kulture in stranskih poti Vitovci predlagajo:

Vitovska krožna pot
Vitovska krožna pot se začne v vasi Vitovlje, na začetku po asfaltirani poti, ki pelje strmo navzgor do nasada trajnic kjer zavije desno na stezo, ki so jo v preteklosti poznali kot “pot po stopnicah na Vitovlje”. Za tričetrt ure pridemo do podnožja prej omenjeneVitovske cerkve. Cerkev stoji na 605 m visoki skalnati vzpetini, v zavetju Trnovskega gozda, med Vitovskim vrhom in Čavnom. Vidna je po vsej Vipavski dolini - s čudovitim pogledom na Vipavsko dolino, Goriško raven, kras in Jadransko morje. Pri cerkvi se spustimo navzdol mimo vodnjaka in po stari kamniti cesti pridemo do križišča, kjer zavijemo levo na stezo za Skozno. Pred nami je pol ure hoje po južnem ostenju trnovskega gozda do križišča, kjer zavijemo desno in čez jaso do gozdne ceste in po njej do lovske koče, ki je v oskrbi Lovske družine Lijak. Nadaljujemo po cesti do najvišje točke naše poti - Kopitnika (929 m), kjer lahko ob lepem vremenu opazujemo spušanje zmajarjev. Tu se pot začne spuščati do steze, ki pelje na Čaven. Zavijemo po njej in kmalu stojimo na razgledni točki “Sekulak”. Od tu se spustimo levo na stezo za Lipovco in Vitovlje. Kmalu smo na Napoleonovi poti, kamniti cesti, ki so jo zgradili v času Ilirskih provinc. Na križišču za Skozno zavijemo levo na gozdno pot, ki nas pripelje do Kapelice “Pri sv. Luciji”. Pot se nadaljuje strmo navzdol do ceste in nato mimo vitovskega jezera. Pot nadaljujemo proti zahodu, ki nas pripelje do izhodiščne točke. Po približno 3,30 do 4,00 ure hoje se pot zaključi na prireditvenem prostoru.

Vas Vitovlje je poznana tudi po kostanju - Vitovskem maronu, ki se odlikuje po svojem okusu ter velikosti. Od drugih kostanjev se loči tudi po značilni temnejši progi na sadežu.
Včasih je kostanj za te kraje predstavljal pomemben dodaten prihodek na kmetiji. V gozdovih okoli Vitovelj so rasli kostanji na več kot sto hektarjih. Na žalost pa jih je kostanjev rak v preteklem stoletju zdesetkal. Sedaj pa jih ogroža še kostanjeva šiškarica, ki se izjemno hitro širi in povzroča veliko škodo.

Ugodna lega omogoča tudi pridelavo izvrstnih vin, tako belih kot rdečih. Še posebej so Vitovci ponosni na Vitovsko grganjo. Vitovska grganja se je danes poleg v domačemu vinorodnemu okolišu v Vipavski dolini, največ ohranila na Krasu.

V vasi je razgibano družabno življenje, domačini pa vsako leto organizirajo praznik kostanja in kresovanje. Vsekakor so Vitovlje vas, ki s svojimi naravnimi lepotami ter odlično kulinariko in vini prepričajo vsakega obiskovalca!

 
Povzeto po: KTD Vitovlje


Več idej za izlet najdete na autentica.si in facebook.com/enodnevniizleti
Morda te zanima tudi:

Na pustni karneval! Spoznajte 4 nepozabne pustne karnevale v Evropi

Vsi dobro poznamo beneški pustni karneval. A po Evropi ...

Ideja za podaljšan vikend potep: Valencia, Španija

Prijetne temperature, sonce in seveda španski temperame...

Kje v Evropi je najlepše v mesecu januarju? 3 ideje za potep

Izognite se gneči turistov in v miru obiščite te tri de...

IDEJA ZA IZLET: Beneška Slovenija

Odlična ideja za enodnevni izlet - potep po Beneški Slo...

IDEJA ZA IZLET: Dežela terana, pršuta in poezije

Da, prav ste odgovorili, ta dežela je Kras! Zakaj pa ra...

IDEJA ZA IZLET: Po Šavrinskih hribih - po poti legende o zlati kozi

V Šavrinskih hribih v zaledju Kopra se skrivajo zelo st...

Ideja za izlet: Trst - prestolnica kave

Ko zaslišite besedo »Trst«, katera je vaša prva asociac...

FOTO: Pet najlepših otokov na svetu

Če ne veste, kam bi se odpravili na dopust, vam BBC sve...

Brezplačni tematski sprehodi po istrskih poteh

Ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov bodo v sloven...

Kakšna je popolna zimska oprema za gore?

Na obisk zimskih gora se je potrebno pozorno in temelji...

IDEJA ZA IZLET: Lambergova pot

Območje Begunj je bogato z arheološkimi najdbami. Lambe...

IDEJA ZA IZLET: Pravljični gozd v Logarski dolini

V osrčju Logarske doline vas čaka gozd, poln pravljic, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.