Jedilne mize za družinska kosila in ostala srečanja

Moj dom in vrt > Dom in oprema | piše: P. R. | 13.12.2022
Lepo je, ko se zbere ožja družina, še lepše pa takrat, ko se srečanju pridružijo tudi sorodniki, ki jih že dolgo časa niste videli. Takšna srečanja potrebujejo kar nekaj priprave in velikokrat se izkaže, da okoli jedilne mize ni dovolj prostora za vse goste.
Ko izbirate jedilno mizo, je treba upoštevati prostor, kamor jo boste postavili, in število ljudi, ki bo mizo pogosto uporabljalo.
Ko izbirate jedilno mizo, je treba upoštevati prostor, kamor jo boste postavili, in število ljudi, ki bo mizo pogosto uporabljalo.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Taka situacija zna biti neprijetna in že vnaprej je treba poskrbeti, da se to ne bi zgodilo. To se lahko reši na dva načina: lahko se odločite za večjo jedilno mizo, ki bo rešila ta problem. Lahko pa si omislite pomožne jedilne mize, ki se jih zloži in jih uporabite po potrebi, ko imate več gostov. Premajhna jedilna miza naj ne bo razlog, da ne bi na kosilo večkrat povabili svojih otrok, vnukov in še koga.

 

Jedilna miza ni namenjena samo obrokom

Jedilne mize se uporablja za veliko več kot samo za obroke. Gre za temeljni kos pohištva, ki povezuje ljudi in se ga v večini primerov uporablja vsak dan za različne dejavnosti. V otroštvu je to lahko miza, kjer se delajo domače naloge, kasneje pa jedilna miza služi kot površina za delo za službo in podobno. Za njo se zbere vsa družina, da se poje kosilo ali večerja, lahko pa se uporabi tudi za igranje družabnih iger. Vse kaže na to, da mora biti izbira jedilne mize premišljena. Ob tem, ko je treba misliti na to, da se lahko ob njej zbere cela družina, se mora tudi skladati s prostorom, kjer je postavljena, pa če gre za kuhinjo ali jedilnico. Dobro izbrana jedilna miza vam lahko služi mnogo let in z izbiro kvalitetne jedilne mize zagotovo ne boste razočarani.

 

Izberite jedilno mizo za svojo jedilnico ali kuhinjo

Ko izbirate jedilno mizo, je treba upoštevati prostor, kamor jo boste postavili, in število ljudi, ki bo mizo pogosto uporabljalo. Najpogosteje se jedilna miza postavi v jedilnico ali pa kuhinjo. Je pa res, da moderni odprti prostori jedilnico in dnevno sobo združujejo in tako so jedilne mize postavljene kar v dnevni sobi.

Ko torej izbirate jedilno mizo, ki jo boste postavili v določen prostor, je treba upoštevati dimenzije prostora. Tako jedilna miza ne bo prevelika ali pa premajhna za prostor, kar bi bilo lahko moteče in estetsko odbijajoče. Pri večjih prostorih je seveda popolnoma sprejemljivo postaviti večjo jedilno mizo, pa čeprav sta morda v gospodinjstvu samo dve osebi. Tako imate dovolj prostora za svoje goste.

 

 

V manjših prostorih pa je treba narediti kompromis. Takrat bodo bolj primerne jedilne mize za dve ali štiri osebe. Tu potem pridejo v poštev tudi jedilne mize, ki se raztegnejo in tako pridobite še nekaj mest za svoje goste. V kolikor pride do situacije, ko jedilna miza ne zadostuje, lahko svoje goste napotite tudi v dnevno sobo, kjer se posedejo okoli klubske mizice. Ponudba mizic na VidaXL je obširna in tako ne boste imeli težav izbrati niti jedilnih niti klubskih mizic.

 

Mize v dnevnih prostorih

V dnevnih prostorih najpogosteje najdemo jedilne pa tudi klubske mizice. Klubske mizice služijo kot pomožne manjše mizice, kamor lahko odložite nekaj stvari. V primeru, da pridejo na obisk vaši družinski člani ali pa drugi gostje, je klubska mizica najprimernejši prostor, kamor lahko postavite prigrizke. Če vaše druženje poteka v dnevni sobi na sedežni garnituri, klubske mizice služijo tudi kot odlagališče za kozarce. Seveda pa imajo klubske mizice tudi estetsko vlogo.

Klubske mizice so poleg sedežnih garnitur osrednji del dnevnega prostora. Tja boste največkrat postavili okrasno cvetje, sveče, pa tudi revije ali pa zgolj, kot že omenjeno zgoraj, prigrizke za vaše goste.

 

Izbira klubske mizice

Obstaja več vrst klubskih mizic. Klubske mizice morajo biti v stilu z ostalo opremo dnevne sobe, da vse skupaj izgleda kot celota. Izberete lahko klubsko mizico, ki je zgolj mizica, lahko pa vam ta služi kot dodaten prostor za shranjevanje različnih predmetov. Ogromno klubskih mizic je namreč izdelanih tako, da imajo police ali predale. Tja lahko pospravite manjše predmete, ki bi sicer kvarili splošen videz dnevne sobe.

 

 

Klubske mizice so lahko večje ali manjše, zato izberite takšno, ki ne bo zasedla toliko prostora, da se ne boste mogli prosto premikati po dnevni sobi. Morda je v manjših prostorih najbolj primerno izbrati klubsko mizico na kolesih. Te klubske mizice se lahko premika, da vam niso v napoto.

 

Les je še vedno najbolj priljubljen material za mize

Ko kupujete jedilne mize ali pa klubske mizice, se odločite za brezčasne modele iz materialov, ki vam bodo služili še dolgo let. Že od nekdaj je za izdelavo miz med najbolj priljubljenimi materiali les. Izbirate lahko med različnimi vrstami lesa, ki imajo različne barve in stopnje trdote. Z lesom res ne morete zgrešiti in take mize se odlično podajo v vsak prostor.

Seveda pa se lahko odločite tudi za klubske ali jedilne mize iz umetnih materialov, stekla ali kovine. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, od vas pa je odvisno, kakšen stil vam je najbližje, da se boste v svojem domu počutili udobno in domače.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.