Jedilnik za današnje kosilo:
Špinačna juha, zrezki v naravni omaki, krompir s peteršiljem in kumarična solata
Špinačna juha
10 dag zamrznjene špinače
sol in poper
2 stroka česna
2 žlici olja
2 žlici moke
5 dl mleka
pope
5 dl vode
V ponev damo olje, ko se segreje, dodamo moko in mešamo, da malo zarumeni. Zalijemo s hladnim mlekom in vodo, ter mešamo, Dodamo špinačo in strt česen.
Ob mešanju naj vre nekaj minut. solimo in popramo. Juho lahko pripravimo tudi iz sveže špinače ali blitve, ki ju prej skuhamo in zmiksamo.
Zrezki v naravni omaki
60 dag govejega mesa
2 žlici olja
sol in poper
1 žlica moke
5 žlic juhe
Meso operemo pod tekočo vodo, osušimo in narežemo na štiri zrezke. Ob robovih jih plitvo zarežemo, da se na vročini ne vihajo. Rahlo jih potolčemo na mokri deski, da se vlakna zrahljajo. Posolimo, popramo in povaljamo v moki. Na vroči maščobi zrezke opečemo najprej na eni strani in nato še na drugi.
Opečene zrezke zalijemo z juho in jih počasi dušimo, da se zmehčajo. Dolijemo še nekaj žlic juhe, da dobimo omako, s katero prelijemo zrezke in krompir.
Krompir s peteršiljem
1 kg krompirja
voda za kuhanje
sol
svež peteršilj
Krompir operemo, olupimo in narežemo na večje kose. Skuhamo ga v slani vodi, z dodatkom sesekljanega peteršilja.
Kuhan krompir odcedimo, ga položimo k zrezkom in polijemo z omako.
Kumarična solata
3 velike mlade kumare
1 čebula
3 stroki česna
sol in poper
kumina
kis
bučno olje
Mlade kumare nastrgamo na kolobarje, če so starejše, jih olupimo. Primešamo sesekljano čebulo, strt česen in vse druge začimbe. Prelijemo s kisom in bučnim oljem, premešamo in takoj ponudimo.
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.