Obsežna raziskava, ki so se je lotili strokovnjaki švedskega Karolinskega inštituta, je še ena v vrsti tistih, ki so potrdile dobrodejne učinke uživanja oreščkov.
Ugotovili so namreč, da uživanje oreščkov vsaj trikrat na teden za 18 odstotkov zmanjša verjetnost razvoja atrijske fibrilacije, najpogostejše motnje srčnega utripa, ki za petkrat poveča možnost nastanka možganske kapi. In da zmerno uživanje (enkrat do dvakrat na teden) zmanjšuje tveganje odpovedi srca. Raziskovalci so za potrebe raziskave pod drobnogled vzeli več kot 60.000 odraslih Švedov in ter 17 let spremljali stanje njihovih src ter v kolikšni meri uživajo oreščke.
Sprva je sicer kazalo tudi, da se je mogoče z oreščki zavarovati še pred infarktom in srčno kapjo, a je pozneje postalo jasno, da so v teh dveh primerih na delu drugi dejavniki. Predvsem način življenja, torej telesna aktivnost, količina zaužitih alkoholnih pijač ter sadja in zelenje. Pri atrijski fibrilaciji in delno tudi odpovedi srca pa so rezultati pokazali, da oreščki resnično dobrodejno učinkujejo.