»Ko si pomirjen sam s sabo, je odhod lažji«

V sodobni družbi se radi povezujemo ob svetlih dogodkih, vključujoči smo ob rojstvih, porokah in življenjskih dosežkih, neljubih in težkih tem pa se izogibamo. Težko govorimo o izgubah, smrti in minljivosti, čeprav so te teme ves čas prisotne.
Ko sprejmemo dejstvo, da smo minljivi, se nam odprejo poti v raziskovanje človekovih potreb ob koncu življenja.
Ko sprejmemo dejstvo, da smo minljivi, se nam odprejo poti v raziskovanje človekovih potreb ob koncu življenja.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

S tem ko jih potiskamo iz zavesti, ne izginejo, ampak v ozadju povzročajo še večje napetosti in povečujejo strah. Zato bi se morali o smrti pogovarjati prej, povedo Nada Kunstek, Edin Duraković in Maja Žagar iz Slovenskega društva hospic, ki s spremljanjem umirajočih in njihovih svojcev pomagajo pri spoprijemanju s smrtjo. S svojim znanjem in izkušnjami pomagajo, da kot družba postanemo bolj odprti, bolj sočutni, da se odnos do smrti detabuizira in da boste o tem lažje govorili.

»Ko sprejmemo dejstvo, da smo minljivi, se nam odprejo poti v raziskovanje človekovih potreb ob koncu življenja. Osebni vpogled ali soočenje je potreben pogoj, da o tem govorimo,« pove Nada Kunstek. Pogovor bo torej veliko lažje stekel, če boste najprej pri sebi odgovorili na ključna vprašanja: Kako mi je ob tem, ko vem, da se bo moje življenje nekoč končalo? Kako se počutim, ko se ozrem v preteklo življenje? Ali kaj obžalujem, za kaj vse sem hvaležen(-žna)? Ali si še česa želim? Kaj je zame najpomembnejše? Kaj mi pomeni smrt? Česa se bojim, kaj mi je v tolažbo, kaj me pomirja? Kakšno slovo si želim? Kdo vse naj zanj poskrbi?

Vsa ta vprašanja so lahko zelo razširjena in poglobljena tema pogovorov v družini. Ti pogovori vam bodo pomagali, da se boste poglobili v razumevanje svojega strahu, v pomoč pa bodo tudi svojcem, zato je odveč skrb, da bi jih s takimi pogovori obremenili. Za to, kako se lotiti pogovorov, ni univerzalnega recepta, pomaga pa razčiščen odnos do lastne minljivosti in strahov, povezanih z njo.

V strahu pred smrtjo se skriva veliko stvari

Po izkušnjah sogovornikov se starejši želijo pogovarjati o smrti, saj jim to omogoči, da spoznajo tudi globlje strahove o smrti, ki se skrivajo pod površjem. »Ko umirajoče sočutno vprašamo, česa jih je strah, govorijo o zelo različnih stvareh. Eden od strahov je ta, da bi umrli osamljeni,« izkušnje iz društva deli Maja Žagar. »Ni strah pred smrtjo tisti, ki plaši. Bojijo se bolečin, tega, da zanje ob umiranju ali po smrti ne bo ustrezno poskrbljeno. Veliko je obžalovanja, zgodb, ki so značilne za navezanost. Želijo si koga še zadnjič obiskati, ga slišati. To so zelo pomembne teme pogovora, ki jih je dobro obravnavati prej,« še doda Edin Duraković.

V društvu zato spodbujajo pogovore o smrti med svojci, opažajo pa, da je starejše pogosto strah, da bi s takim pogovorom obremenili svoje otroke. V resnici je prav obratno, pogovori pomagajo tudi svojcem, meni Maja Žagar: »Teme o minljivosti so pomembne in s takim pogovorom se odnosi v družini poglobijo. Ko svojci in umirajoči medsebojno podelijo misli o pogrešanju, žalosti ob izgubi, hvaležnosti za vse, kar so skupaj doživeli, se v tej ranljivosti še bolj povežejo. Tako se je na koncu lepše posloviti ter po smrti drage osebe tudi lažje žalovati in iti v življenju naprej z bogato osebno izkušnjo

Pomembna tema pogovorov so želje glede umiranja in pogreba

Dobro se je že prej odkrito pogovoriti tudi o željah glede umiranja in pogreba. Po besedah Nade Kunstek umirajoči največkrat upajo, da ne bodo sami, da ne bodo trpeli, da se bodo počutili dobro v znanem okolju, da tudi njihovi najbližji zaradi njih ne bodo preveč trpeli, niti čustveno niti finančno. Če so sprejeli svojo minljivost, morda želijo sodelovati pri načrtovanju pogreba. Take so tudi izkušnje Maje Žagar: »Nekateri umirajoči imajo jasno sliko o tem, kakšen pogreb želijo, in svoje želje predajo svojcem. Povedo, kako jih naj pokopljejo, v žari ali krsti, ali izrazijo bolj specifične želje, na primer da na pogrebu ne želijo sveč, ampak da naj se denar namesto tega podari v dobrodelni namen. Pred kratkim me je poklicala neka gospa, ki ima ves čas iskren odnos do smrti in je želela urediti, da svojci ne bi imeli finančnih skrbi glede pogreba. Izkušnje kažejo, da so takšni dogovori dobrodošli. Tako so svojci in umirajoči mirnejši, saj imajo vse pomembne stvari dorečene, pri tem je manj negotovosti, poleg tega se zavedajo, da so izpolnili poslednje želje svojega bližnjega

Manj skrbi, ki spremljajo smrt

S pravočasnim pogovorom o smrti se lahko odpravi veliko strahov in skrbi, dorečejo se želje umirajočih in zaveze svojcev, manj je negotovosti, ki spremlja smrt, lažje je tudi žalovanje. Smrt prihaja nenapovedano in če se oseba na to pripravi prej, ob iztekanju življenja lažje, dostojanstveno in spokojno sprejema zadnje trenutke oziroma »živi do konca; če si pomirjen sam s sabo in s svojci, je odhod lažji«, so si enotni sogovorniki.

Finančne skrbi ob smrti lahko olajša tudi življenjsko zavarovanje Jesen življenja, ki med drugim krije plačilo pogrebnih stroškov. Za več informacij pokličite na brezplačno številko 080 555 555, obiščite triglav.si ali vprašajte svojega zavarovalnega zastopnika.

Promocijsko sporočilo

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.