Luskavica ni nalezljiva bolezen

Moje zdravje > Bolezni | piše: P. L. | 29.10.2019
Luskavica ali psoriaza je kronična neozdravljiva bolezen, ki se kaže z vnetji na koži. Pri nas se z njo sooča približno 35 tisoč bolnikov.
Luskavica ni nalezljiva bolezen. (foto: pexels.com)
Luskavica ni nalezljiva bolezen. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Vse več ljudi je danes že toliko osveščenih, da vedo, da luskavica ni nalezljiva bolezen, je pa žal neozdravljiva. Zanjo so značilna vnetna žarišča, simptomi se pojavijo kjerkoli na telesu, na lasišču, kolenih, komolcu in trupu.

V Sloveniji že od leta 1979 deluje humanitarna organizacija Društvo psoriatikov Slovenije. »Z informiranjem, ozaveščanjem in izobraževanjem si prizadevamo za boljše poznavanje, razumevanje in sprejemanje bolezni ter izboljšanje kakovosti življenja bolnikov s psoriazo.,« je povedal Simeon Setnikar, vodja podružnice Gorenjska.

Psoriaza ali luskavica je dedno pogojena, nenalezljiva, vnetna, kronična bolezen, ki prizadene predvsem kožo bolnikov in v približno 2% prizadene tudi sklepe obolelih. V svetovnem merilu za to boleznijo oboleva okoli 2,5 odstotka ljudi. V Sloveniji beležimo takšnih bolnikov okoli 35.000. Ker se bolezen odraža na koži bolnikov z različno velikimi pigmentnimi madeži, rdeče, napete in luščeče se kože, je potreba po zmanjšanju izločevanja iz družbe in psihosocialnih stisk bolnikov velika.

»Društvo izpostavlja skrb za lastno zdravje, nudi podporo in zastopa nacionalne interese članov, na področju medicine pa poziva k skrbnejši obravnavi psoriatikov. Bolnikom želimo pomagati pri premagovanju in lajšanju stiske ter jih naučiti živeti z boleznijo, kar uresničujemo preko različnih dejavnosti. Naravnani smo k povezovanju in sodelovanju članov, kot enem izmed pomembnih dejavnikov delovanja, saj se zavedamo bremena bolnikov in pomembnosti zmanjševanja stigme. V okviru društva deluje predsedstvo, ki združuje 11 podružnic po vsej Sloveniji in šteje okoli 2000 članov,« je pojasnil Setnikar in dodal še, da v društvu skozi vse leto izvajajo različne programe: »Programe socialne in humanitarne narave za bolnike s psoriazo, kjer organiziramo in izvajamo samopomoč ter osebno pomoč starejšim in manj pokretnim bolnikom na domu ter preprečujemo in lajšamo socialne stiske. Skrbimo za lažje soočanje z boleznijo in vključevanje bolnikov v vsakdanje življenje. Organiziramo in izvajamo strokovna predavanja in izobraževanja za bolnike. Predavanja izvajajo zdravniki specialisti, dermatologi, revmatologi in psihologi. Na srečanjih članov se trudimo na podlagi medsebojne izmenjave izkušenj, povezovati vse udeležene. Spodbujamo zdrav način življenja in izvajamo preventivne programe za ohranjanje zdravja

Eden njihovih ključnih programov je obnovitvena rehabilitacija v slovenskih zdraviliščih. Kot društvo s humanitarnim statusom ga izvajajo pogodbeno z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki jim dodeljuje finančna sredstva. Vsako leto njihova komisija obdela nekaj sto vlog in odobri približno 220 bolnikom s psoriazo 14-dnevno zdravljenje v enem izmed izbranih zdravilišč. Kot dopolnilo k zgoraj navedenemu programu, izvajajo program »Družinske rehabilitacije«, kjer lahko člani društva skupaj s svojimi družinskimi člani in prijatelji koristijo lepo urejen apartma v Vasi Lipa v Termah Olimia, ter apartma v naselju Prekmurska vas v Moravskih Toplicah. V okviru zdraviliškega zdravljenja v tujini organizirajo zdravljenje v bolnici Naftalan in zdravljenje na Velem Lošinju, na Hrvaškem.
»Trudimo se, da je zdravljenje za člane društva cenovno ugodno. Organiziramo športne igre, različna družabna in izobraževalna srečanja, planinske pohode, izlete ter prednovoletna srečanja. Prav tako izvajamo predavanja za splošne zdravnike in medicinske sestre, z namenom hitrejše in pravilnejše diagnoze in skrbnejše obravnave obolelih za psoriazo.Ozaveščanje javnosti sodi med pomembnejše dejavnosti društva. Z izdajanjem društvenega glasila Za prostor pod soncem, spletno stranjo, sodelovanjem na društvenih omrežjih in akcijami ozaveščanja se trudimo za čim večjo prepoznavnost po svojem delovanju ter predstavljanju bolezni širši javnosti,« je zaključil Setnikar.

Vas o bolezni zanima več? Preberite prispevek TUKAJ.

Morda te zanima tudi:

Obsežna študija pravi: Vsak tretji, ki preboli covid-19, ima takšne zdravstvene težave

Poveča se možnost za razvoj duševnih ali nevroloških te...

Cepljenje proti covid-19: So starejši res diskriminirani?

V protestni izjavi Srebrna nit meni, da se v strategiji...

Nasveti: Poskrbite za mišično maso tudi v starosti

Kaj je upad mišične mase in kako je povezan s staranjem...

Pojasnjujejo: Kakšni so lahko negativni učinki po cepljenju proti covid-19

Tako kot po vsakem cepljenju, lahko tudi po cepljenju p...

Menopavza: Prepoznajte prve znake!

Drage dame, ali poznate prve znake, ki opozarjajo, da p...

Cepljenje proti covid-19 in alergije

Ali se lahko cepimo proti covid-19, če imamo alergijo n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.