Marec: Mesec za odgovorno ravnanje z vodo

Aktualno > Dogodki | piše: MOL | 28.2.2016
Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope, vstopa v tretji mesec zelenega leta, ki bo tematsko posvečen odgovornemu ravnanju z vodo. Ta tema bo rdeča nit tako vsakodnevnega programa v informacijski točki Točka.Zate. pred Mestno hišo, kot aktivnosti Četrtnih skupnosti Vič in Center, ki bosta v tem mesecu zeleni ambasadorki.
Ljubljana (foto: P. Hieng)
Ljubljana (foto: P. Hieng)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, so po mnenju Evropske komisije naredili največ sprememb v kakovosti življenja v najkrajšem času. Že leta 2007 so z oblikovanjem Vizije Ljubljana 2025 stopili na pot trajnostnega razvoja mesta, v okviru katerega sledimo zastavljenim ciljem – zagotoviti kakovostno življenje vsem meščankam in meščanom v zelenem, varnem, čistem in urejenem mestu.
Naziv ima za Ljubljano velik pomen, saj nas uvršča na evropski in svetovni zemljevid trajnostnih mest, hkrati pa smo edino mesto v osrednji in jugovzhodni Evropi, ki je prejelo ta prestižni naziv.

Odgovorno ravnanje z vodo
Ponosni so, da je Ljubljana ena redkih evropskih prestolnic, kjer lahko pijejo naravno kakovostno pitno vodo, neobdelano s tehnološkimi postopki, kar iz pipe. Varna oskrba s pitno vodo v Ljubljani že več kot stoletje temelji na vodnih virih v neposredni bližini mesta, javno podjetje Vodovod – Kanalizacija, ki upravlja z vodovodnim in kanalizacijskim omrežjem, pa skrbi za odgovoren in trajnosten odnos do naših vodnih virov, da bomo kakovostno pitno vodo ohranili tudi za generacije, ki prihajajo.

Točka.Zate.
Letošnje zeleno leto je razdeljeno na tematske mesece in marec je mesec odgovornega ravnanja z vodo, saj 22. marca obeležujemo svetovni dan voda. Vsakodnevne aktivnosti v informacijski točki Točka.Zate. pred Mestno hišo bodo koordinirali v javnem podjetju Vodovod – Kanalizacija v sodelovanju z zelenima ambasadorkama – ČS Vič in Center ter ostalimi deležniki.

Med drugim vabijo na predstavitve urbane poti vode v mestnem okolju Ljubljane, o razvojnih načrtih komunalne infrastrukture, na predstavitev rezultatov spremljanja kakovosti podzemne vode ter površinskih vodotokov v našem mestu ter na predavanje o tem, zakaj je pomembno stanje vodomera in kako je sestavljen račun za vodo.

Prve tri sobote v mesecu se bodo z voznim parkom predstavili kar pred Mestno hišo in združili predstavitve z zabavnimi in poučnimi igrami za otroke in odrasle. Veliko pozornosti bodo namenili ozaveščanju otrok in mladine o pomenu kakovostne pitne vode – pripravljajo izobraževalne delavnice za otroke, spletni kviz o odgovornem ravnanju z vodo, družinske delavnice in še vrsto drugih vsebin, poleg tega pa prve tri petke in sobote v marcu vabijo še na Cevkove ustvarjalnice in otroške delavnice.

Pred Mestno hišo napovedujejo zanimivo dogajanje tudi ob 22. marcu, svetovnem dnevu voda in zanimiv pogled nanjo v večernem času, ko bo le-ta osvetljena.

Točka.Zate. je odprta vsak dan, v zimskem času med 10. in 18. uro, poleti pa bo odprta še dve uri dlje, torej do 20. ure.

Celoten program Točke.Zate bo objavljen na spletni strani www.zelenaljubljana.si in pri informacijski točki.

Četrtne skupnosti – ambasadorke Zelene prestolnice Evrope 2016
V program zelene prestolnice so aktivno vpete tudi ljubljanske četrtne skupnosti, saj bo do konca leta vsaka izmed njih po tri tedne zelena ambasadorka. 23. februarja je štafeto ambasadorstva prevzela Četrtna skupnost Vič, ki bo poslanstvo opravljala do 13. marca, nato pa bo ambasadorstvo prevzela Četrtna skupnost Center.

Četrtna skupnost Vič bo v okviru svojega programa z javnim podjetjem Vodovod – Kanalizacija pripravila delavnice s Cevkom za učence OŠ Vič in za otroke vrtca Viški gaj, Cevko pa bo v marcu vsak teden gostoval tudi pri otrocih drugih vrtcev in šol. Za prebivalce 3. marca pripravljajo ogled Centra ponovne uporabe, v sodelovanju z javnim podjetjem Snaga pa bodo organizirali tudi ogled Ljubljanskega regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana.

ČS Vič bo svoje ambasadorstvo zaključila s čistilno akcijo, ki bo v soboto, 12. marca. Zbirno mesto udeležencev bo pred sedežem ČS Vič na Tbilisijski 22/a.

Ob prevzemu štafete, 14. marca 2016, bo svoj program predstavila tudi Četrtna skupnost Center.

Celoten program Četrtne skupnosti Vič je objavljen na spletni strani www.zelenaljubljana.si v napovedniku.

Vabijo vas, da program, aktivnosti in dogodke zelenega leta spremljate na interaktivni spletni strani www.zelenaljubljana.si.
Morda te zanima tudi:

Tedenski numeroskop: Ljubezen do sebe ni zavrnitev drugih

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Tedenski numeroskop: Le vi ste vi!

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Tedenski numeroskop: Živite svoj največji potencial

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

V Cityparku pomlad pozdravljajo z veličastnimi japonskimi češnjami

Topli sončni dnevi nas vodijo vsak dan bližje pomladi.

Tedenski numeroskop: Nehajmo loviti svoj rep

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

V šovu Kdo si ti? so se pod maskami skrivali Rok Ferengja, Emkej in Neisha

Tretji del šova Kdo si ti? Zvezde pod masko je znova na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.