Minister Tomaž Gantar: Vsak, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, je tega tudi dobil

Minister Tomaž Gantar se je včeraj udeležili Odbora za zdravstvo, kjer je spregovoril o razmerah v domovih za starejše v času epidemije COVID-19. Poudaril je, da bi bila selitev oskrbovancev iz DSOjev v bolnišnice strokovno neutemeljena.
V domovih za ostarele so pomanjkljivosti na vseh področjih. (foto: pexels.com)
V domovih za ostarele so pomanjkljivosti na vseh področjih. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

»O tem odloča stroka in ne politika, kar je edino pravilno. Da smo izpustili vse iz rok in so oskrbovanci v domovih za starejše drugorazredni državljani je politikantstvo in krivično do vseh, ki delajo vse in še več, da so varni tako oskrbovanci kot osebje. Trdim, da je vsak, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, tega tudi dobil,« je dejal minister Tomaž Gantar.

Minister je povedal, da so ponekod težave v domovih res izrazite, vendar, ko gledamo številke imamo v Sloveniji 102 domova, od tega ima pozitivne primere 25 domov in od teh je samo v petih več kot dva pozitivna z COVID19. Po mnenju ministra je slika bolj kritična, ker so to institucije, ki so bile vrsto let zanemarjene, tudi na področju zdravstva in kadra.

V domovih za ostarele so pomanjkljivosti na vseh področjih
»V tem času smo naredili maksimalno, kar se je dalo. Kadrovski primanjkljaj je ponekod takšen, da je težko skrbet za oskrbovance. Ekipe, ki smo jih pošiljali v domove, so ugotovile, da so pomanjkljivosti tudi na vseh drugih področjih. Glede na številke, ki so pred nami, bi lahko rekel, da smo dobri, podatki ki jih imamo pred sabo ne kažejo, da bi delali slabo. Tudi podatki o umrljivosti ne kažejo odstopanj, kot na primer v drugih državah kjer so imeli večje izbruhe,« je še dejal minister.

»Najprej smo se lotili reorganizacije zdravstva, da je bilo slovensko zdravstvo kot ena bolnišnica. Za vsa področja smo imenovali odgovorne osebe. Zmogljivosti zdravstvenega sistema so uspele zadostiti potrebam. Celotne opreme je bilo v bolnišnicah dovolj. Ko smo uredili zdravstveni del, smo se začeli ukvarjati s tem, kako skrbeti v domovih za starejše občane,« je pojasnil Gantar.

Koordinator na primarnem nivoju je skrbel izključno za domove
Za vsako področje so določili koordinatorja na primarnem nivoju, ki je skrbel izključno za domove in je imel pristojnost, da po potrebi vključi v delo dodatni kader. Koordinator je povezan tudi s koordinatorjem na sekundarnem nivoju. V sodelovanju so se, ko je bilo potrebno, dogajale premestitve v bolnišnice. Gantar trdim, da je vsak, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, tega tudi dobil. Seveda pa vsak pozitiven ne predstavlja tudi bolnika za COVID19. Večji delež oskrbovancev je tudi asimptomatskih. »Vsak starostnik pa tudi ni primeren za premestitev na intenzivno nega, zato smo vključili tudi strokovnjake s področja paliative. Skrbno je bilo strokovno ocenjeno, kdo je tisti, ki je primeren za premestitev v bolnišnico. Upoštevati pa je potrebno tudi, da je dom oskrbovancem drugi dom, premestitev bi bila za nekatere zelo stresna. Lahko bi celo umrli zaradi tega,« je pojasnil minister.

Nekateri domovi za starejše niso sodelovali
Ugotovili so tudi, da je kar nekaj institucij, kakšnih deset, ki sploh niso dovolile spustiti ekip v dom. Ministrstvo za zdravje prisilnih ukrepov ne more izvajati. Najbolj kritični domovi so bili: Metlika Šmarje pri Ješah in zdaj Ljutomer.
»Iz Ljutomera dobivamo informacije, da niso spoštovali navodil že od začetka. Do izbruha epidemije so dovolili obiske in nudili malice in je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo prišlo do večjega izbruha. Imamo tudi pisne izjave stroke, da se z direktorjem doma enostavno ne da delati, kar pa je problem hiše in ne zdravstva. V domu je potrebno urediti razmere in vzpostaviti red ter zagotoviti spoštovanje navodil in ukrepov, zato bomo del bolnikov iz DSO Ljutomer začasno premestili v SB Ptuj,« je še pojasnil Gantar.

Morda te zanima tudi:

Kratke misli: Ljudje, ki niso nikoli zadovoljni

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Skrbite za bolnika? Ne pozabite nase

Tisti, ki skrbijo za hudo bolnega svojca pogosto pozabi...

6 stvari, ki krepijo zdravje možganov in preprečujejo razvoj Alzheimerjeve bolezni

S staranjem se starajo tudi možgani. Zato je toliko bol...

Ko ljubezen prežene vse strahove …

Minljivi smo bolj kot se pogosto zavedamo. In šele takr...

Aplikacija, ki domove za starejše poveže s sirotišnicami

Mlada skupina deklet iz Indije je razvila aplikacijo, k...

Ohranimo zdravje in pozitivne misli tudi v času epidemije

Epidemija covida-19 je globoko zarezala v naša življenj...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.