Minister Tomaž Gantar: Vsak, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, je tega tudi dobil

Minister Tomaž Gantar se je včeraj udeležili Odbora za zdravstvo, kjer je spregovoril o razmerah v domovih za starejše v času epidemije COVID-19. Poudaril je, da bi bila selitev oskrbovancev iz DSOjev v bolnišnice strokovno neutemeljena.
V domovih za ostarele so pomanjkljivosti na vseh področjih. (foto: pexels.com)
V domovih za ostarele so pomanjkljivosti na vseh področjih. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

»O tem odloča stroka in ne politika, kar je edino pravilno. Da smo izpustili vse iz rok in so oskrbovanci v domovih za starejše drugorazredni državljani je politikantstvo in krivično do vseh, ki delajo vse in še več, da so varni tako oskrbovanci kot osebje. Trdim, da je vsak, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, tega tudi dobil,« je dejal minister Tomaž Gantar.

Minister je povedal, da so ponekod težave v domovih res izrazite, vendar, ko gledamo številke imamo v Sloveniji 102 domova, od tega ima pozitivne primere 25 domov in od teh je samo v petih več kot dva pozitivna z COVID19. Po mnenju ministra je slika bolj kritična, ker so to institucije, ki so bile vrsto let zanemarjene, tudi na področju zdravstva in kadra.

V domovih za ostarele so pomanjkljivosti na vseh področjih
»V tem času smo naredili maksimalno, kar se je dalo. Kadrovski primanjkljaj je ponekod takšen, da je težko skrbet za oskrbovance. Ekipe, ki smo jih pošiljali v domove, so ugotovile, da so pomanjkljivosti tudi na vseh drugih področjih. Glede na številke, ki so pred nami, bi lahko rekel, da smo dobri, podatki ki jih imamo pred sabo ne kažejo, da bi delali slabo. Tudi podatki o umrljivosti ne kažejo odstopanj, kot na primer v drugih državah kjer so imeli večje izbruhe,« je še dejal minister.

»Najprej smo se lotili reorganizacije zdravstva, da je bilo slovensko zdravstvo kot ena bolnišnica. Za vsa področja smo imenovali odgovorne osebe. Zmogljivosti zdravstvenega sistema so uspele zadostiti potrebam. Celotne opreme je bilo v bolnišnicah dovolj. Ko smo uredili zdravstveni del, smo se začeli ukvarjati s tem, kako skrbeti v domovih za starejše občane,« je pojasnil Gantar.

Koordinator na primarnem nivoju je skrbel izključno za domove
Za vsako področje so določili koordinatorja na primarnem nivoju, ki je skrbel izključno za domove in je imel pristojnost, da po potrebi vključi v delo dodatni kader. Koordinator je povezan tudi s koordinatorjem na sekundarnem nivoju. V sodelovanju so se, ko je bilo potrebno, dogajale premestitve v bolnišnice. Gantar trdim, da je vsak, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, tega tudi dobil. Seveda pa vsak pozitiven ne predstavlja tudi bolnika za COVID19. Večji delež oskrbovancev je tudi asimptomatskih. »Vsak starostnik pa tudi ni primeren za premestitev na intenzivno nega, zato smo vključili tudi strokovnjake s področja paliative. Skrbno je bilo strokovno ocenjeno, kdo je tisti, ki je primeren za premestitev v bolnišnico. Upoštevati pa je potrebno tudi, da je dom oskrbovancem drugi dom, premestitev bi bila za nekatere zelo stresna. Lahko bi celo umrli zaradi tega,« je pojasnil minister.

Nekateri domovi za starejše niso sodelovali
Ugotovili so tudi, da je kar nekaj institucij, kakšnih deset, ki sploh niso dovolile spustiti ekip v dom. Ministrstvo za zdravje prisilnih ukrepov ne more izvajati. Najbolj kritični domovi so bili: Metlika Šmarje pri Ješah in zdaj Ljutomer.
»Iz Ljutomera dobivamo informacije, da niso spoštovali navodil že od začetka. Do izbruha epidemije so dovolili obiske in nudili malice in je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo prišlo do večjega izbruha. Imamo tudi pisne izjave stroke, da se z direktorjem doma enostavno ne da delati, kar pa je problem hiše in ne zdravstva. V domu je potrebno urediti razmere in vzpostaviti red ter zagotoviti spoštovanje navodil in ukrepov, zato bomo del bolnikov iz DSO Ljutomer začasno premestili v SB Ptuj,« je še pojasnil Gantar.

Morda te zanima tudi:

17. oktober – mednarodni dan boja proti revščini

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1992 razg...

Koronavirus: Med sprejetimi ukrepi tudi skrb za starejše

Državni zbor je včeraj potrdil predlog Zakona o interve...

Thermana Laško - kjer turistični bon prinaša odlična doživetja!

Veliko je razlogov, zakaj v Thermano Laško na oddih rad...

ZDUS kampanja: Starost zahteva dejanja - kaj je starizem?

Zveza društev upokojencev Slovenije na današnji dan sta...

Misel za 31. oktober

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.