Nova mobilna aplikacija iKranj

Aktualno > Dogodki | piše: Mendi Kokot | 22.12.2016
Prebivalcem in obiskovalcem Mestne občine Kranj so od včeraj naprej na voljo pametna mobilna aplikacija iKranj ter novi digitalni informativni zasloni v prostorih nekaterih javnih zavodov in stavbi Mestne občine Kranj.
Nova mobilna aplikacija iKranj
Nova mobilna aplikacija iKranj
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Mestna občina je v decembru 2016 uvedla prve gradnike pametnega mesta Kranj (javno brezžično omrežje, mobilna aplikacija v testni (beta) verziji in digitalni informacijski zasloni). S tem je začela dosledno izvajati začrtane cilje Trajnostne urbane strategije. Poleg javnega odprtega omrežja z imenom KRANJopen, ki je pričelo delovati v začetku decembra, je Kranjčanom sedaj na voljo tudi poenotena mobilna aplikacija. Na njej se lahko spremljajo novice in dogodki, ki jih organizirajo MOK, javni zavodi in drugi organizatorji.

Nadalje lahko uporabniki preko rubrike Kr'povej sporočajo predloge, pobude in ideje, kaj bi lahko v mestu in krajevnih skupnostih naredili drugače in bolje, na primer predloge za izboljšave cest ali javnih storitev. Tako se je dodatno olajšala komunikacija med občani in občino. Sedaj je s pomočjo pametnega telefona možno hitreje podati predloge in prijaviti napake na javni infrastrukturi ter jih podkrepiti s fotografijo in točno lokacijo.

V aplikaciji je na voljo še več drugih uporabnih informacij.

Najbolj pomembne od zgoraj naštetih vsebin se prikazujejo tudi na enajstih novih informacijskih zaslonih, ki so nameščeni na naslednjih lokacijah: v stavbi MO Kranj, v stavbi Prešernovega gledališča Kranj, na gradu Khiselstein, v stavbi Zdravstvenega doma, na Komunali Kranj, v stavbi Pokritega olimpijskega bazena in v Mestni knjižnici Kranj. Namen zaslonov je aktivno posredovanje ažurnih informacij o delu kranjske občine, pravicah in storitvah za občane ter novostih iz delovanja zavodov ter društev.

Župan Boštjan Trilar poudarja, da v Kranju veliko ljudi pripravlja res zanimive dogodke in »želimo si, da zanje pravočasno izve čim več občanov. Zato je pametna aplikacija na platformi iKranj zelo pozitivna novost za vse krajevne skupnosti, društva in druge organizatorje dogodkov kot tudi občane, ki bodo deležni večjega pregleda nad dogajanjem v našem okolju. V občini že dolgo zajemamo velike količine podatkov o porabi energije, pitni vodi, ločevanju odpadkov, emisijah, prometu in tudi o javnih storitvah, ki bodo postale dostopne mnogo večjemu krogu občanov.«

Za urejanje vsebin skrbi uredniški odbor, ki ga sestavljajo predstavniki MO Kranj in javnih zavodov. Kabinet župana skrbi za objave, povezane z delovanjem mestne uprave, in za koordinacijo delovanja uredniškega odbora.

V prvih dveh tednih delovanja javnega brezžičnega omrežja KRANJopen se je nanj prijavilo več kot 3900 različnih uporabnikov, ki so prenesli več kot 200 gigabajtov vsebin. To je spodbuden znak in dobra popotnica za zagon nove mobilne aplikacije, ki deluje na mobilnih telefonih Apple in Android oziroma neposredno v mobilnih in spletnih brskalnikih. Povezava za prenos je na voljo na domači strani občine, v AppStore in trgovinah Google Play.

Povezava do aplikacije se prav tako ponudi ob prijavi v brezžično omrežje KRANJopen. S tem je preprosto dostopna tudi obiskovalcem mesta. Trenutno deluje v slovenščini, v nadaljevanju pa bo na voljo tudi v drugih jezikovnih različicah, kar bo dodatna vrednost za usmerjanje turistov do zanimivosti, doživetij, prenočišč in kulinarične ter druge ponudbe.

V naslednjih mesecih bo potekala pilotna uporaba novih pridobitev, ki se bo podrobneje ovrednotila v drugi polovici leta 2017. Na podlagi ugotovitev pilotne faze bodo izvedene ustrezne nadgradnje ter pripravljena naslednja faza uvedbe naprednejših storitev pametne skupnosti.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Maj je mesec čebel: Mestna občina Ljubljana pripravlja pester izobraževalni program

V Ljubljani veliko pozornosti namenjajo skrbi za čebele...

Kako je razporejena višina pokojnin?

Povprečna starostna pokojnina ljudi, ki se sedaj upokoj...

Prihaja poletna vinska pot: V mestnem središču Ljubljane vinarji iz vseh koncev Slovenije

Organizatorji dogodka se v središču Ljubljane že pripra...

Načrtovanje upokojitve: Že veste, kaj boste počeli, ko se upokojite?

Ljudje, ki gredo v posteljo zaposleni in se zbudijo upo...

Metka Klevišar: SPOMIN NA MANCO KOŠIR

Pretekli teden je umrla nam vsem tako dobro znana Manca...

Slovo od Mance Košir

Drugega maja 2024 je v 77. letu starosti po težki bolez...

Na koga računate, ko se boste postarali? Na državo, socialo, otroke...?

Ali morda na partnerja, na sosede, na prijatelje, na se...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.