Pametni sistem integriranega zdravstva in oskrb navdušil

Aktualno > Dogodki | piše: Telekom Slovenije | 7.6.2019
Na letošnji konferenci predstavnikov zdravstvenih organizacij, ki je v okviru Evropskega združenja bolnišnične in zdravstvene oskrbe med 2. in 4. junijem potekala v Ljubljani, je veliko pozornosti požel slovenski projekt pametnega sistema integriranega zdravstva in oskrbe, ki so ga razvili Telekom Slovenije, UKC Ljubljana, Klinika Golnik, Nacionalni inštitut za javno zdravje, ZDUS, Inštitut Antona Trstenjaka, Medicinska fakulteta v Ljubljani in Zdravstveni dom Trebnje.
Peter Pustatičnik, vodja eZdravja in eOskrbe v Telekomu Slovenije ter vodja projekta Pametni sistem integriranega zdravja in oskrbe, in asist. Dominika Oroszy, dr.med., pomočnica strokovne direktorice UKC Ljubljana za kakovost. (foto: Telekom Slovenije)
Peter Pustatičnik, vodja eZdravja in eOskrbe v Telekomu Slovenije ter vodja projekta Pametni sistem integriranega zdravja in oskrbe, in asist. Dominika Oroszy, dr.med., pomočnica strokovne direktorice UKC Ljubljana za kakovost. (foto: Telekom Slovenije)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pametni sistem integriranega zdravstva in oskrbe uporabnikom, ki so v domačem okolju, omogoča stalen stik z zdravstvenim osebjem in oskrbovalci na daljavo, s tem pa redno spremljanje ključnih vitalnih funkcij, zgodnje zaznavanje sprememb zdravstvenega stanja in možnost hitrega ukrepanja, ko je to potrebno. Na ta način je zagotovljena učinkovita zdravstvena oskrba, ki je namenjena predvsem osebam s kroničnimi boleznimi, bolnikom, ki okrevajo po težjih operativnih posegih, starejšim in invalidom. Rešitev torej povezuje zdravstveno osebje, oskrbovalce in bolnike na domu.

Pametni sistem integriranega zdravstva in oskrbe je nadgrajen sistem rešitve E-oskrba, ki so jo v Telekomu Slovenije lansirali pred dvema letoma in ki je opredeljena kot socialni servis. Sistem je v okviru klinične študije testiralo preko 100 pacientov in zdravstvenih delavcev, razvite rešitve pa prinašajo dobre rezultate zdravljenja, še posebej pri obvladovanju kroničnih bolezni, kot so kronično srčno popuščanje, astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen, sladkorna bolezen in visok krvni tlak. Pri tem je zelo pomemben tudi osebni vidik storitev zdravja na daljavo, saj stalen nadzor nad boleznijo bolnikom daje občutek večje varnosti, s tem pa tudi samostojnosti in bolj kakovostnega življenja z boleznijo. Prav opolnomočenju in aktivni vlogi bolnikov namenjajo sodobne družbe veliko pozornosti.

V tujini, kjer so tovrstne storitve dostopne vsem državljanom, so se stroški urgentnih storitev ter ambulantnega in bolnišničnega zdravljenja znižali od 22 do 32 %.

»V Telekomu Slovenije se zavedamo pomena zagotavljanja celostnih in dolgoročnih rešitev na različnih področjih, kjer lahko s pomočjo sodobnih tehnologij in pametnih rešitev omogočamo boljšo kakovost bivanja tako širši skupnosti kot posameznikom. Storitve oskrbe in zdravja na daljavo, ki jih razvijamo skupaj s partnerji, uporabnikom omogočajo predvsem daljše in varnejše bivanje na domu, boljše rezultate zdravljenj, bistveno manj zapletov in prezgodnjih smrti. Sistematična uvedba tovrstnih storitev na državni ravni bi omogočila racionalnejšo rabo virov zdravstvenega in socialnega varstva,« pravi Peter Pustatičnik, vodja eZdravja in eOskrbe v Telekomu Slovenije ter vodja projekta Pametni sistem integriranega zdravja in oskrbe.

Telekom Slovenije v okviru projekta Pametni sistem integriranega zdravstva in oskrbe sodeluje tudi v dveh pilotnih postavitvah Ministrstva za zdravje, ki sta namenjena učinkovitemu prehodu na sistemske rešitve skladno z osnutkom Zakona o dolgotrajni oskrbi. Vzpostavljene so pilotne postavitve preizkušanja pristopov za boljšo integracijo storitev dolgotrajne oskrbe, ki potekajo v Celju, Krškem in Dravogradu.

Ob tem Telekom Slovenije skupaj z Zvezo društev upokojencev Slovenije že leto dni uspešno izvaja tudi projekt Varni in povezani na domu, v okviru katerega skupaj z občinami zagotavlja (so)financiranje storitve E-oskrba, da bi bila ta lažje dostopna čim širšemu krogu uporabnikov. V projekt se je do sedaj vključilo 35 občin, ki na ta način svojim občanom zagotavljajo daljše, varnejše in bolj samostojno bivanje na njihovem domu. V Telekomu Slovenije občinam, ki so zainteresirane za sofinanciranje E-oskrbe svojim občanom, svetujejo, da jih kontaktirajo prek e-naslova ezdravje@telekom.si.

Podpredsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Vera Pečnik, ki projekt vodi na ZDUS, pravi, da v ZDUS želijo, da »bi bile storitve E-oskrbe in zdravja na daljavo čim prej dostopne vsem starejšim, ki jih potrebujejo. Pri tem si prizadevamo, da bi bile te storitve vključene v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja, po uveljavitvi Zakona o dolgotrajni oskrbi pa iz zavarovanja za dolgotrajno nego. Tako bomo preprečili marsikatero nepotrebno prezgodnjo smrt ali prezgodnji odhod v institucionalno varstvo, izboljšali bomo dostopnosti zdravstvenih in socialnih storitev ter kakovost življenja starejših na svojem domu, omilili socialno izključenost starejših in skrajšali čakalne vrste na institucionalno varstvo.«

Telekom Slovenije z razvojem pametnih storitev na področju zdravja in oskrbe na daljavo uresničuje svojo strategijo, s katero kot napreden operater zagotavlja celostne in dolgoročne rešitve na različnih področjih poslovanja, delovanja in bivanja.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.