Recept: Grška enolončnica s svinjskim mesom

Enolončnica s svinjskim mesom, krompirjem in tremi vrstami paprike je odlična jed na žlico, kjer se prepletajo okusi mesa, začimb, paprike in krompirja. Recept je povzet po grški enolončnici, ki jo pripravljajo tudi z drugo zelenjavo. Osnovne sestavine za enolončnico so svinjsko meso, tri vrste paprike in krompir. V tradicionalni grški enolončnici seveda ne smejo manjkati čebula, česen in paradižnik.
Grška enolončnica (Foto: Karmen Valant)
Grška enolončnica (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za grško enolončnico s svinjskim mesom:

600 g svinjskega mesa
4 krompirji
1 zelena paprika
1 rdeča paprika
1 rumena paprika
1 čebula
2 stroka česna
60 ml rdečega vina
3 velike žlice dvojno koncentrirane paradižnikove mezge
3 lovorovi listi
olivno olje, maslo ali svinjska mast za praženje
ščepec timijana, majarona in bazilike
sol in poper

Najprej pripravimo vse sestavine za grško enolončnico. Svinjsko meso narežemo na kocke, velike približno 5 cm. Krompir olupimo, operemo in narežemo na približno enako velike kocke kot meso.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Vse tri sorte paprike operemo, prerežemo, odstranimo semena in narežemo na večje kose.

Svinjsko meso narežemo na kocke, papriko očistimo in narežemo na večje kose, krompir olupimo in narežemo na večje kocke.
V večji litoželezni ponvi ali ponvi iz nerjavečega jekla, na močnem ognju segrejemo maščobo po želji. V receptu je kuharica uporabila olivno olje, jaz pa se v ponvi segrela žlico svinjske masti. Ko je mast razgreta, dodamo na koščke narezano svinjsko meso in ga z vseh strani močno popečemo.

Nato zmanjšamo ogenj in dodamo drobno sesekljano čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula malo zmehča, nato zalijemo z rdečim vinom.

V večji ponvi segrejemo maščobo in z vseh strani popečemo meso. Nato dodamo drobno sesekljano čebulo, česen in lovorov list.
Dodamo lovorov list, po ščepec timijana, majarona in bazilike. V receptu jedi dodajo tudi cel piment, ki ga jaz žal nisem imela. Premešamo in kuhamo toliko čas, da vino popolnoma izpari. Sedaj vse skupaj začinimo še s soljo in poprom.

Sedaj je čas, da v jed dodamo paradižnikovo mezgo. Vmešamo tri velike žlice dvojno koncentrirane paradižnikove mezge in kuhamo 3 minute. Ves čas z leseno kuhalnico strgamo po dnu litoželeznega lonca, da se paradižnikova pasta ne prime.

Takšen način kuhanja paradižnikove mezge preden dodamo vodo, zmanjša kislost in daje jedi temnejšo in bogatejšo rdečo barvo. Seveda lahko namesto paradižnikove mezge uporabimo domačo paradižnikovo omako ali paradižnik iz pločevinke.

Popečenemu mesu dodamo paradižnikovo mezgo in med mešanjem pražimo nekaj minut. Nato meso zalijemo z vodo in pokrito dušimo 40 minut.

Sedaj vse skupaj prelijemo s toliko vode, da je meso pokrito. Zavremo in nato temperatura znižamo in pokrito počasi dušimo 40 minut. Po 40 minutah dušenja je svinjsko meso dovolj mehko, zato sedaj dodamo na večje kocke narezan krompir in papriko.

Ko je meso mehko, dodamo na kocke narezane tri vrste paprike in na kocke narezan krompir. Po potrebi zalijemo z vodo, pokrijemo in dušimo pol ure.

Kako zgostimo enolončnico s svinjskim mesom?

Po okusu jed še začinimo, po potrebi dolijemo vodo, omake naj bo toliko, da prekriva krompir in papriko. Pokrijemo in dušimo še pol ure, v tem času bi se moral tudi krompir skuhati in omaka zgostiti. Če se nam zdi omaka preredka, moramo vedeti, da bo krompir omako kasneje precej zgostil.

Enolončnica s svinjskim mesom, krompirjem in tremi vrstami paprike, je odlična ideja za kosilo, ki ga lahko pripravimo že en dan prej. Jed ponudimo kot samostojno jed, zraven se prileže kos sveže pečenega kruha, pri nas je bila na mizi kot sladica še orehova potica. 

Pa dober tek!

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recept Enolončnica Grška enolončnica
Morda te zanima tudi:

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirove štručke

Si želite mehko, dišeče in dobro pekovsko pecivo? Pote...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Iz Jožičine kuhinje: Polpete iz mesa in bučk

Odličen recept za zelenjavno-mesne polpete, ki prihaja ...

Recept Lene Gospodinje: Slastna bučkina omleta (njami...)

Kmalu bo na vrtu polno bučk, iz katerih lahko pripravim...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.