Pogosto ga jemo in se ne zavedamo, kako strupen je!

Vsi ga obožujemo, ponujamo ga tudi otrokom, pa se ne zavedamo, kako zelo škodljiv je za naše zdravje.
V čipsu se tvori akrilamid, ki je dokazano zelo rakotvoren. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
V čipsu se tvori akrilamid, ki je dokazano zelo rakotvoren. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Svetovni mediji so se razpisali o živilu, ki je znano in priljubljeno po vsem svetu. Strokovnjaki za prehrano namreč trdijo, da je to eno najbolj strupenih živil na svetu, pa ga kljub temu pogosto uživamo vsi.

Govorimo o čipsu. Tega so mnogi svetovni mediji (Natural news, Living traditionally, Healthy food house) po svetu označili za najbolj strupeno hrano. Razpisali so se o tem, da je čips zelo priljubljen po vsem svetu, mnogo ljudi pa ga poje zelo velike količine. Čips pa je zelo škodljiv, vsebuje strupene toksine in bi ga morali popolnoma črtati z jedilnika, menijo in svarijo mnogi.

Strokovnjaki opozarjajo, da čips povzroča raka, mnogi, ki ga imajo radi, pa so prepričani, da je izdelan le iz krompirja in zato ni škodljiv. A žal ni tako. Proizvajalci čipsa le tega izdelujejo iz cenejših sestavin. Mešajo riževe, koruzne, pšenične in krompirjeve kosmiče, iz njih pripravljajo zmes, ki jo ocvrejo v olju in posušijo. V zadnji fazi izdelovanja čipsa, pa mu dodajajo še ojačevalce okusa, barvila, ojačevalce vonja in podobne strupene dodatke. Poleg tega pa se pri pečenju čipsa sprošča tudi akrilamid, ki je dokazano zelo strupen, povzroča raka. In prav čips vsebuje zelo velike količine akrilamida.

Strokovnjaki so dokazali, da vsebujejo vsa živila, ki jih pripravljamo tako, da jih cvremo v olju nad 100 stopinj Celzija, strupeni akrilamid.

Strokovnjaki opozarjajo, da čips vsebuje zares toliko strupenih snovi, da ga nikar ne jejte več. Če imate radi to živilo, si ga pripravljajte sami. Zagotovo bo manj strupen, če boste sami narezali krompir na lističe in ga ocvrli v svežem olju. A tudi tak naj ne bo prepogosto na vašem jedilniku.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Z zelišči proti vnetju ledvic

Vnetja ledvic lahko lajšate tudi z domačimi pripravki i...

Stres in zdravje

Brez zdravja ni nič. Nekaj sem spoznala na podlagi opaz...

Kako preprečiti kalcinacijo žil?

Če z leti v kosteh izgubljamo kalcij, se po drugi stran...

Ana Petrič: "Starejši ne vedo, kakšne pravice jim pripadajo."

"Ne načrtujejo na zalogo. Prepozno začnejo prilagajati ...

Prekomerna izpostavljenost soncu je dejavnik tveganja za vse vrste kožnega raka

Bližajo se topli meseci leta. Na NIJZ zato želijo ob Dn...

Intervju: "To je starost, ko pridemo do točke brez vrnitve, kar se tiče višine pokojnine."

"Če varčujemo, nas bo čas bogato nagradil. Če pa vse ži...

AMERIŠKI SLAMNIK - krepi imunski sistem, pomaga v boju z virusi in okužbami

Pod drobnogled smo vzeli ameriški slamnik ali ehinacejo...

Vitamin D: Primanjkuje ga predvsem ženskam

Zelo pomembno je, da z leti človek prejme zadostno koli...

Motnje erekcije po 60. letu – ali lahko poletna vročina stanje še poslabša?

Z leti se naše telo naravno spreminja – nekatere spreme...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.