Ali ste vedeli, da bi morali oreščke namočiti v vodi, preden jih zaužijete? S tem odpravite škodljive pesticide ter tanine, ki jih lahko vsebujejo, nevtralizirate pa tudi encime, ki upočasnjujejo prebavo ter negativno vplivajo na naše telo. Encimi, ki jih vsebujejo oreščki lahko povzročijo napihnjenost, zaprtje, vetrove, preprečijo, da bi se hranljive snovi, ki jih vsebujejo, lažje absorbirale v kri. Namakanje pa vse to prepreči in oreščki so zares zdravi.
Da oreščki pridejo do prodajne police, ponavadi prepotujejo zelo dolgo pot. Lahko so umazani prešli so skozi mnoge roke, z namakanjem pa očistimo te nečistoče.
Da bodo oreščki zares zdravi, da boste zares dobili vse hranilne snovi, ki jih nudijo in jih naše telo potrebuje, jih namakajte po naslednjih navodilih:
V vročo vodo dodajte žličko soli, nato pa vanjo stresite oreščke. Premešajte in pustite po določenem času pa jih sperite pod tekočo hladno vodo.
Koliko namakanja potrebujejo?
Orehi – 8 ur, mandlji – 12 ur, bučna semena – 7 ur, makadamija – 4 ure, pinjole – 8 ur, lešniki – 8 ur, laneno seme – 6 ur.
Če uporabljate mešane oreščke, jih namakajte osem ur. Če jih boste namakali več kot osem ur, pa vmes vodo enkrat zamenjajte.