Nekoč ni bilo na trgovskih policah toliko izbire. Ni bilo sredstev za čiščenje in sijaj jedilnega pribora, kar pa ne pomeni, da si tega gospodinje niso želele. Same so morale preizkusiti naravne sestavine ter iznajti recept, s katerim so čistile svoj jedilni pribor. In to jim je zelo dobro uspevalo brez dodatka kemikalij, po katerih danes večkrat posegamo, da si olajšamo delo in skrajšamo čas opravila. A naravne sestavine so še vedno bolj zdrave tako za nas kot tudi za okolje, v katerem živimo.
Če bi radi tudi vi sijoč, kot nov jedilni pribor, brez kemikalij, potem poskusite s tema dvema trikoma.
Kis in topla voda
Večjo posodo napolnite s toplo vodo, dodajte eno skodelico kisa za vlaganje in v takšno mešanico potopite jedilni pribor. Pustite pol ure, nato pa jedilni pribor dobro umijte z gobico ter detergentom za pomivanje posode, dobro sperite in do suhega obrišite s čisto kuhinjsko krpo. Pribor bo brez madežev, sijoč.
Voda in soda bikarbona
V vročo vodo dodajte eno skodelico sode bikarbone, mešajte, da se ta stopi, nato pa v takšno kopel potopite vaš jedilni pribor. Pustite pol re, nato pa ga skrtačite s staro zobno ščetko.
Jedilni pribor nato dobro sperite pod vročo vodo in do suhega obrišite s kuhinjsko krpo.