Da sadje in zelenjava ostajata čim dlje časa sveža na prodajnih policah, da imata estetski izgled in pravilno obliko, barvo, uporabljajo proizvajalci razne kemikalije in pesticide. Te pa z uživanjem teh živil vnašamo v svoj organizem, kar pa za naše zdravje ni prav nič dobrega.
Nekaj kemikalij lahko odstranimo že tako, da sadje in zelenjavo dobro operemo pod tekočo vodo, nato pa še olupimo. Še več pesticidov pa bomo odstranili z naslednjimi ukrepi:
Najboljša izbira je seveda, da jeste sadje in zelenjavo, ki jo pridelate sami. če to ni mogoče, potem poskušajte najti lokalnega kmeta, ki ima biološko vzgojo rastlin.
Če kupujete sadje in zelenjavo na tržnicah, v trgovini, potem vedite, da največ pesticidov vsebujejo jabolka, jagode, grozdje, borovnice, breskve in nektarine. Od zelenjave pa špinača, solata, podolgovata rdeča paprika, kumare, krompir in češnjev paradižnik.
Da bi odstranili kar največ pesticidov, lahko naredite kopel. Potrebujete vodo, v katero ste ji dodali žlico soli. Vanjo namočite sadje in zelenjavo in pustite delovati eno uro. Nato sperite.
Naredite lahko tudi raztopino kisa in vode. V liter vode dodajte skodelico kisa za vlaganje in namočite v to kopel sadje ter zelenjavo. Pustite delovati eno uro.
Kopel lahko naredite tudi iz vode, limoninega soka in sode bikarbone. V liter vode vlijte sok polovice limone, dodajte tri žlice sode bikarbone in premešajte. V to raztopino potopite sadje in zelenjavo in pustite delovati 20 minut. Nato izperite.