Pasme mačk: Katera najbolj ustreza vaši osebnosti?

Moj dom in vrt > Živali | piše: Mo. S. | 7.5.2024
Mačke niso kar tako, kar vedo vsi, ki si z njimi delijo stanovanje ali hišo. Samosvoje ljubljenke se še kako razlikujejo po značaju in navadah, ki jih ni lahko spremeniti.
Nekatere so bolj ubogljive, druge manj ... (foto: Freepik.com)
Nekatere so bolj ubogljive, druge manj ... (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Z mucami ni šale. Enako, kot nam s svojo ljubkostjo in vragolijami lepšajo življenje, nam ga lahko tudi zagrenijo. Ko se na primer odločijo, da bodo namesto nas varovale dom. Soseda, ki pride zalivat rože, ko smo na dopustu? »Ni govora,« reče muca in se zapodi vanjo. Muce se po lastnostih, ki jim jih je v zibko položila evolucija in kasneje selektivna reja, zelo razlikujejo. Katera ljubka kosmatinka vam je najbolj pisana na kožo?

Če ste zelo družabni, ekstrovertirani in veliko hodite ven, zabave pa so tedensko na vašem urniku, si omislite mačko, ki vam bo šla vštric: abesinko ali pa mačko pasme Maine Coon. Obe sta žurerki, prijazni do tujcev, polni energije, vedno pripravljeni na zabavo in lahko ju naučite ukazov, značilnih za pse. Uživata v dogajanju ter interakciji z okolico. Če to pomeni »sedi« - ni problema. Samo da je akcija, zabava in dobra volja.
 
PREBERITE TUDI: Sobne rastline, ki se jih morate takoj znebiti, če imate doma psa (ali mačko)

Bi radi imeli mačjo ljubljenko, pa zanjo nimate veliko časa? Izberite tako, ki lahko sama preživi pol dneva ali več. Za ljudi, ki so (pre)obremenjeni z delom in ki hkrati zelo težijo k neodvisnosti, je prava izbira britanska kratkodlaka mačka. Ni ji všeč preveč crkljanja, rada je sama zase in ne pogreša družbe.

Muco v nahrbtnik, pa v svet. Naslednja pasma svet spoznava enako rada kot vi, zato je idealna za to, da jo vzamete na pot. Gre za muco pasme Chartreux oziroma japonsko kratkorepo mačko. Lahko vas spremlja na potovanjih in pri pustolovščinah, je izjemno samozavestna, tiha in se dobro počuti tudi v neznanem okolju, v katerem do nje pristopajo tujci. Prijazna, ležerna, radovedna, ne dramatizira… Potovanja v njeni družbi so užitek, saj jo zanima vse, kar je novega.

Naslednja muca je popolnoma drugačna zgodba. Trmasti, vztrajni in teritorialni angora mački, ki ji za mnenje okolice ni mar, lahko parira le lastnik s podobnimi lastnostmi. Vedno vztrajate pri tem, kar ste si zadali? Je dom vaša »trdnjava«? Potem je ta muca kot nalašč za vas. Odločna in predana (tudi za ceno vaše ljubezni) bo pogumno korakala po svoji poti. Angora mačke so brezkompromisne »šefice«, ki potrebujejo okolje, ki ga vodijo. Vaški šerifi so, in to taki, s katerimi ni šale. Če bi radi bolj »milo« izpeljanko, si izberite ameriško kratkorepo mačko. Je bolj radovedna, igriva, nežna in manj avtoritativna.

Ali je vaš dom poln otrok, ki tekajo naokrog? V tem primeru potrebujete potrpežljivo, nežno hišno ljubljenko, ki je pretirano ljubkovanje niti najmanj ne moti in ki jo krasi tudi sončen značaj, ki pričara nasmeh na obraz. Muca, ki najbolje ustreza opisanemu, za povrh pa je še izjemno predana in nekonfliktna, je burmanka. Družabna, igriva, komunikativna ter vedno pripravljena na vragolije.

Scrkljanka, ki potrpežljivo čaka, da se vrnete domov in jo vzamete v naročje brez nepotrebnega hrupa, ragdoll. Krasita jo bujna, svetla dlaka ter potreba, da se zlekne v naročju in v miru preda ljubkovanju. Za to je pripravljena čakati cel dan! Ampak ko ste doma, se je ne znebite: mirno se vam bo zleknila za vratom, medtem ko boste kuhali kosilo. Muca ima rada kavč, televizor, okolje brez nenadnih sprememb ter vaše dotike. Po naravi je skrbna, se pa hitro vznemiri.

Tiha in mirna perzijka se prilagodi vsakemu okolju. Če si nedeljo predstavljate s knjigo, skodelico čaja ter muco, ki ne zganja hrupa in ki ni hiperaktivna, je perzijka kot nalašč za vas. Ne potrebuje veliko aktivnosti in je popolnoma zadovoljna, če popoldan lahko predrema v vašem naročju. Ni konfliktna in velja za pasmo, ki jo hitro vzljubijo tudi ljudje, ki se naključno znajdejo v njeni bližini. Velja tudi obratno: perzijka je prijazna in nežna muca odprtega srca.
 
PREBERITE TUDI: Uau! Takšne učinke ima družba hišnega ljubljenčka na vaše zdravje. Presenečeni boste!

Če ste med tistimi, ki v vsaki situaciji in ne glede na okoliščine ščitijo svoje bližnje, niste edini. Obstajajo mačke, ki počnejo enako. Siamke in muce pasme Many slovijo po neustrašnosti, zvestobi ter zaščitništvu. Če menijo, da so ogrožene same ali človeški člani njihovega krdela, bodo brez pomišljanja napadle vsiljivca. So samozavestne, energične in odločne, namesto ljubkovanja pa imajo raje akcijo. Poležavanja v naročju se kmalu naveličajo (če nanj sploh pristanejo), obiskom pa namesto dobrodošlice včasih pokažejo kremplje. Naj se vidi, kdo nosi hlače! Veljajo za samosvoje, malo težavne individualistke, ki brezkompromisno ščitijo tiste, ki jih imajo rade.
Viri:
Vegetarian Journal
Cat Fanciers' Association

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.