Babičini triki za zdrave, krepke in sijoče lase

Moj čas > Nega in lepota | piše: Helena Primic | 15.4.2024
Preverite recepte za negovalne kure za lase, da bodo vaši temni, svetli ali rdeči lasje še bolj zdravo sijoči. Vse sestavine najdete v kuhinji!
Če vam je v hladilniku ostalo nekaj rdečega ali belega vina, ga lahko uporabite kot naravno vodico za lase. (Foto: Arhiv)
Če vam je v hladilniku ostalo nekaj rdečega ali belega vina, ga lahko uporabite kot naravno vodico za lase. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za to, da bodo vaši lasje sijoči, gladki in predvsem zdravi tudi v zrelejših letih, vam ni potrebno posegati po dragih izdelkih, ki vsebujejo kopico zdravju škodljivih kemičnih dodatkov.

Izbrskali smo nekaj babičinih nasvetov, s katerimi boste s pomočjo narave nežno in učinkovito poskrbeli za svoje lase – tako temnolaske in svetlolaske kot rdečelaske.

 

Žajbelj, bezeg in vino za temnolaske

Pri temnolaskah je najtežje poskrbeti za naravno prekritje sivih las. Pa vendar tudi za to »težavo« obstaja naravna rešitev – žajbelj.

Za žajbljevo pasto, ki bo postopoma potemnila (toda ne povsem prekrila!) sive lase, potrebujete 110 gramov nasekljanih svežih ali 50 gramov posušenih listov žajblja, 225 ml jabolčnega kisa, jajčni rumenjak (za učinek balzama) in prah kaolina za boljšo mešanico.

Liste žajblja in kis kuhajte deset minut na zmernem ognju, nato mešanico precedite, ko je še topla. Ohlajeni mešanici skozi sito ali cedilo za čaj dodajajte kaolin, vse dokler mešanica ne dobi maski podobne gostote. V žajbljevo pasto vmešajte še rumenjak, nato pa jo na debelo namažite na pramene suhih las – od korenin do konic. Lase zavijte v folijo in pustite, da pasta deluje od 30 minut do ene ure. Če želite postopek pospešiti, čez folijo zavijte toplo brisačo.

Po končani naravni kuri lase sperite s hladno ali toplo vodo (ne vročo!) ter kot običajno uporabite še šampon in balzam za lase. Če so vaši lasje suhi in kodrasti, pred nanosom pasti dodajte še jedilni žlico olivnega olja. Sicer pa žajbljevo pasto uporabljajte redno enkrat na teden.

Svoje lase lahko naravno potemnite tudi s pomočjo bezgovih jagod. Tri pesti bezgovih jagod zmešajte s 600 mililitri jabolčnega kisa ter vse skupaj zavrite in kuhajte na majhnem ognju približno pol ure. Ohlajeno mešanico precedite in jo uporabite za končno izpiranje, ko ste lase že očistili s šamponom in nahranili z balzamom za lase. Zgoraj omenjena količina zadostuje za eno izpiranje.

Če vam je v hladilniku ostalo nekaj rdečega ali belega vina, pa lahko namesto bezgovih jagod za svojo naravno vodico za lase uporabite tudi vino.

PREBERITE TUDI: 4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)


Za naravno angelsko svetle lase

Preden se lotite naravne posvetlitve las, se je treba sprijazniti, da nobeno naravno sredstvo nima tako močnega posvetlitvenega učinka kot peroksid in podobni kemični dodatki barv za svetlolaske iz drogerij. Narava lahko ohrani poletno svetlo barvo pri blondinkah ali pa postopoma spremeni mišjo barvo las v nekoliko svetlejšo.

Za naravni pripravek za posvetlitev potrebujete 25 gramov posušenih cvetov kamilice (naj bodo ekološkega izvora), 25 gramov posušene korenine rabarbare v prahu, 200 mililitrov filtrirane oziroma mineralne vode ali deževnice in jedilno žlico deviškega oljčnega olja.

Najprej cvetove kamilice zmeljite v prah (s tolkačem ali električnim mešalnikom), nato jih zmešajte s korenino rabarbare v prahu, dodajte vrelo vodo, da ustvarite kašo, na koncu pa primešajte še oljčno olje. Posvetlitveno kašo nanesite na suhe lase in jo pustite delovati približno 45 minut. Lase temeljito izperite s toplo vodo ter uporabite šampon in balzam za lase.

Če ste po naravi svetlolaska in želite s svetlimi prameni ustvariti učinek, kot da vas je poljubilo sonce, vas v kuhinji čaka odličen pomočnik – kis. Pri nanosu kisa bodite pozorni in ga nikar ne prelijte po vseh laseh, temveč z blazinico, namočeno v kis, potrpežljivo premažite izbrane pramene. Pri tem pazite, da vam kis ne uide na lasišče in ga poškoduje. Namesto kisa lahko uporabite tudi limonin sok.

PREBERITE TUDI: Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Hibiskus, brusnice, žajbelj, ognjič in rdeče vino za rdečelaske

Narava očitno ljubi rdeče, saj ponuja veliko plodov, ki pričarajo čutne rdeče odtenke. Najbolj enostavno boste naravno rdečo barvo las obogatili s cvetovi hibiskusa (zadostuje tudi hibiskusov čaj iz čajnih vrečk), iz katerih si pripravite poparek za končno izpiranje las. Cvetovi hibiskusa pordečijo svetle pramene tudi pri svetlolaskah in temnih laseh.

Če želite svoje naravno rdeče lase nekoliko posvetliti, uporabite sok brusnic, ki deluje tudi blažilno na povrhnjico in poskrbi za bolj sijoče lase. Pri tem pazite, da uporabite nesladkan brusnični sok, da se izognete lepljivosti.

Za čutno rdečo barvo las bo poskrbel tudi pripravek iz žajblja, ognjiča in rdečega vina, pri čemer morate umetno posvetljene svetlolaske vzeti v zakup, da lasje lahko postanejo korenčkasti. Če vaši lasje niso barvani, pa lahko z redno uporabo tega pripravka svoji naravni barvi las subtilno dodate čutne rdeče odtenke.

Potrebujete 25 gramov posušenih listov žajblja, 20 gramov posušenih listov ognjiča, 225 mililitrov rdečega vina, jedilno žlico ekstra deviškega oljčnega olja, jajčni rumenjak in prah kaolina za boljšo mešanico.

Žajbelj in ognjič stresite v posodo, ki je odporna na toploto. Nato zavrite vino in ga prelijte čez zelišča. Ko se vino ohladi, poparek odcedite in ga ponovno segrejte v čisti ponvi. Z uporabo cedila za čaj ali majhnega sita v tekočino presejte prah kaolina, da se zgosti, ohlajeni mešanici pa dodajte še olivno olje in jajčni rumenjak. Pripravek za rdečelaske nanesite na suhe lase, jih zavijte s folijo in pustite, da deluje vsaj 45 minut. Lase izperite z obilico vode, nato pa kot običajno uporabite šampon in balzam za lase.

PREBERITE TUDI: Domači pripravki proti nadležnemu prhljaju (nasveti ambasadorke Jožice)

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

V pomlad z Društvom Šola zdravja: Brezplačna vadba Dihamo z naravo

V Društvu Šola zdravja zopet pripravljajo vodeno brezpl...

Kako očistiti zobni kamen na naraven način?

Spoznajte tri naravna sredstva, ki bi lahko bila učinko...

5 živili, ki čistijo pljuča in dihalne poti

Spoznajte živila, ki še posebno blagodejno delujejo na ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.