Primer, o katerem velja razmišljati: Zasvojeni

Pridejo trenutki, ko se zavemo, da smo ženske res čudna bitja. Lahko smo močne, trdne, neizprosne, brezkompromisne, lahko gremo čez drn in strn, lahko premikamo gore, spreminjamo svet, prenašamo bolečino in delimo tolažbo, delamo čudeže in iz nič znamo ustvariti slastno kosilo. Vredne smo občudovanja vse do trenutka, ko izgubimo glavo in se zaljubimo v človeka, ki naenkrat poruši vse, kar smo zgradile in iz nas naredi edinstvenega bedaka, da delujemo kot pobegla kura brez glave.
Zasvojenost ... (foto: www.sxc.hu)
Zasvojenost ... (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Besedovanje o tem, kaj vse lahko počne ženska v imenu ljubezni se je, ko sva se usedli za mizo z Darinko, pričelo sila ognjevito in se še zmeraj ni končalo. Kljub temu, da je od najinega pogovora minilo že nekaj tednov, je ostalo nekaj nedorečenosti, o katerih bo potrebno še kdaj polemizirati.

Darinka je odraščala v družini, v kateri je vladal alkohol. Pa ne tisti odkriti, o katerem bi se glasno govorilo. Očetu je žgane pijače prinašala iz trgovine njegova žena, Darinkina mama, v želji, da o zasvojenosti drugi ne bi vedeli. Kar pa je bila čista utvara, kajti ni ga bilo- blizu in daleč- ki ne bi vedel, komu so steklenice, ki jih je pridno zlagala v cekar, namenjene.

»Oče je živel po nekem ustaljenem urniku, o katerem se pri hiši ni govorilo, moralo se ga je le upoštevati. To, da smo o njegovem alkoholizmu molčali, je bil nenapisan zakon. Ob deset minut čez drugo uro je prišel domov iz službe, z bratom, ki sva prišla pol ure prej, sva morala pogreti kosilo, katerega je mama pripravila že prejšnji večer. Petnajst čez drugo uro se je oče usedel za mizo, bogvaruj, da ga ne bi čakal poln krožnik! Z bratom sva skrbno pazila, da sva si razne krožke in druge izvenšolske dejavnosti razporedila tako, da je bil zmeraj eden izmed naju doma. Oče je pojedel, niti enkrat samkrat mu ni padlo na pamet, da bi k mizi povabil tudi naju. Jedel je sam, bolje rečeno- goltal je hrano in jo metal vase kot bi se že leta ne najedel. Pri kosilu je zmeraj pil vodo, ki sem mu jo nalila v steklen vrč. Pet minut čez pol tretjo je vstal, pograbil vrč z vodo, me pogledal in mi ukazal, da bom naslednji dve uri tiho, ker gre v sobo počivat. Za seboj je zaklenil vrata in ko se je malo po peti uri doma prikazala še mama, je stopila v sobo in včasih je poklicala tudi mene, da sem ji pomagala dvigniti očeta na posteljo, kajti polno steklenico je verjetno izpraznil takoj in potem je padel pač tja, kamor je padel. Ob enajstih zvečer sva morala biti z bratom že v svoji sobi, kajti takrat je oče vstal, se šel očedit v kopalnico, stuširat in nazaj spat, da se je lahko zjutraj odpravil v službo z občutkom, da je najbolj pošten in nedolžen človek pod soncem. Če danes pomislim, kolikokrat sem se z njim v življenju pogovarjala, lahko hitro odgovorim, da le nekajkrat: ko je umrla njegova mama, jaz pa sem ležala s hudo pljučnico in nisem mogla na pogreb, ko sem maturirala z najboljšimi ocenami. Ves ostali čas pa se je obnašal, kot da ne bi vedel, da sem del družine,« z vzdihom pripoveduje Darinka.

Ko je domov prinesla spričevalo osmega razreda (same petice), jo je mama pogledala in ji predlagala, če je zato, da gre kar v službo, v tovarniško kuhinjo, kjer bi sicer delala z deljenim delovnim časom, ki pa bi ji omogočal, da bi bila ob dveh doma, da bi oče ne postal preveč jezen.

»Njene besede so me spravile v jok, že nekaj let sem sanjala o tem, da bom nekoč postala socialna delavka in pomagala družinam, v katerih je doma alkohol. Ker sem vedela, da doma ne bom nič dosegla, sem se zatekla k mamini sestri, ki je bila po poklicu medicinska sestra, delala pa je v domu za starejše. Sploh me ni poslušala do konca, začela je preklinjati, potem pa je zagrabila avtomobilske ključe in me odpeljala domov. Mama se je ravno vrnila iz službe in ko sem pogledala na uro, sem vedela, da je čas, da očeta dvigne v posteljo in ga očedi, če se je slučajno pobruhal. A najin prihod ji je zmešal ustaljene navade, zato je bila tako živčna, da se je kar tresla. Teta pa ji ni ostala dolžna, zmetala ji je v obraz vse, marsikaj od povedanega tudi jaz nisem poznala. Ko ji je zabrusila, da večje norice od nje ni, ji je še zagrozila, da bo raznesla po vsej dolini, da zaradi ene pijanske svinje želi uničiti življenje edini hčerki. Mama se je pričela braniti, da to sploh ni res, da mi želi le dobro, češ, da se bom s tem, ko bom zgodaj zaslužila, lahko prej osamosvojila. Teta pa je ob teh besedah stopila do nje, jo prijela za ramena in stresla. Marica, kaj ne bi bil že čas, da se ti prebudiš in pričneš živeti, ji je rekla, potem pa sta se obe pričeli jokati. Žal pa so na račun mojega šolanja padle žrtve. Mama je pustila dobro plačano službo v Ljubljani, kamor se je vozila in se zaposlila v domačem kraju. Vsi, ki so za ta korak slišali, so jo pomilovali, ona pa je vseeno hodila naokoli z dvignjeno glavo in zaradi tega so jo še bolj vlačili po zobeh. Nihče ni mogel razumeti, od kje črpa energijo za vse neumnosti, ki jih je počela. Zaklela sem se, da ji ne bom podobna, da bom drugačna in da pijače v lastni družini, če jo bom kdaj imela, ne bom prenašala. Naj pa ob tej kalvariji še dodam, da so bila moja dijaška leta zelo težka. Mama zame ni imela denarja, oče itak ni vedel, da sploh obstajam, stanovala sem v internatu in pogosto nisem imela niti toliko, da bi si kupila vložke. Po prvem letniku, ko sem dopolnila 15 let, sem si že našla kakšno delo čez vikend, med počitnicami, a bilo je zelo težko …Ves čas pa sva oba z bratom tuhtala, kako pomagati tudi njemu. Kljub trudu je imel v šoli malo slabši uspeh, vendar sva sklenila, da bova naredila vse, da se mi v Ljubljani pridruži."
Ta članek se nadaljuje na naslednji strani - KLIKNI TUKAJ >
Stran: 1 2 3 4

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.