Recept za mrežno pečenko:
svinjski hrbet brez kosti
rezine limone
vejice peteršilja
sol in poper
svinjska mrežica
Svinjski hrbet odluščimo od kosti. Meso natremo s soljo in poprom. Začinjeno meso obložimo z olupljenimi rezinami limone in vejicami peteršilja. Nato meso povijemo v mrežico, pečenko postavimo v pečico in pečemo približno eno uro pri 180 stopinjah C.
Med pečenjem pečenko polivamo s sokom, ki se se je izcedil iz mesa in z malo čiste goveje juhe. K mrežni pečenki postrežemo pražen krompir, hrenovo omako in solato.
PREBERITE TUDI: Božična peka: Rumove kroglice
Recept za hrenovo omako z žemljami:
2 stari žemlji
1/2 korenine hrena
1/2 l čiste goveje juhe
sol
Žemlje narežemo na manjše kose in jih prelijemo s čisto govejo juho. Počasi kuhamo, med kuhanjem ves čas mešamo, da se žemlje namočijo in dobimo gosto omako.
Nato dodamo nariban hren, solimo in po želji okisamo. Prav tako po želji dodamo smetano ali malo delikatesnega hrena. Preden omako postrežemo, naj nekaj minut počiva, da se hren nekoliko ublaži.
Recept za pražen krompir:
1 kg krompirja
3 žlice svinjske masti
3 žlice drobno sesekljane čebule
sol
PREBERITE TUDI: Božična peka: Praznični sadni kruh
V stari kuharski knjigi piše, citiram: “Pražen krompir mnogokrat ni okusen, čeravno si vzela dobro vrsto vrsto in dovolj masti. V oblicah kuhan krompir kolikor hitro olupi in sproti reži v razbeljeno mast, na kateri si zapenila nekoliko drobno zrezane čebule. Ne čakaj, da ves krompir olupiš, ampak vzemi vsakega posebej iz vode, ga olupi in zreži v mast. Potem krompir hitro opraži, osoli, premešaj in krompir pride zares dober na mizo”
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.