Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi pogosto tudi svinjsko meso, danes bomo pripravili svinjsko mrežno pečenko.
Svinjska mrežna pečenka (Foto: Karmen Valant)
Svinjska mrežna pečenka (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za mrežno pečenko:

svinjski hrbet brez kosti
rezine limone
vejice peteršilja
sol in poper
svinjska mrežica

Svinjski hrbet odluščimo od kosti. Meso natremo s soljo in poprom. Začinjeno meso obložimo z olupljenimi rezinami limone in vejicami peteršilja. Nato meso povijemo v mrežico, pečenko postavimo v pečico in pečemo približno eno uro pri 180 stopinjah C.

Med pečenjem pečenko polivamo s sokom, ki se se je izcedil iz mesa in z malo čiste goveje juhe. K mrežni pečenki postrežemo pražen krompir, hrenovo omako in solato.

PREBERITE TUDI: Božična peka: Rumove kroglice

Recept za hrenovo omako z žemljami:

2 stari žemlji
1/2 korenine hrena
1/2 l čiste goveje juhe
sol

Žemlje narežemo na manjše kose in jih prelijemo s čisto govejo juho. Počasi kuhamo, med kuhanjem ves čas mešamo, da se žemlje namočijo in dobimo gosto omako.

Nato dodamo nariban hren, solimo in po želji okisamo. Prav tako po želji dodamo smetano ali malo delikatesnega hrena. Preden omako postrežemo, naj nekaj minut počiva, da se hren nekoliko ublaži.

Recept za pražen krompir:

1 kg krompirja
3 žlice svinjske masti
3 žlice drobno sesekljane čebule
sol

PREBERITE TUDI: Božična peka: Praznični sadni kruh

V stari kuharski knjigi piše, citiram: “Pražen krompir mnogokrat ni okusen, čeravno si vzela dobro vrsto vrsto in dovolj masti. V oblicah kuhan krompir kolikor hitro olupi in sproti reži v razbeljeno mast, na kateri si zapenila nekoliko drobno zrezane čebule. Ne čakaj, da ves krompir olupiš, ampak vzemi vsakega posebej iz vode, ga olupi in zreži v mast. Potem krompir hitro opraži, osoli, premešaj in krompir pride zares dober na mizo”

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Božične jedi Božič Svinjska mrežna pečenka Recepti jedi
Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.