Prostovoljstvo - pot do človeku prijazne in etične družbe

Prostovoljec je tisti, ki pozabi na osebno korist in ponudi roko tistemu, ki jo potrebuje. Za prostovoljsko delo se odloči v dobro svoje osebne rasti in v korist skupnosti. Prostovoljsko delo, je veliko več kot zgolj delo, je vrednota in tudi plemenita pot k človeku prijazni in etični družbi.
Prostovoljec je tisti, ki ponudi roko tistemu, ki jo potrebuje. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Prostovoljec je tisti, ki ponudi roko tistemu, ki jo potrebuje. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prostovoljna pomoč sočloveku je v današnjem času še posebej dobrodošla, saj se je mnogo ljudi znašlo v hudih stiskah. Ne pesti jih zgolj slabo finančno stanje, ampak tudi osamljenost in druge oblike stisk. Kot zanimivost lahko izpostavimo, da je v Sloveniji več kot polovica prostovoljcev iz starostne skupine nad 60 let, ki vsako leto opravijo več kot 3.000.000 ur prostovoljskega dela. Razveseljivo pa je, da se je povišal tudi delež prostovoljcev mlajših od 18 let, kar gre pripisati med drugim vzgojnim programom v šolstvu, ki spodbujajo opravljanje prostovoljskega dela.

Vedno več starejših v stiski se obrača na brezplačno številko 080 10 10 in povprašuje po prostovoljski ponudbi. Zanimajo se za pomoč na domu, pomoč na vrtu, čiščenje, prevoz, druženje, ponudba prostovoljnih del pa v večji meri obsega lažje oblike pomoči.

Mreža MATIjA je ponudila nov pristop k reševanju problematike starejših
Na mreži MATIjA starejši dobijo vse kar potrebujejo za zadovoljno in kvalitetno življenje v tretjem življenjskem obdobju. Preko mreže sklepajo nova prijateljstva, iščejo pomoč in informacije, na brezplačni telefonski številki 080 10 10 pa lahko tudi naročajo storitve in blago, ob tem pa dobijo informacije o tem, kako so s ponudbo storitev in blaga zadovoljni drugi uporabniki.

V okviru mreže MATIjA, poleg osnovne dejavnosti nudenja brezplačnega dostopa starejšim do informacij, storitev in blaga preko brezplačne številke 080 10 10, organizirajo tudi različne projekte, ki s celostnim pristopom uspešno naslavljajo potrebe in želje starejših, rešujejo njihove specifične probleme in posledično omogočajo daljše in bolj samostojno bivanje v domačem okolju. Spodbujajo tudi socialno vključevanje in višajo kakovost življenja starejših. Mreža MATIjA in prav tako vsi njeni projekti temeljijo na zavezujočih etičnih načelih ter spremljanju zadovoljstva uporabnikov s storitvami.

Prostovoljstvo na mreži MATIjA – nacionalni točki za starejše
Tudi pri projektu MATIjEVE TAČKE, tako kot pri celotnem delovanju mreže MATIjA, aktivno spodbujajo prostovoljno delo posameznikov kot prostovoljskih organizacij. Prostovoljci so lahko starejšim v veliko pomoč, kadar sami niso več sposobni samostojno skrbeti za svojo hišno živalco, ki jim popestri vsakdan. Prostovoljci občasno peljejo kužka na daljši in aktivnejši sprehod, kot ga mu starostnik lahko nudi, pomagajo pri čiščenju kletke, akvarija..., prevzamejo v varstvo živalco v času hospitalizacije starostnika ali skrbijo zanjo na domu starostnika v času njegove odsotnosti, na dom mu prinesejo hrano za žival in z njim prijazno pokramljajo, peljejo žival na veterinarski pregled ali cepljenje. Z njihovo pomočjo starejši lahko brezskrbno uživajo v družbi svojih ljubljenčkov in si tudi tako preganjajo osamljenost.

Na mreži so zaznali, da je mobilnost ena najbolj žgočih težav starejših in v ta namen pripravili projekt PROSTOFER, v katerem danes sodeluje že preko 70 prostovoljnih voznikov, ki prostovoljno vozijo starejše po vsej Sloveniji. Njihovi skupni prevoženi kilometri presegajo že številko 11.000. S svojim prostovoljnim delom pa so postali že pravo gibanje. Ne le da pomagajo reševati problem mobilnosti starejših ljudi, jih odpeljejo po nujnih opravkih, pospremijo k zdravniku in v lekarno, prostoferji ugotavljajo, da starejšim veliko pomeni, ne samo brezplačna storitev, ampak mnogi osamljeni poleg prevoza potrebujejo tudi družbo in spremstvo, kar tudi eden izmed dejavnikov velike uspešnosti projekta.

Prostovoljci so pomemben del naše skupnosti. Njihova nesebična dejanja pripomorejo k boljši in lepši prihodnosti vseh nas. Prostovoljec je lahko vsak – tudi vi.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.