Ptujski župan sprejel najboljša študenta

Aktualno > Dogodki | piše: Občina Ptuj | 28.1.2016
Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar je v sredo, 27. 1. 2016, v pisarni župana v Mestni hiši na Ptuju (Mestni trg 1, Ptuj) sprejel Marka Hojnika, najboljšega študenta MO Ptuj za dodiplomski študij, ter Boštjana Bera, najboljšega študenta MO Ptuj za podiplomski študij za študijsko leto 2014/15.
Marko Hojnik, župan MO Ptuj Miran Senčar, Boštjan Ber (Foto: MO Ptuj)
Marko Hojnik, župan MO Ptuj Miran Senčar, Boštjan Ber (Foto: MO Ptuj)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Komisija za podeljevanje priznanj in nagrad najboljšima študentoma dodiplomskega in podiplomskega študija MO Ptuj za študijsko leto 2014/2015 je na podlagi razpisa izbrala najboljša študenta MO Ptuj za leto 2014/2015, ki sta z nadpovprečnimi študijskimi uspehi v skladu s kriteriji razpisa dosegla najvišje število točk.

Komisija, ki so jo sestavljali člani MO Ptuj in ZRS Bistra, je na podlagi povprečne ocene študija, znanstvene odličnosti in odmevnosti raziskav tako doma kot v tujini, aplikativnosti raziskav, uporabnosti v lokalnem okolju, vpetosti v ostale aktivnosti ter uspešnosti tudi na drugih področjih za najboljša študenta MO Ptuj za študijsko leto 2014/2015 izbrala Marka Hojnika za dodiplomski ter Boštjana Bera za podiplomski študij.

Marko Hojnik je 8. septembra 2015 magistriral na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru (magistrski študij znotraj MF je dodiplomski). Znotraj raziskovalnega dela je proučeval povezave med estrogenskim in kanabinoidnim sistemom, ki imata pomembno vlogo v procesu kostne premene, karcenogenezi in aterosklerozi. Z rezultati raziskovalnega dela je pod mentorstvom doc. dr. Polonce Ferk postavil usmeritve za možen razvoj novih zdravil za srčno-žilne bolezni, karcinome in bolezni kosti, zlasti osteoporoze, kar je prepoznala tudi že širša strokovna javnost. Rezultati raziskav so bili objavljeni v 2 izvirnih znanstvenih člankih in predstavljeni na dveh konferencah (Bruselj, Ljubljana). Na svetovnem kongresu v Bruslju je v kategoriji starosti pod 34 let zmagal s predstavitvijo preliminarnih raziskovalnih rezultatov. Kot priznanje odličnosti pri študiju je leta 2013 prejel pohvalo Marcusa Gerbeziusa za izjemne dosežke na Medicinski fakulteti, leta 2014 pa mu je bila podeljena zlata dekanova nagrada za raziskovalno nalogo. Dvakrat se je udeležil enomesečne mednarodne medicinske izmenjave v Moskvi in Ostravi.

Kot osnovnošolec se je udeleževal državnih tekmovanj v šahu in bil aktiven v Šahovskem društvu Ptuj. V prostem času se ukvarja s tekom na dolge razdalje. Lani je bil tudi del prostovoljne zdravniške ekipe pri oskrbi migrantov iz Sirije na mejnem prehodu Šentilj.

Boštjan Ber je 22. junija 2015 doktoriral na Fakulteti za gradbeništvo Univerze v Mariboru z doktorsko disertacijo z naslovom Vpliv zasteklitve na horizontalno nosilnost in togost lesenih okvirnih stenskih elementov pod mentorstvom red. prof. dr. Miroslava Premrova.

Doktorska disertacija je plod večletnih raziskav in razvoja na področju leseno-steklenih konstrukcij. Dokazana je bila horizontalna nosilnost in upogibna togost lesenih okvirnih stenskih elementov s steklenimi oblogami v obliki enoslojnega in večslojnega, tj. izolacijskega stekla. Dokazan je bil tudi njihov prispevek h globalni nosilnosti in togosti celotnega lesenega objekta. Izsledki raziskav so bili objavljeni v 5 znanstvenih člankih z impakt faktorjem, s strokovnimi in znanstvenimi prispevki, objavljenimi na številnih konferencah v Sloveniji in tujini. Za enega izmed večjih dosežkov si šteje citat v mednarodni strokovni monografiji, ki predstavlja smernice oz. predstandarde za projektiranje steklenih konstrukcij. Je izumitelj »nosilnega steklenega stenskega elementa za lahke zgradbe«, za katerega je bil podeljen slovenski in švicarski patent. V postopku pridobitve je tudi evropski patent. Ber je mnenja, da so raziskave disertacije uporabne in primerne za implementacijo v lahke lesene objekte v lokalnem okolju. Pri nadgradnji starejše stavbe z njegovo inovacijo, tj. leseno-stekleno etažo, se lahko prihrani pri rekonstrukciji obstoječega objekta, ogrevalni stroški nadgradnje so zanemarljivi, saj leseno-stekleni objekt spada v nizkoenergijski razred.

V gimnazijskih letih je aktivno treniral standardne in latinskoameriške plese, pa tudi boksu se ni mogel upreti in je osvojil kar nekaj odličij na slovenskih boksarskih revijah.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.