Razigrana sobota v živalskem vrtu

Zadnjo počitniško soboto je bilo v živalskem vrtu Ljubljana precej razigrano. Že v dopoldanskem času je ZOO obiskalo več kot 1200 obiskovalcev. Tako so uspešno pričeli novo kampanjo »Polepšaj dan….še ti!«, s katero seznanjajo obiskovalce s celovito oskrbo naših živali. Ker so živali za akcijo, je pomemben del oskrbe, da jih zaposlijo z različnimi igrali, ''pohištvom'' in priboljški. Ob tem pa obiskovalce vabijo, da jim pri tem pomagajo.
Foto: ZOO Ljubljana
Foto: ZOO Ljubljana
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Obiskovalci so si ogledali novo tematsko razstavo, stojnice in filmčke na temo celovite oskrbe živali in spoznavali kako v živalskem vrtu popestrijo bivanje svojim živalim. V akciji in pri igri so opazovali šimpanze, ki so risali na papir, medvede, ki so se sladkali z medvedjo torto, opice čopičarke, ki so iskale hrano v posebnih visečih krmilnikih, papige, ki so se opazovale v ogledalih ter žirafe, ki so z jeziki dolble lubenico, raznovrstna igrala in pohištvo pa so zabavala tudi ostale živali v vrtu. 

Prvič so izvedli tudi izmenjalnico igrač, kjer so otroci menjali igrače po principu »svoje za drugo«, a je večina otrok svojo igračo pustila na stojnici z namenom, da jo podarijo vrstnikom, ki igrač nimajo. Zato bodo vse igrače podarjene otrokom doma Malči Beličeve.

Nova šimpanzja družina je zlasti po medijski pozornosti v preteklih dneh bila deležna številnega obiska. Odprt je tudi del vrta do risov, ki je bil zaradi žledoloma zaprt.

Obiskovalci so jim pomagali izdelati mega igračo za tigra iz kartonskih škatel in dlake alpak, velike viseče mreže za gibona in medveda, igriva presenečenja za papige, sladka presenečenja za živali ter spoznali osnove in pomen kliker treninga. Ogledali so si različno ''pohištvo'' za živali ter ugotavljali njihovo uporabo. Pri tem so ugotovili, da morajo marsikdaj živali uporabljati um in različne spretnosti, da pridejo do hrane.

Igrali so se igro Poišči svojo mamo, kjer so si pomagali s čutilom za voh, podobno kot se po vonju prepoznavajo živali, mladičem domačih živali so poiskali starše v igri Poišči svojo družino ter Poskrbeli za hišnega ljubljenca tako, da so mu med vsemi materiali, hrano in pripomočki izbrali tiste, ki jih potrebuje.

Življenjska zavarovalnica NLB Vita je še dodatno poskrbela za dobro in razigrano počutje obiskovalcev z lutkovno predstavo Mali tiger in Raček Nace. Omogočila je plezanje po pustolovskem parku Geoss, sladkanje s palačinkami ter poslikavo obrazov in risanje na majice.

Obogatitev življenjskega prostora za živali je v ZOO Ljubljana del vsakodnevne oskrbe. Pri tem jim lahko pomagate in polepšate dan živalim z nakupom igral za živali iz spletnega seznama, z donacijo različnega materiala za igrala za živali, z donacijo darilnih kartic ZOO trgovin, trgovin z gradbenim ali drugim materialom, ki ga lahko uporabijo za popestritev ter z denarno donacijo na njihovi blagajni.

Vsa znanja iz današnjega dneva in naše nove kampanje Polepšaj dan …še ti! so primerne tudi za hišne živali zato jih lahko obiskovalci preizkusijo tudi doma.

Novi knjigi o oskrbi živali in treningu
• Ali veš, da so celovito oskrbo živali predstavili v posebni knjižici za otroke ''Najboljši poklic:Oskrbnik živali''?
• Ali veš, da na svetovni dan živali 2015 izide knjiga ''Ne lajaj na psa''! To je zgoščen priročnik za trening živali po metodi pozitivne vzpodbude. Prevod v slovenski jezik sponzorira ZOO Ljubljana.

Polepšaj dan …še ti! Podari igračo!
• Na spletnih straneh, ki ponujajo specialna igrala in opremo za obogatitev bivanja ZOO živali so izbrali nekaj rekvizitov in igrač, ki bi jih bile živali zelo vesele. Seznam najdete na www.zoo.si. Vsi rekviziti in igrače so preverjeno narejene iz varnih materialov, prilagojene moči in načinu uporabe živali, zato se živali z njimi ne morejo poškodovati ali zastrupiti z neustreznimi barvami. Vse so uporabne za različne vrste živali, to pa je pomembno zato, ker se še tako dobre igrače slej ko prej živali naveličajo in si jih bodo med seboj menjale. Med njimi so žoge velikanke, dišeče žoge, pašni valji, bungiji, zabavni splavi, posebni krožniki z odprtinami ter krožniki v obliki labirinta.

Nov dodatni program Oskrbnik za en dan z naslovom Polepšaj dan …še ti!
• Za vse, ki bi radi izdelovali igrače in pohištvo za živali, so pripravili prav posebno doživetje. Postanite oskrbnik za en dan in polepšajte dan živalim. Preizkušali boste svoje spretnosti in izdelali prav posebne igrače, ki jih boste podarili živalim. Ob tem se boste o živalih veliko naučili, jih spoznali, se jim približali ter jih opazovali pri igri, z ''vašo'' igračo.
Več na www.zoo.si!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.