Iz Jožičine kuhinje: Zlato zapečeni sonček

Iz Jožičine kuhinje prihaja prava umetnina - hrustljavi in zlato zapečeni sonček. Pripravite ga!
Zlato zapečeni sonček (foto: Jožica Ostrožnik)
Zlato zapečeni sonček (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za tale sonček boste potrebovali:

50 dkg bele gladke moke TIP 400 ali 500
2 dkg svežega kvasa
3 - 3,5 dcl vode ali mleka
3 dkg sladkorja
2 celi jajci
1 dkg soli
približno 10 dkg masla ali margarine
1 rumenjak za končni premaz
sezam ali mak za posip

Mesitev, izdelava, vzhajanje / 60 minut
Peka / 200 - 180 stopinj / 30 minut
Količina / 1 kos
Zahtevnost / težko

Priprava:

Indirektni postopek - kratki kvasni nastavek iz vode, sladkorja, kvasa in polovice moke.

Ko nastavek za enkrat naraste, dodajte cela jajca, sol, maščobo (1/2) in preostalo moko.

Zamesite zelo mehko testo, ki naj počiva, da naraste za enkrat.

Razdelite ga na 4 enake dele, ki jih oblikujte v hlebčke.
Počivajo naj 5 minut.

Hlebčke razvaljajte na 0,5 cm debeline. Na 3 hlebčke tanko narežite trdo maslo ali margarino in jih zložite enega vrh drugega. Zadnji 4. hlebček ni namazan z maslom. Z njim pokrijte ostale 3 hlebčke.

Vse skupaj razvaljajte na približno 2 - 2,5 mm debelo.
Rob odrežite in oblikujte (zvijte) 7 rolic.

Ostalo testo razrežite na 8 trikotnikov, ki jih zvijte kot rogljičke, jih na sredini prerežite in oblikujte ob rolicah v sončne žarke (glejte slike). Vse to delajte na peki papirju, ki ste ga položili v nizek pekač.

Namažite jih z rumenjakom in posujte s sezamom ali makom. Pustite vzhajati 10 minut (med tem časom segrejte pečico).

Pecite na 200 stopinjah prvih 10 minut, potem temperaturo zmanjšajte na 180 - 190 stopinj za naslednjih 20 minut.

Nasvet: testo zamesite mehko.

Še moj nasvet: jaz sem dodala mešanico 1/2 mleka in 1/2 vode, vendar samo 3 dcl. Malo sem še morala dodati moke. Zamesilo in oblikovalo se je odlično.

Iz Jožičine kuhinje pa še en nasvet, nikar sončka ne delajte tisti, ki se preveč redite, tole je pogubna zadeva.

Moj zlati prijatelj in sonček je mojster Franci Planinc.
Zakaj, ker ima fine recepte, hvala mu.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Slastna jabolčna pita

Veseli december je tu in s tem tudi čas, da svojim gost...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

KUHALNICA: Popečena jajčka na divjih zeliščih

Najpomembnejši je hranilno bogat zajtrk saj bomo le tak...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz črnega ribeza

Imate radi črni ribez? Iz njega lahko pripravite odliče...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

KUHALNICA: Mehka cimetova omleta z jabolki

Mehka cimetova omleta z jabolki je primerna za vegane i...

KUHALNICA: Jogurtove kocke z borovnicami

Jogurtove kocke z borovnicami so mehko, sočno, sladko-k...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Iz Jožičine kuhinje: Vložene češnje

Sezona češenj je tu. Če jih imate v izobilju, če so se ...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.