Razmišljanja: Z boleznijo moraš znati živeti sam

Nihče ni otok sam zase in nihče ne more živeti sam. Naši medsebojni odnosi bistveno pripomorejo h kvaliteti našega življenja. Če imamo okrog sebe ljudi, ob katerih se dobro počutimo, s katerimi dobro komuniciramo, ki so nam naklonjeni in pripravljeni pomagati, kadar je potrebno, se počutimo čisto drugače. Potrebujemo pa tudi skrb za druge, to da tudi mi sami za koga skrbimo in nam ni vseeno, kako je z ljudmi, ki živijo z nami. Ta vzajemna pomoč, to naše druženje, občutek, da nikoli nisi sam, je nekaj, zaradi česar bolje živimo. Zaradi tega tudi laže upamo, ko nam je težko.
Čeprav so naši medsebojni odnosi še tako dragoceni, pa se moramo zavedati, da mora človek znati biti sam, tudi v bolezni. (foto: freepik.com)
Čeprav so naši medsebojni odnosi še tako dragoceni, pa se moramo zavedati, da mora človek znati biti sam, tudi v bolezni. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V bolezni pridejo vsi naši odnosi še na prav poseben način do izraza. Marsikaj, ker smo morda prej spravili pod preprogo, pride sedaj z vso jasnostjo na dan in nas pogosto preseneti. V pozitivnem ali pa tudi v negativnem smislu. Ljudje, ki od drugih pričakujejo preveč, so v bolezni lahko razočarani. Prijetno presenečen pa je lahko nekdo, ki ni nikoli pričakoval preveč in sedaj skoraj ne more verjeti, da so drugi ljudje tako pripravljeni skrbeti zanj in mu pomagati. Oboje pa je nastajalo že veliko prej, preden se je bolezen pojavila. Graditev dobrih medsebojnih odnosov je nekaj, kar traja celo življenje in je ena najbolj bistvenih stvari v našem življenju.

Čeprav so naši medsebojni odnosi še tako dragoceni, pa se moramo zavedati, da mora človek znati biti sam, tudi v bolezni. Za sobivanje z drugimi je resnično sposoben samo človek, ki zna biti sam. Bolezen, posebno težja bolezen, prizadene človeka v njegovem bistvu in kdor ni pripravljen, da se sam sreča s seboj v tem bistvu, bo vse pričakoval samo od drugih. Nihče ne more namesto tebe živeti z vsemi težavami, z bolečinami, prizadetostjo, nihče ne more namesto tebe iskati smisla vsega, nihče ne more namesto tebe izpuščati stvari, ki so ti drage. Ni lahko soočati se z vsemi temi vprašanji, ki se ob bolezni pojavijo, ampak ni druge poti. Tudi medicina sama na vse to ne more odgovarjati, to tudi ni njena naloga. Je pa za vsakega bolnika bistveno, kako se sam znajde pred temeljnimi bivanjskimi vprašanji. Ni nujno, da bo našel odgovor na vsa vprašanja, ki ga vznemirjajo. Verjetno ne. Važno je samo, da je pripravljen soočiti se z njimi in ne bežati pred njimi. 

Kdor zna z boleznijo biti sam, bo veliko laže živel tudi z ljudmi okrog njega. Potem odnos z njimi ne bo obremenjen z napačnimi pričakovanji, z neprestanim iskanjem krivca, z mnogimi nepotrebnimi obtožbami. Veliko laže bo tako najti ustrezno pomoč. Morda celo ozdravitev, morda samo pomoč ob bolezni, s katero bo moral živeti do smrti.

O tej razsežnosti v bolezni navadno ne govorimo. Kdo sploh govori o tem, kako pomembno je znati biti sam? Kdo tudi mladim spregovori o tem? Znati biti sam je pomembno za vse naše življenjske situacije. Za naše sobivanje z drugimi, za čas zdravja in bolezni, pa še toliko drugih situacij. Kdor zna biti sam, tudi ne bo tako hitro postal tarča najrazličnejših manipulacij.  

Prispevek je iz knjige Samo, da bo zdravje, Metke Klevišar (Celjska Mohorjeva družba 2012)

Morda te zanima tudi:

Razmišljanja: Brez upanja ne moremo živeti

Upanje je ena temeljnih potreb, da človek lahko preživi...

KOLUMNA: Križanke

Križanke so prijetna miselna telovadba, posebno za varo...

Dnevnik neke druge Ane

Tisti ponedeljek popoldne, ko sem prišla v Dom na obisk...

Razmišljanja: Kakšno medicino si želim?

Če pomislim, kako sem videla in razumela medicino takra...

KOLUMNA: Končno dež

Dobra novica za izsušeno zemljo, še boljša pa za nas vr...

V njihovih čevljih

Nekega dne bomo v njihovih čevljih.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.