Resnična zgodba: 94-letna teta s polno mero optimizma

Moj čas > Navdihujoče zgodbe | piše: Ana Cajnko | 13.1.2020
Moja teta je letos spomladi z lopato prekopala vrt, ki je dvakrat večji od mojega. Pravzaprav je manjša njiva. Živi sama, nima otrok, v celoti poskrbi sama zase. Stanovanje je vedno kot iz škatlice. Vsak dan si za kosilo skuha kompleten obrok in redno vsaj pol ure zatem počiva. Vsak dan dopoldan popije nekaj močnejšega, po kosilu pa kozarec vina, domačega, seveda. Veliko bere in rešuje križanke. Vsak dan telovadi in se razgiba takoj, ko vstane.
94-letna babica je polna življenja. (foto: freepik.com)
94-letna babica je polna življenja. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Klet ima polno vložene zelenjave, marmelad, ki jih je nakuhala, različne zelenjave, ki jo je sama pridelala. Ima jo polno zamrzovalno skrinjo. Zdaj, ko sama ne nabira več gob, se oskrbi z njimi pri nečakih. Prisega na domačo pridelavo mesa in zelenjave.

Redno hodi k frizerju, se oblači po modi in letom primerno, je urejena, na znotraj in zunaj.

Vsak dan hodi na tržnico hranit muce, ki nimajo doma.

Veliko stvari je morala opustiti, pa ne žaluje. Reče: “Tega pač ne bomo več počeli.” Letos prvič ni bila na morju, navadno je bila vsaj en mesec in se veliko sončila ter plavala. Zaradi meningitisa, ki ga je pred časom prebolela, ji menda sonce ne prija več tako zelo.

Najmanj enkrat na teden se dobi s prijateljicami na kavi in ob kozarčku. Vse so mlajše od nje. Spomni se na vsak rojstni dan svojih nečakov, jim telefonira, pošlje darilo in voščilnico.

Nikoli ni vozila avta. Sedaj, ko je izgubila že drugega partnerja, se je dogovorila z enim od nečakov, da mu odstopi svoj avto in jo ta po potrebi pelje, kadar se odloči kam oditi.

Najmanj enkrat na mesec pokliče vse nečake, med drugim tudi mene. Poizve, kako smo in poroča dalje. Seveda nam vmes tudi svetuje in pokomentira, kako naj bi morali delati.

Za obisk pri njej se moram najaviti vsaj nekaj dni prej. Pripravi kompletno kosilo, juha je vedno božanska, da o prilogah niti ne govorim.

Prijavila se je v bližnji dom starejših, za vsak slučaj, če bi ga kdaj potrebovala. Seveda jih je s svojim videzom in tem, kaj vse še zmore, presenetila.

Ima dobro osebno zdravnico, ki ji vedno prisluhne. Ne dolgo nazaj se je odločila, da opravi kolonoskopijo, saj se ji je zdelo, da z njeno prebavo ni vse tako, kot bi moralo biti. Čakalne vrste so dolge, zato je poiskala samoplačniško ambulanto.

Ko se je bližal datum, je pričela s čiščenjem črevesja, po navodilih ambulante, seveda. Pa se je obrnilo tako, da je začela krvaveti in pristala je na urgenci. Tam ni bilo vse tako, kot bi moralo biti, a kmalu je bila spet doma, vendar malce zbegana, saj ni vedela, kaj se dogaja. Ko je končno opravila kolonoskopijo, so ugotovili, da ima raka na črevesju. Problem je nastal, ko so ugotovili tudi, da ima srčno popuščanje in da bi bila operacija črevesja preveč tvegana.

Ker je moja teta taka, kot je, je bila strokovnjakom v Kliničnem centru izziv in fenomen. Zelo so se potrudili in jo sprejeli v bolnišnico, da je opravila vse preiskave. Kardiolog ji je odsvetoval operacijo črevesja pred operacijo srca, a odločitev o tem prepustil njej. Operirati ali ne? Odločila se je, da ne gre na nobeno operacijo. Rekla je: “Rada živim in dokler bom, bom.”

Pa se je obrnilo drugače. Tisto v črevesju je prehitelo vse drugo. Sreča je bila, da je bila ravno v bolnišnici, ko je začela močno krvaveti. Prav takrat sem bila pri njej. Ko sem se vrnila domov, sem preverila, če jo bodo premestili na intenzivni oddelek. In so jo.

Ampak moja teta ni kar tako, še poklicala me je z intenzivne, preden so ji vzeli telefon. Takrat je bila prvič slišati prestrašena. Rekla mi je: “Danes me bodo operirali, bo, kar bo, adijo.”

In so jo operirali, še tisto noč. Nisem spala, ves čas sem mislila nanjo, kako prestrašena je morala biti, v kakšni stiski je, ali bo njeno srce zdržalo ...???

Kaj mislite, se je zgodilo zjutraj? Poklicala sem v bolnišnico in izvedela, da je operacija uspela in da je teta pravkar zahtevala svoj telefon. Njeno sporočilo je bilo kratko: “Preživela, hvala, adijo!

Ja, to je moja teta. Vedno ima naloge in poskrbi za čisto glavo.

Ko sem jo klicala popoldan, spet ni imela časa za pogovor. “Imela sem obisk, sestre tukaj so zelo v redu, tiste spodaj niso bile, bom naredila vse, da ostanem tu čim dlje.

Danes si je končno vzela čas za nekaj več stavkov. Povedala mi je, da se počuti odlično, da hodi po hodniku, ima različne terapije, da sta jo prišla pozdravit primarij in kardiolog, ki se ne more načuditi, kako dobro je vse prenesla. “RADA ŽIVIM!” To je stavek, ki sem si ga zapomnila. Morda je prav to pomagalo njenemu srcu, kljub slabim prognozam kardiologov. Kdo ve?!

Bistvo sem prihranila za konec. Kadar kaj jamram glede svojega zdravja, mi reče: “Pa saj si 20 let mlajša od mene!” To, da imam 70 let, se ji ne zdi pomembno.

Moja teta bo čez slab mesec dopolnila 94 let. Prepričana sem, da bo živela polno življenje do konca svojih dni.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.