Od tega, kako močan je naš imunski sistem je pogosto odvisno, kako bomo določeno bolezen prebolevali. Če imamo slabši imunski sistem, je potek bolezni pogosto težji. Z dobrim imunskim sistemom torej dosežemo, da nas razni virusi in bakterije ne dotolčejo in položijo v posteljo.
Za dober imunski sistem je pomembno tudi, kaj jemo. Preberite, katera živila krepijo imunski sistem.
Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da uživamo čim bolj raznovrstna in zdrava živila. Med bolj zdrava živila spadajo sadje in zelenjava, oreščki in semena, živila, ki so bogata z omega 3 maščobnimi kislinami. Po drugi strani pa je prav, da čim bolj omejimo nasičene maščobne kisline, se izogibamo sladkorju, alkoholu.
Zelo pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema imajo tudi vitamini in minerali, ki so sestavni del celic imunskega sistema in imajo tako imenovani imunomodulatorni učinek.
Med najbolj pomembne vitamine in minerale, ki krepijo imunski sistem spadajo:
Vitamin A – najdemo ga v jetrih, sladkem krompirju, bučah, korenju, špinači in ohrovtu, vitamin D – dobimo ga s sončnimi žarki, z uživanjem rib in jajc, vitamin E – tega najdemo v mandljih, špinači, sončničnih semenih, avokadu in sladkem krompirju, vitamin C – najdemo v papriki, kiviju, pomarančah, brokoliju in jagodah, vitamin B6 – najdemo v čičeriki, ribah, jetrih, pistacijah, avokadu, piščančjem mesu, sončničnih semenih, sezamu, folna kislina – najdemo jo v leči, fižolu, zeleni listnati zelenjavi, špargljih, avokadu, brokoliju in bučah, baker – najdemo v jetrih, leči, sončničnih semenih, mandljih in kakavu, cink – najdemo v bučnih semenih, govedini, čičeriki, jogurtu, kakavu, indijskih oreščkih, selen – najdemo ga v brazilskih oreščkih, ribah, govedini, perutnini, jajcih, železo – najdemo v jetrih, govedini, leči, kakavu, špinači, sardinah, črnem fižolu in pistaciji.
Živila, ki znanstveno dokazano pozitivno vplivajo na obrambo našega telesa, so: česen, čebula, gobe šitake, korenje, buče, sladki krompir, kaki, melone, zelena listnata zelenjava, ingver, probiotični izdelki (jogurt, kefir), kislo zelje in kisla repa.
Vir: Prehrana.si