Smernice za varne šolske poti

Ob začetku novega šolskega leta je Agencija za varnost prometa izdala medresorsko usklajene Smernice za varne šolske poti, po katerih lahko lokalne skupnosti natančno uredijo infrastrukturo in tako poskrbijo za čim bolj varne šolske poti.
Varna pot v šolo. (foto: freeimages.com)
Varna pot v šolo. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ob novih prometnih znakih za šolske poti, je AVP 15. občinam zagotovila enoletno brezplačno uporabo prikazovalnikov hitrosti, hkrati pa je vse lokalne skupnosti pozvala k aktivnemu poročanju o opaženem stanju na posameznih območjih. Občine so se odzvale v velikem številu in izjemno hitro. Že v prvem tednu je AVP prejela odzive kar četrtine vseh občin v Sloveniji.

Javna agencija RS za varnost prometa je, za namene spremljanja uveljavitve novih Smernic za šolske poti, ki jih je v letošnjem letu izdala in z njimi seznanila preko 900 predstavnikov občinskih svetov za preventivo, učiteljev, policistov in drugih, pozvala vse lokalne skupnosti k poročanju o izvajanju aktivnosti v okviru akcije Začetek šole in priprave načrtov šolskih poti.

Na podlagi delnih podatkov, ki jih je AVP pridobila v prvem tednu šolskega leta kar od 56 slovenskih občin, od mestnih do najmanjših, je mogoče ugotoviti, da so v skoraj 80 % občine pred začetkom novega šolskega leta izvedle sestanke z deležniki na lokalni ravni (šole, policija, občinskih oddelki), v več kot 70 % so izvedli tudi terenski ogled šolskih poti ter v 60 % posebej obravnavali konkretne odseke. Na šolah so v več kot 60 % pregledali obstoječe načrte šolskih poti. Občine poročajo, da so pri usklajevanju načrtov šolskih poti, ki jih skladno s Smernicami pripravljajo osnovne šole na podlagi pridobljenih podatkov o načinu in smeri prihoda otrok v šolo, mnenj staršev o tveganjih, ter z grafičnim prikazom priporočenih poti na zemljevidu, v 41 % načrte šolskih poti ažurirali skladno s Smernicami, dodatno so v 20 % delno izvedli pripravo novih načrtov, 30 % pa jih poroča, da tega še niso izvedli, ampak načrtujejo. Manj kot 8 % jih navaja, da niso seznanjeni z navedenimi smernicami. Skupno so bili tako načrti šolskih poti osveženi in usklajeni za 44 osnovnih šol po Sloveniji.

Med konkretnimi aktivnostmi, ki so jih na lokalni ravni izvedli za urejanje šolskih poti skladno s svojimi pristojnostmi so v skoraj 90 % občin osvežili talno signalizacijo, v 60 % postavili novo vertikalno signalizacijo ter urejali preglednost (rastje, žive meje), postavili so tudi znake Šolska pot, v več kot 40 % so na šolske poti postavili preventivne radarske table. Izvedli pa so se tudi nekateri ukrepi izgradnje pločnik in urejanja bankin, javne razsvetljave ter ukrepi za umirjanje prometa (v 30 – 40 % občin). V manjši meri so izvedli druge zahtevnejše ukrepe, kot so semaforiziran ali nov označen prehod za pešce, vgradnja LED diod itd.

S področja preventivnih aktivnosti, ki jih je spodbudila tudi Javna agencija RS za varnost prometa, z vsemi preventivnimi gradivi in vsebinskimi sporočili, so na lokalni ravni v skoraj vseh občinah (97 %) izvedli varovanje otrok na kritičnih mestih ter zagotovitev preventivnih gradiv, v 80 % občin so zagotovili tudi organiziran šolski prevoz. V polovici občin, ki so se že odzvale na naš poziv, pa so pripravili posvete s šolniki, prispevke v lokalnih medijih ter sodelovali na uvodnih roditeljskih sestankih.

Na podlagi delnih rezultatov, ki so jih pridobili, na Javni agenciji za varnost prometa ocenjujejo, da so Smernice izredno dobrodošle, ter so pripomogle k dodatnemu urejanju šolskih poti za večjo varnost otrok. Prav tako se bo z uvajanjem dodatnih infrastrukturnih ukrepov ter urejanjem šolskih poti v okviru širše perspektive priprave celostnih prometnih strategij, ki v tem obdobju intenzivno potekajo na lokalni ravni, jasno umestilo minimalne zahteve za varnost ranljivejših udeležencev v prometu, kamor spadajo tudi otroci, pešci, kolesarji in starejši.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.