Smernice za varne šolske poti

Ob začetku novega šolskega leta je Agencija za varnost prometa izdala medresorsko usklajene Smernice za varne šolske poti, po katerih lahko lokalne skupnosti natančno uredijo infrastrukturo in tako poskrbijo za čim bolj varne šolske poti.
Varna pot v šolo. (foto: freeimages.com)
Varna pot v šolo. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ob novih prometnih znakih za šolske poti, je AVP 15. občinam zagotovila enoletno brezplačno uporabo prikazovalnikov hitrosti, hkrati pa je vse lokalne skupnosti pozvala k aktivnemu poročanju o opaženem stanju na posameznih območjih. Občine so se odzvale v velikem številu in izjemno hitro. Že v prvem tednu je AVP prejela odzive kar četrtine vseh občin v Sloveniji.

Javna agencija RS za varnost prometa je, za namene spremljanja uveljavitve novih Smernic za šolske poti, ki jih je v letošnjem letu izdala in z njimi seznanila preko 900 predstavnikov občinskih svetov za preventivo, učiteljev, policistov in drugih, pozvala vse lokalne skupnosti k poročanju o izvajanju aktivnosti v okviru akcije Začetek šole in priprave načrtov šolskih poti.

Na podlagi delnih podatkov, ki jih je AVP pridobila v prvem tednu šolskega leta kar od 56 slovenskih občin, od mestnih do najmanjših, je mogoče ugotoviti, da so v skoraj 80 % občine pred začetkom novega šolskega leta izvedle sestanke z deležniki na lokalni ravni (šole, policija, občinskih oddelki), v več kot 70 % so izvedli tudi terenski ogled šolskih poti ter v 60 % posebej obravnavali konkretne odseke. Na šolah so v več kot 60 % pregledali obstoječe načrte šolskih poti. Občine poročajo, da so pri usklajevanju načrtov šolskih poti, ki jih skladno s Smernicami pripravljajo osnovne šole na podlagi pridobljenih podatkov o načinu in smeri prihoda otrok v šolo, mnenj staršev o tveganjih, ter z grafičnim prikazom priporočenih poti na zemljevidu, v 41 % načrte šolskih poti ažurirali skladno s Smernicami, dodatno so v 20 % delno izvedli pripravo novih načrtov, 30 % pa jih poroča, da tega še niso izvedli, ampak načrtujejo. Manj kot 8 % jih navaja, da niso seznanjeni z navedenimi smernicami. Skupno so bili tako načrti šolskih poti osveženi in usklajeni za 44 osnovnih šol po Sloveniji.

Med konkretnimi aktivnostmi, ki so jih na lokalni ravni izvedli za urejanje šolskih poti skladno s svojimi pristojnostmi so v skoraj 90 % občin osvežili talno signalizacijo, v 60 % postavili novo vertikalno signalizacijo ter urejali preglednost (rastje, žive meje), postavili so tudi znake Šolska pot, v več kot 40 % so na šolske poti postavili preventivne radarske table. Izvedli pa so se tudi nekateri ukrepi izgradnje pločnik in urejanja bankin, javne razsvetljave ter ukrepi za umirjanje prometa (v 30 – 40 % občin). V manjši meri so izvedli druge zahtevnejše ukrepe, kot so semaforiziran ali nov označen prehod za pešce, vgradnja LED diod itd.

S področja preventivnih aktivnosti, ki jih je spodbudila tudi Javna agencija RS za varnost prometa, z vsemi preventivnimi gradivi in vsebinskimi sporočili, so na lokalni ravni v skoraj vseh občinah (97 %) izvedli varovanje otrok na kritičnih mestih ter zagotovitev preventivnih gradiv, v 80 % občin so zagotovili tudi organiziran šolski prevoz. V polovici občin, ki so se že odzvale na naš poziv, pa so pripravili posvete s šolniki, prispevke v lokalnih medijih ter sodelovali na uvodnih roditeljskih sestankih.

Na podlagi delnih rezultatov, ki so jih pridobili, na Javni agenciji za varnost prometa ocenjujejo, da so Smernice izredno dobrodošle, ter so pripomogle k dodatnemu urejanju šolskih poti za večjo varnost otrok. Prav tako se bo z uvajanjem dodatnih infrastrukturnih ukrepov ter urejanjem šolskih poti v okviru širše perspektive priprave celostnih prometnih strategij, ki v tem obdobju intenzivno potekajo na lokalni ravni, jasno umestilo minimalne zahteve za varnost ranljivejših udeležencev v prometu, kamor spadajo tudi otroci, pešci, kolesarji in starejši.
Morda te zanima tudi:

Alenka Kesar predstavila knjigo Druga žena

Svojo premiero je v pravljičnem ambientu primestne vile...

Slovenija postaja starajoča se družba, zato je dodatna skrb za starejše nujna

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake mož...

Horoskop: Kaj prinaša teden?

Preberite tedenski horoskop za vsako nebesno znamenje. ...

Tedenski numeroskop: Karma bo postregla z močnimi ogledali

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Prenehanje delovanje klicnega centra BON ob vikendih in praznikih

Zaradi zmanjšanega števila klicev z 12. 9. 2020 klicni ...

Na veliki oder se vrača Maria

Na veliki oder se vrača Maria, sodobna drama enega najp...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.