Germknödel ali kvašene cmoke lahko pripravimo z različnimi nadevi in postrežemo z različnimi posipi ali prelivi. Danes bomo cmoke postregli z odlično vaniljevo kremo. Vendar moramo najprej pripraviti kvašeno testo za knedle.
Poleg kvašenih cmokov, so pri najbolj priljubljeni češpljevi cmoki iz krompirjevega testa.
Sestavine za kvašeno testo:
250 ml mlačnega mleka
120 g zmehčanega masla
2 rumenjaka
1/2 kg bele moke
ščepec soli
60 g sladkorja
1/2 kocke kvasa
Ostale sestavine za Germknödel:
slivova marmelada
300 ml mleka
50 g masla
1/2 žličke soli
1 žlica sladkorja
4 žlice mletega maka
3 žlice sladkorja v prahu
Sestavine za vaniljev preliv:
50 ml mleka
1, 2 dl sladke smetane
12 g sladkorja
2 rumenjaka
strok vanilije
PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Kako pripravimo kvašeno testo za cmoke?
Pripravimo si vse sestavine za kvašeno testo; mleko, maslo, rumenjake, moko, sladkor, sol in kvas. Maslo narežemo na manjše koščke. V ponvi počasi segrevamo mleko in koščke masla. V drugi posodi zmešamo moko, sladkor in sol. nato po vrhu nadrobimo kvas, dodamo mlačno mešanico mleka in masla, ter na koncu še razžvrkljane rumenjake.
Premešamo in nato s kuhinjskim robotom zamesimo gladko testo. Po 5 minutah gnetenja, testo oblikujemo v hlebček, ga pokrijemo in pustimo eno uro vzhajati.
Kako oblikujemo cmoke in koliko časa morajo vzhajati?
Ko je testo primerno vzhajano, ga razdelimo na štiri ali pet delov, ki jih oblikujemo v kroglice. Vsako kroglico iz testa sploščimo in nanjo položimo po žličko domače slivove marmelade.
Vsak košček testa nato previdno zavijemo in oblikujemo cmok. Z nadevom ne pretiravajmo, saj nam bo med kuhanjem uhajal iz cmoka. Polnjene cmoke odlagamo na papir za peko, del, kjer smo cmok zaprli, naj bo obrnjen navzdol.
Tako pripravljene cmoke pokrijemo in pustimo vzhajati še pol ure.
PREBERITE TUDI: Recept: Japonski cheesecake (božansko dobra sladica)
Kaj je največja skrivnost pri kuhanju Germknödel?
Seveda bodo izkušene kuharice sedaj zavzdihnile…spet zapleta preproste recepte! Vendar moramo pri kuhanju Germknödel biti pozorni na nekaj malenkosti.
V večji ponvi s pokrovom zmešamo mleko, maslo, sladkor in ščepec soli. Mešanico zavremo in nato vanjo previdno polagamo vzhajane cmoke. Ponev pokrijemo in cmoke na zmernem ognju kuhamo približno pol ure.
Pri kuhanju cmokov je zelo pomembno, da pokrova ne dvigamo, saj če bo iz posode uhajala para, se bodo cmoki sesedli. Bodite previdni, sploh če opazite, da je mleko že skoraj povrelo.
Nekoliko lažje je, če cmoke kuhamo v vreli vodi. Kvašene cmoke lahko skuhamo tudi v vreli vodi, vendar jih po originalnem receptu skuhamo v mešanici mleka in masla.
Ko so cmoki kuhani, jih še 5 minut pustimo v pokriti posodi, medtem pripravimo posip in vaniljevo omako.
PREBERITE TUDI: Recepti za najboljše pustne krofe, flancate in miške
Kako pripravimo vaniljevo omako?
Za vaniljevo omako poznamo več receptov, prav tako lahko brez skrbi uporabimo že pripravljeno omako, ali pa cmoke postrežemo samo z makovim posipom.
Za preprosto vaniljevo omako najprej v posodo zlijemo mleko in sladko smetano. Dodamo polovico sladkorja in vaniljeva semena. Drugo polovico sladkorja zmešamo z rumenjaki. Ko mešanica mleka in sladke smetane zavre, jo prelijemo k mešanici sladkorja in rumenjakov.
Vse skupaj dobro premešamo in nato zmes na zmernem ognju med nenehnim mešanjem počasi segrevamo. Mešanica ne sme zavreti, pač pa se mora lepo počasi zgostiti, vendar ne preveč, ker mora biti še vedno tekoča.
Kuhane Germknödel potresemo z mletim makom in sladkorjem v prahu, preden jih postrežemo, čez prelijemo toplo vaniljevo kremo. Kvašene cmoke lahko tudi poljubno dekoriramo, danes smo jih okrasili z pomarančnimi rezinami. Cmoke postrežemo kot samostojno jed, ali pa kot sladico pri bolj preprostem kosilu z enolončnico.
PREBERITE TUDI: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.