Staranje – izziv prihodnosti

Demografske spremembe, ki jih nekateri poimenujejo tudi demografski preplah ali cunami staranja, zahtevajo spremembe na sistemski in mikro ravni tako v družbi kot celoti kot tudi na področju zdravstvene nege in oskrbe.
Staranje prebivalstva zatorej lahko razumemo kot izziv za našo civilizacijo in vložek v našo prihodnost. (foto: www.123rf.com)
Staranje prebivalstva zatorej lahko razumemo kot izziv za našo civilizacijo in vložek v našo prihodnost. (foto: www.123rf.com)
Staranje prebivalstva zatorej lahko razumemo kot izziv za našo civilizacijo in vložek v našo prihodnost. (foto: www.123rf.com) DMSBZT LJ, Đurđa Sima
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Celostna obravnava starostnikov na vseh ravneh zdravstva predstavlja izziv za strokovnjake in laike, ki se formalno in neformalno srečujejo s težavami starostnikov, in to je tema letošnjega 19. strokovnega simpozija Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Ljubljana.

Đurđa Sima, dipl. m. s., predsednica DMSBZT Ljubljana, je uvodoma poudarila, da so številke več kot zgovorne: projekcije za EU kažejo, da se bo delež starejših od 65 let z 18,2 % v letu 2013 povečal na 28,1 % do leta 2050. Število zelo starih ljudi (torej tistih, ki so starejši od 80 let) naj bi se po napovedih do leta 2050 podvojilo. Staranje prebivalstva zatorej lahko razumemo kot izziv za našo civilizacijo in vložek v našo prihodnost. Zato bo dolgotrajna oskrba v prihodnosti ključna pri zagotavljanju družbene stabilnosti. Vzpostavljanje dolgotrajne oskrbe ni več dilema ali ideološko vprašanje, temveč realnost, ki zahteva jasno definicijo dolgotrajne oskrbe in premišljeno načrtovane aktivnosti, ki bodo dolgoročno zagotavljale vzdržen sistem. Tu pa imajo pomembno vlogo prav medicinske sestre.

Dolgotrajna oskrba presega do zdaj znane vzorce oskrbe
Dolgotrajna oskrba ne predstavlja zgolj novega stebra zavarovanja ali nove oblike pomoči za stare ljudi, temveč presega do zdaj znane vzorce oskrbe in spodbuja iskanje novega sožitja med ljudmi. Pri tem so pomembni medgeneracijski odnosi, na katerih bodo morali temeljiti trendi oskrbe starejših.

Starizem je tisti, ki lahko vodi k manj kakovostni zdravstveni obravnavi starejših pacientov, zato je zavedanje tega problema in obravnava te teme v zdravstveni oskrbi ključna za izboljšanje storitev in doseganje optimalnih zdravstvenih izidov starejših pacientov. Preseči je treba kronološki pogled na starost, ki krepi starizem in povzroča starostno diskriminacijo. Starizem v zdravstvu se najpogosteje kaže kot zloraba, pootročenje, poniževanje, uporaba ponižujočega govora, medikalizacija in neustrezno zdravljenje pacientov.

Izzivi, s katerimi se že danes sooča zdravstvo, so na eni strani sistemski, kot so skrb za ohranitev dostopnosti do zdravstvenih storitev in storitev dolgotrajne oskrbe ter izboljšanje dolgoročne vzdržnosti sistemov. Na drugi strani pa so v zdravstvu izzivi, ki se dogajajo na mikro ravni, na primer prisotnost starizma in diskriminacije, kar pomembno vpliva na kakovost zdravstvene oskrbe in posledično na zdravstvene izide. Sistemski dejavnik, ki ohranja starizem v zdravstvenem sistemu, so tudi izobraževalni programi zdravstvenih delavcev, ki so premalo usmerjeni v razbijanje negativnih odnosov do starosti in staranja.

Evropska komisija (2018) ocenjuje, da v trenutni ureditvi dolgotrajne oskrbe v Sloveniji ostaja nejasno, kako bo država povečala stroškovno učinkovitost, dostopnost in kakovost oskrbe, zato je Sloveniji ponovno izdala priporočilo za izvedbo reforme na področju dolgotrajne oskrbe za leti 2018 in 2019.

Okrepitev mreže patronažne dejavnosti
Sedanjo, sicer dobro organizirano mrežo patronažne dejavnosti v Sloveniji bi bilo treba ustrezno okrepiti, opolnomočiti, ji dati avtonomijo pri odkrivanju odstopanj in jo sistematično vključiti v obravnavo problematike starejših oseb v domačem okolju. Medicinske sestre v patronažnem varstvu pripomorejo, da lahko ljudje daljši čas brez večjih težav (oziroma ob obvladovanju težav) ostanejo v domačem okolju, s čimer posredno pripomorejo tudi k zmanjševanju bremena izdatkov iz zdravstvene blagajne. Patronažno varstvo bi lahko v smislu preventivnega delovanja prispevalo še več, če veljavna zakonodaja starejšim osebam ne bi omejevala pravice do preventivnega patronažnega obiska.

Medicinske sestre morajo pri svojem delu uporabljati metode postopka zdravstvene nege pri geriatričnih bolnikih, ki je pomembna iz več razlogov, predvsem pa zato, ker je nega prilagojena potrebam bolnikov in ni spontana, temveč organizirana in načrtovana ter nadzirana s strani medicinske sestre, ki s tem jamči kakovost nege.

Poleg tega pa je potreben tudi razmislek o paliativni negi kot ustrezni negi proti koncu življenja starejših oseb. Slovenija je sprejela številne dokumente, resolucije, strategije in zdaj je čas, da od besed preidemo k dejanjem. Družbena ureditev naj zagotavlja pogoje, ki bodo omogočali dejavno, zdravo in zadovoljno staranje in medgeneracijsko sožitje ter sodelovanje.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.