Staranje kože in nastajanje gub

Moj čas > Nega in lepota | piše: Uredništvo | 28.1.2015
Koža je po površini naš največji organ. Enako kot vsi ostali organi, se tudi koža z leti stara. Njeno staranje ni samo genetsko pogojeno, temveč imajo velik vpliv tudi zunanji dejavniki. Preberite o zgradbi kože, o procesih, ki se v njej odvijajo, da gube dejansko nastajajo ...
S staranjem nastajajo tudi gube. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
S staranjem nastajajo tudi gube. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
S staranjem nastajajo tudi gube. (foto: FreeDigitalPhotos.net) Tipi gub (foto: Nuxe) Zgradba kože (foto: Nuxe)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Sestava kože
Koža je sestavljena iz treh osnovnih slojev – povrhnjice, usnjice in podkožja. Za njen zunanji videz je najpomembnejši srednji sloj, usnjica. Ta daje koži napetost, saj je zgrajena iz mreže vlaken kolagena in elastičnih vlaken ter medceličnih snovi. Mreža kolagenskih in elastičnih vlaken omogoča, da je koža elastična in se razteza. Medcelično snov sestavljajo beljakovine in sladkorji, pomembna pa je tudi hialuronska kislina, ki zaradi velike vsebnosti vode omogoča napetost kože.

Naravno staranje kože
Prvi in glavni dejavnik za nastanek gub, ki je genetsko pogojen, je naravno staranje kože. Z leti se naravna proizvodnja hialuronske kisline v celicah zmanjšuje, kar vodi do ohlapnosti kože. Prav tako se zmanjša proizvodnja kolagena, s tem pa elastičnost kože, in če je ta suha, so gube toliko bolj vidne.

Mimika obraza
Na obrazu imamo 25 mišic, ki skrbijo za mimiko obraza. Vsaka oseba jih uporablja na svoj način, zato ima vsak posameznik svojo obrazno mimiko. Gube, ki nastanejo zaradi obrazne mimike, se po 20. letu starosti običajno pojavijo na čelu, okoli oči in ust.

Vplivi iz okolja
Zgodnji pojav gubic spodbujajo tudi suha koža, neenakomerna pigmentacija ali posledice poškodbe kože, ki jih povzroča sonce. UV-žarki prodirajo skozi kožo in poškodujejo celice ter strukturo kolagenskih in elastičnih vlaken, kar pospeši nastanek gub. Hiter tempo življenja in stres sta prav tako med vzroki za prehitro staranje kože. Alkohol in še posebno cigarete vodijo v hitrejše staranje kože, pojav gub in izgubo naravne pigmentacije. Tudi slaba kakovost zraka in smog slabo vplivata na staranje kože. Seveda vpliva na to tudi slaba prehrana. Redno uživanje hrane, bogate z beljakovinami in vitamini, ima pomembno vlogo pri zmanjševanju nastanka vidnih izraznih gub.

Kako nastanejo gube?
Glavni razlog nastanka gub so spremembe v epidermisu. Po 40. letu starosti se upočasni aktivnost fibroblastov, kar vodi do zmanjšane sinteze kolagena in elastina. Elastinska vlakna postajajo manj elastična, prav tako prihaja do zmanjšane količine in kakovosti kolagenskih vlaken, ki jih z druge strani »napadajo« prosti radikali.

Prosti radikali so reaktivne in škodljive molekule iz okolja in hrane ter stranski produkti našega organizma. Stalni napadi prostih radikalov z leti povzročijo spremembe v strukturi kolagena, ki namesto, da bi bil čvrst in trden, postaja krhek in elastičen, kar vodi v upadanje kože.

Poleg prostih radikalov, ki naravno nastajajo v našem telesu, se radikali aktivirajo, ko je koža izpostavljena sončni svetlobi. Sončna svetloba stimulira encime, ki se raztopijo v maščobne celice v koži in povzročajo sproščanje arhidonske kisline – kemične snovi, ki stimulira vnetne reakcije, kar pospeši proces staranja kože. Vsaka vnetna reakcija pusti majhne brazgotine in ko se le-te brazgotinice nakopičijo, nastane guba.

Na nastanek gub vpliva še en proces, ki se naravno dogaja v naši koži. Ta proces se imenuje glikacija in označuje vezavo sladkorja na kožne proteine. Glikacija negativno vpliva na kolagen in elastin, saj glicirani proteini postanejo nefleksibilni in izgubljajo čvrstost in elastičnost. Glikacija dodatno pospešuje staranje kože in povzroča pojav globokih gub ter izgubo volumna.

Vrste obraznih gub
Gube nad zgornjo ustnico
Glavna vzroka za te gube sta sonce in kajenje. Vplivajo tudi drugi zunanji dejavniki, kot so mraz, smog in prehrana. Ta predel je najbolj prizadet z gubami.

Gube v kotičkih ustnic
Najpogosteje se pojavijo v menopavzi, ko se pri ženskah zgodi vrsta sprememb. Tanjša se plast podkožne maščobe, ki daje obrazu volumen. Prvo znamenje staranja je izguba volumna, ker se zaradi upada estrogena tvori manjša količina kolagena.

Gube na čelu
Genetika ima v tem primeru glavno vlogo. Če je imel eden od vaših staršev vidne gube na čelu, jih boste po vsej verjetnosti dobili tudi vi. Hkrati pa so tudi posledica vaše obrazne mimike in mrščenja.

Gube okoli oči
Gube okoli oči so posledica izpostavljanja soncu in rezultat premikanja mišic okoli oči. Drugi dejavniki, kot so kajenje, smog in stres, pojav teh gub še okrepijo.

Gube okoli ust in nosu
Na robovih ust so mišice v obliki črke O, zaradi katerih lahko premikamo usta. Zaradi odpiranja in premikanja ust te mišice oslabijo in pojavijo se gubice.

Gube med obrvmi
Vzrok za gube med obrvmi so naše zamere in jeza, ki se kaže z mrščenjem čela in področja med obrvmi.

Zaključimo lahko, da so gube odraz genetske predizpozicije kot tudi zunanjih dejavnikov. Nastanek gub je neizbežen proces, ki ga ni mogoče zaustaviti, ampak lahko pa ga upočasnimo in ublažimo z uporabo ustreznih izdelkov za nego in zaščito kože.

 
Še več informacij boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.