Trajnostni turizem v Zeleni prestolnici Evrope

Aktualno > Dogodki | piše: MOL | 1.8.2016
Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, vstopa v osmi mesec zelenega leta, ki bo tematsko posvečen trajnostnemu turizmu.
Ljubljana (foto: P. Hieng)
Ljubljana (foto: P. Hieng)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Brezplačni program v informacijski točki Točka.Zate. pred Mestno hišo bo koordiniral Turizem Ljubljana, aktivnosti bodo potekale tudi v Četrtnih skupnostih Rožnik, Šentvid in Bežigrad, ki bodo v tem mesecu zelene ambasadorke.

V Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, smo po mnenju Evropske komisije naredili največ sprememb v kakovosti življenja v najkrajšem času. Že leta 2007 smo z oblikovanjem Vizije Ljubljana 2025 stopili na pot trajnostnega razvoja mesta, v okviru katerega sledimo zastavljenim ciljem – zagotoviti kakovostno življenje vsem našim meščankam in meščanom v zelenem, varnem, čistem in urejenem mestu.

Naziv ima za Ljubljano velik pomen, saj nas uvršča na evropski in svetovni zemljevid trajnostnih mest, hkrati pa smo edino mesto v osrednji in jugovzhodni Evropi, ki je prejelo ta prestižni naziv.

Poslanstvo trajnostnega turizma je zmanjšati škodljive vplive na okolje in prebivalstvo ter pozitivno vplivati na celotno lokalno okolje. Mestno središče, namenjeno le pešcem in kolesarjem, ter številne druge zelene spremembe, ki smo jih v zadnjih letih uvedli v Ljubljani, so odločilni za razvoj trajnostnih turističnih vsebin.

Točka.Zate.

Turizem Ljubljana skupaj z Mestno občino Ljubljana in v sodelovanju z različnimi izvajalci v informacijski točki Točka.Zate. pripravlja vrsto zelenih aktivnosti ter številna doživetja, s katerimi obiskovalci lahko popestrijo svoj prosti čas.

V ponedeljek, 1. avgusta, bomo skozi zgodbo o Varuhu zakladov predstavili Krajinski park Ljubljansko barje in dediščino kolišč. V sredo, 3. avgusta, bomo okušali lokalno ljubljansko kulinariko z Okusi Ljubljane v sodelovanju z Vivo catering in se udeležili brezplačnega vodenega ogleda Vsi zakladi parka Tivoli, ki ga bo Turizem Ljubljana ponovno organiziral 7. in 25. avgusta.

V četrtek, 4. avgusta, bo Botanični vrt Univerze v Ljubljani predstavil naravoslovno učno pot Fleishmannovega rebrinca, v nedeljo, 7. avgusta, pa bomo podrobneje spoznali Čebeljo pot in ostala zelena vodstva Turizma Ljubljana.

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije bo 3. in 25. avgusta predstavila kolesarski portal Gremo na pot, Turizem Ljubljana pa bo, prav tako 25. avgusta, predstavil aktivna kolesarska doživetja.

Mestna knjižnica Ljubljana bo za najmlajše večkrat organizirala pripovedovanje pravljice O škratu, ki ni hotel na počitnice.

Turizem Ljubljana si prizadeva tudi za promocijo Osrednjeslovenske regije, zato se bodo znotraj regije predstavili še Polhov Gradec, Velike Lašče in Kamnik.

Svoj zeleni značaj in trajnostna prizadevanja bodo izpostavili tudi Laško, Podčetrtek, Kras in Brkini, Unescova Idrija, Solčavsko, Murska Sobota, Cerkno, Celje, Vipava, dolina Soče in Bled. Predstavniki sodelujočih destinacij bodo navduševali s kulinaričnimi projekti, trajnostnimi programi slovenskih naravnih zdravilišč, inovativnim turističnim produktom Gozdni selfness ter pohodniškimi in kolesarskimi aktivnostmi.

Tematske predstavitve bodo imeli še Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, člani lokalne akcijske skupine Haloze, Zadruga Jarina, Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga (v sodelovanju z Drugo violino), Konzorcij rokodelskih centrov, Hostel Tresor, Hotel Park, Lepa Žoga in Gostilnica 5-6 kg.

Četrtne skupnosti – ambasadorke Zelene prestolnice Evrope 2016
V program zelene prestolnice so aktivno vpete tudi ljubljanske četrtne skupnosti, saj bo do konca leta vsaka izmed njih po tri tedne zelena ambasadorka. Trenutna ambasadorka je Četrtna skupnost Rožnik, ki bo 8. avgusta štafeto predala Četrtni skupnosti Šentvid. Ta bo ambasadorka do 28. avgusta, ko jo bo nasledila Četrtna skupnost Bežigrad.

Četrtna skupnost Rožnik bo v sodelovanju z društvom Mladi v turizmu izvedla delavnici izdelovanja spominkov iz odpadnih materialov ter ekološkega zeliščnega vrtička, predavanja o inovativnih praksah v Sloveniji ter o nagrajencih Sejalca in Snovalca s strani Banke turističnih priložnosti. Četrtna skupnost Šentvid bo poskrbela za animacijsko delavnico za otroke in dramsko uprizoritev s petjem, predstavitev Eko tedna ter multimedijsko predstavitev dejavnosti društva DRAiSS, četrtna skupnost Bežigrad pa bo predstavila Plečnikovo arhitekturo ter ostale zelene aktivnosti.

V poletnih mesecih je Točka.Zate. odprta vsak dan od 10. do 20. ure.

Program in podrobnejše informacije o posameznih dogodkih lahko spremljate v napovedniku na spletni strani www.zelenaljubljana.si ali pri informacijski točki Točka. Zate. pred Mestno hišo.
Morda te zanima tudi:

Tedenski horoskop: Je pred nami nemiren teden?

V prispevku boste našli napoved za tedenski horoskop za...

Filharmonija se vrača

Po uspešnem zagonu Filharmoničnega spletnega abonmaja s...

Tedenski horoskop: Pred nami je energijsko najmočnejši teden v letu 2020

V prispevku boste našli napoved za tedenski horoskop za...

Tedenski horoskop: Sledite svojim sanjam

V prispevku boste našli napoved za tedenski horoskop za...

Poletne počitnice so lahko tudi zdrave

Samo še slaba dva tedna nas ločita od koledarskega pole...

Tedenski horoskop: Danes je dan polne lune

V prispevku boste našli napoved za tedenski horoskop za...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.