Trajnostni turizem v Zeleni prestolnici Evrope

Aktualno > Dogodki | piše: MOL | 1.8.2016
Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, vstopa v osmi mesec zelenega leta, ki bo tematsko posvečen trajnostnemu turizmu.
Ljubljana (foto: P. Hieng)
Ljubljana (foto: P. Hieng)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Brezplačni program v informacijski točki Točka.Zate. pred Mestno hišo bo koordiniral Turizem Ljubljana, aktivnosti bodo potekale tudi v Četrtnih skupnostih Rožnik, Šentvid in Bežigrad, ki bodo v tem mesecu zelene ambasadorke.

V Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, smo po mnenju Evropske komisije naredili največ sprememb v kakovosti življenja v najkrajšem času. Že leta 2007 smo z oblikovanjem Vizije Ljubljana 2025 stopili na pot trajnostnega razvoja mesta, v okviru katerega sledimo zastavljenim ciljem – zagotoviti kakovostno življenje vsem našim meščankam in meščanom v zelenem, varnem, čistem in urejenem mestu.

Naziv ima za Ljubljano velik pomen, saj nas uvršča na evropski in svetovni zemljevid trajnostnih mest, hkrati pa smo edino mesto v osrednji in jugovzhodni Evropi, ki je prejelo ta prestižni naziv.

Poslanstvo trajnostnega turizma je zmanjšati škodljive vplive na okolje in prebivalstvo ter pozitivno vplivati na celotno lokalno okolje. Mestno središče, namenjeno le pešcem in kolesarjem, ter številne druge zelene spremembe, ki smo jih v zadnjih letih uvedli v Ljubljani, so odločilni za razvoj trajnostnih turističnih vsebin.

Točka.Zate.

Turizem Ljubljana skupaj z Mestno občino Ljubljana in v sodelovanju z različnimi izvajalci v informacijski točki Točka.Zate. pripravlja vrsto zelenih aktivnosti ter številna doživetja, s katerimi obiskovalci lahko popestrijo svoj prosti čas.

V ponedeljek, 1. avgusta, bomo skozi zgodbo o Varuhu zakladov predstavili Krajinski park Ljubljansko barje in dediščino kolišč. V sredo, 3. avgusta, bomo okušali lokalno ljubljansko kulinariko z Okusi Ljubljane v sodelovanju z Vivo catering in se udeležili brezplačnega vodenega ogleda Vsi zakladi parka Tivoli, ki ga bo Turizem Ljubljana ponovno organiziral 7. in 25. avgusta.

V četrtek, 4. avgusta, bo Botanični vrt Univerze v Ljubljani predstavil naravoslovno učno pot Fleishmannovega rebrinca, v nedeljo, 7. avgusta, pa bomo podrobneje spoznali Čebeljo pot in ostala zelena vodstva Turizma Ljubljana.

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije bo 3. in 25. avgusta predstavila kolesarski portal Gremo na pot, Turizem Ljubljana pa bo, prav tako 25. avgusta, predstavil aktivna kolesarska doživetja.

Mestna knjižnica Ljubljana bo za najmlajše večkrat organizirala pripovedovanje pravljice O škratu, ki ni hotel na počitnice.

Turizem Ljubljana si prizadeva tudi za promocijo Osrednjeslovenske regije, zato se bodo znotraj regije predstavili še Polhov Gradec, Velike Lašče in Kamnik.

Svoj zeleni značaj in trajnostna prizadevanja bodo izpostavili tudi Laško, Podčetrtek, Kras in Brkini, Unescova Idrija, Solčavsko, Murska Sobota, Cerkno, Celje, Vipava, dolina Soče in Bled. Predstavniki sodelujočih destinacij bodo navduševali s kulinaričnimi projekti, trajnostnimi programi slovenskih naravnih zdravilišč, inovativnim turističnim produktom Gozdni selfness ter pohodniškimi in kolesarskimi aktivnostmi.

Tematske predstavitve bodo imeli še Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, člani lokalne akcijske skupine Haloze, Zadruga Jarina, Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga (v sodelovanju z Drugo violino), Konzorcij rokodelskih centrov, Hostel Tresor, Hotel Park, Lepa Žoga in Gostilnica 5-6 kg.

Četrtne skupnosti – ambasadorke Zelene prestolnice Evrope 2016
V program zelene prestolnice so aktivno vpete tudi ljubljanske četrtne skupnosti, saj bo do konca leta vsaka izmed njih po tri tedne zelena ambasadorka. Trenutna ambasadorka je Četrtna skupnost Rožnik, ki bo 8. avgusta štafeto predala Četrtni skupnosti Šentvid. Ta bo ambasadorka do 28. avgusta, ko jo bo nasledila Četrtna skupnost Bežigrad.

Četrtna skupnost Rožnik bo v sodelovanju z društvom Mladi v turizmu izvedla delavnici izdelovanja spominkov iz odpadnih materialov ter ekološkega zeliščnega vrtička, predavanja o inovativnih praksah v Sloveniji ter o nagrajencih Sejalca in Snovalca s strani Banke turističnih priložnosti. Četrtna skupnost Šentvid bo poskrbela za animacijsko delavnico za otroke in dramsko uprizoritev s petjem, predstavitev Eko tedna ter multimedijsko predstavitev dejavnosti društva DRAiSS, četrtna skupnost Bežigrad pa bo predstavila Plečnikovo arhitekturo ter ostale zelene aktivnosti.

V poletnih mesecih je Točka.Zate. odprta vsak dan od 10. do 20. ure.

Program in podrobnejše informacije o posameznih dogodkih lahko spremljate v napovedniku na spletni strani www.zelenaljubljana.si ali pri informacijski točki Točka. Zate. pred Mestno hišo.
Morda te zanima tudi:

Slovenija ima največje število presaditev srca na 1000 prebivalcev

V UKC Ljubljana bodo v tem letu praznovali dve pomembni...

Ste kupili takšno sadno ploščico? Nikar je ne jejte

Zveza potrošnikov Slovenije obvešča o odpoklicu sadne p...

4 namigi za bolj zdrav in sproščen obisk slovenske Istre

Od pestrega decembrskega dogajanja smo se poslovili in ...

Vremenska napoved za 10. januar

Kakšno vreme se obeta?

Novosti v zdravstvu: Elektronski bolniški list

Iz Ministrstva za javno upravo sporočajo o novem način...

NUMEROLOGIJA: Kaj prinaša januar?

Stopamo v leto nihanja, drugačnosti in pa boja med Temo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.