V Kranju zaživel presejalni center DORA

Aktualno > Dogodki | piše: Ministrstvo za zdravje | 24.2.2016
Presejalni progam Dora za zgodnje odkrivanje raka dojk v Kranju bo na slikanje dojk vabil ženske iz Gorenjske. Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj je izpolnila vse zahteve in pridobila status presejalnega centra v okviru državnega programa Dora.
V Kranju zaživel program DORA. (foto: MZ)
V Kranju zaživel program DORA. (foto: MZ)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
"Začetek izvajanja programa v novi regiji pomeni še en korak pri nadaljnjem širjenju tega programa po Sloveniji. Program bo dostopnejši in s tem korakom smo bližje zavezi, da bodo imele dostop do najkakovostnejših storitev v programu Dora ženske po celi Sloveniji", je na otvoritvi povedala gen. dir. Direktorata za javno zdravje Mojca Gobec.

V program bodo vabljene ženske iz starostne skupine od 50-69 let, ki so brez vidnih znakov bolezni in so iz občin Kranj, Naklo, Cerklje na Gorenjskem, Tržič, Škofja Loka, Gorenja vas, Jezersko, Preddvor, Šenčur, Železniki in Žiri. V teh občinah je ustreznih 17.545 žensk. Pregled je zanje brezplačen in zanj ne potrebujejo napotnice. Ustrezne ženske bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. V program se lahko naročijo tudi same, in sicer tako, da pokličejo v Register Dora na OI na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan od 9.00 do 12.00, ali pišejo na elektronski naslov: dora(at)onko-i.si.

Zgodnje odkrivanje je tisto, ki lahko pravočasno omogoči zdravljenje in ozdravitev, to pa olajša težke trenutke tako zdravstvenim delavcem, predvsem pa pacientkam in družinam, ki se znajdejo v stiski. V lanskem letu je bilo v programu Dora opravljenih več kot 39.000 mamografij, odkrili pa so nekaj več kot 200 rakov dojk, večino od teh v omejeni obliki bolezni. Udeležba v programu je bila 82-odstotna, kar je zelo spodbuden odziv vabljenih žensk in napoveduje zmanjšanje umrljivosti za rakom dojk v bližnji prihodnosti.

Zadovoljstvo ob širjenju programa so na otvoritvi centra izrazili predstavniki državnega programa Dora, Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj, Ministrstva za zdravje, društva Europa Dona in drugi.

''Pričetek delovanja državnega programa DORA v Kranju pomeni za nas uspešno nadaljevanje širitve programa po celi Sloveniji po novem strateškem načrtu, saj je sedaj v ta program zgodnjega odkrivanja raka dojk vključenih že več kot polovica ustreznih slovenskih žensk. V BGP Kranj so zadostili vsem strogim merilom za izvajanje programa DORA, kar nas zelo veseli in kar je še posebej pomembno za vaše ženske; program DORA namreč zagotavlja visoko kakovostno obravnavo žensk.'' je ob otvoritvi povedal mag. Maksimiljan Kadivec, vodja državnega programa Dora.

"Naše bogate izkušnje, dodatna specialna izobraževanja na OI ter eden najsodobnejših digitalnih mamografov, kupljen tudi s pomočjo donatorjev, so zagotovilo, da bomo tudi na Gorenjskem v okviru programa Dora nudili najkakovostnejše storitve in s tem možnost zgodnjega odkritja raka dojk. Ne dvomim, da bomo ženske Gorenjske prepoznale pomen Dora in se v visokem odstotku odzvale vabilu", je ob otvoritvi centra povedala Andreja Cerkvenik Škafar, direktorica Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj.

Mojca Gobec, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje pa je povedala: ''Veseli nas, da je center Dora dobila tudi Gorenjska. Začetek izvajanja programa v novi regiji pomeni še en korak pri nadaljnjem širjenju tega programa po Sloveniji. Program bo dostopnejši in s tem korakom smo bližje zavezi, da bodo imele dostop do najkakovostnejših storitev v programu Dora ženske po celi Sloveniji. Če raka zgodaj odkrijemo, je tudi zdravljenje najpogostejšega ženskega raka, raka dojk, uspešnejše. Zato vabimo vse ženske, ki bodo vabila prejele, da se nanje odzovejo in v polni meri izkoristijo dobrobiti tega programa.''

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.