V Sloveniji smo še vedno izpostavljeni škodljivemu svincu

Slovenija sicer sodi med države z urejeno zakonodajo, ki prepoveduje uporabo svinčenih barv, a se po drugi strani še vedno ukvarjamo s problematiko izpostavljenosti otrok svincu v Zgornji Mežiški dolini.
V Zgornji Mežiški dolini so otroci izpostavljeni svincu. (foto: pexels.com)
V Zgornji Mežiški dolini so otroci izpostavljeni svincu. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Na pobudo Globalnega zavezništva za odpravo svinčene barve, ki deluje v okviru mednarodnega programa za kemijsko varnost Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), je zadnji teden oktobra vsako leto namenjen opozarjanju na problematiko izpostavljenosti svincu in škodljivim vplivom na zdravje. Cilj aktivnosti je odpraviti uporabo svinčenih barv v svetu. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) območni enoti (OE) Ravne v tem času že tradicionalno v vrtcih Zgornje Mežiške doline izvajajo delavnice »Igrajmo se zdravje«.

Svinec je ena najbolj znanih in v okolju razširjenih toksičnih kovin na svetu. V primeru vnosa v telo naredi največjo škodo v populaciji majhnih otrok, katerih telo svinec slabše izloča, razvijajoč organizem pa je na njegove vplive bolj občutljiv. Za vnos svinca v telo ni varnega praga, škodi že v najmanjših koncentracijah, v telesu pa nima nobene koristne funkcije. Svinec je strupen za različne organske sisteme, izpostavljenost svincu lahko privede do dolgoročnih posledic za zdravje, kot so učne težave, motnje v koordinaciji ter pri vizualnih, prostorskih in jezikovnih spretnostih, opozarjajo pri Nacionalnem inštitutu za varno zdravje.

Čeprav so škodljivi vplivi svinca dobro znani, je v svetu še precej držav, kjer je proizvodnja in uporaba svinčenih barv dovoljena. Do sredine letošnjega leta je SZO pridobila podatke iz 69 držav, da imajo ustrezno zakonodajo za prepoved svinčenih barv. Med njimi je tudi Slovenija. Glede na to, da ima SZO 194 držav članic, pa se zdi pot do izločitve svinčenih barv iz uporabe še precej dolga. Najbolj zaskrbljujoče je, da je zastrupitve s svincem mogoče v celoti preprečiti, ocene pa kažejo, da zaradi izpostavljenosti svincu po svetu vsako leto umre več kot pol milijona ljudi.

Življenje s svincem: Svinec v Zgornji Mežiški dolini

Slovenija sicer sodi med države z urejeno zakonodajo, ki prepoveduje uporabo svinčenih barv, a se po drugi strani še vedno ukvarjamo s problematiko izpostavljenosti otrok svincu v Zgornji Mežiški dolini. Dolgoletna tradicija industrije svinca v ozki dolini se odraža v močno onesnaženem okolju. Visoke koncentracije svinca so prisotne predvsem v zgornji plasti tal, v rečnih sedimentih in ostankih rudniškega odpada, ki ni bil ustrezno odstranjen ali je bil celo ponovno vrnjen v okolje, opozarjajo pri NIJZ.

Otroci so svincu izpostavljeni predvsem z vdihavanjem in zaužitjem drobnega prahu, ki se iz omenjenih materialov dviga, kakor tudi z uživanjem doma pridelanih onesnaženih vrtnin. Prebivalci Zgornje Mežiške doline so še vedno premalo pozorni na onesnaženje v svojem okolju in pogosto vrtnarijo na avtohtoni onesnaženi zemlji. Vnos svinca v telo lahko zmanjšamo z izogibanjem kopičenju in sproščanju prahu, s temeljitim pranjem vrtnin ter z doslednim umivanjem rok.

»Igrajmo se zdravje« v Zgornji Mežiški dolini

Med 21. in 27. oktobrom, ko obeležujemo mednarodni teden preprečevanja zastrupitev s svincem, v vrtcih v Zgornji Mežiški dolini pri NIJZ ponovno izvajajo usmerjene delavnice s poudarkom na pomenu izvajanja osebne higiene in uživanju zdrave prehrane ter varovalnih dejavnikov zdravja prebivalcev onesnaženega okolja. Na ta način spodbujajo predšolske otroke k pozitivnemu odnosu do prehrane, higiene, gibanja, z namenom krepitve in ohranjanja zdravja v obdobju odraščanja in v kasnejših življenjskih obdobjih.

Svinec v gradbenih materialih

Še izrazitejši problem predstavlja neprimerno postopanje z onesnaženim materialom pri gradbenih delih. Onesnaženi sedimenti, nastali ob regulaciji rek in potokov, se pogosto uporabijo kot gradbeni materiali in se tako vračajo v bivalno okolje. Še bolj zaskrbljujoča je predelava in prodaja nekdanjega rudniškega odpada (halde) za gradbene namene, saj ta vsebuje precejšnje količine težkih kovin. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zato svetujejo, da se uporabi takšnih materialov v največji možni meri izogibamo.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.