Vključitev starejših v digitalni svet

Računalniki in pametne naprave niso zgolj domena mlajših generacij, tehnologija pripada vsem.
Foto: freepik.com
Foto: freepik.com
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Članek govori o uporabnosti digitalne pismenosti in o njenem pomenu za starejše. Preberete si lahko tudi razloge, zakaj je pomembna in nasvete za izobraževalne programe.

Digitalna pismenost je vedno bolj aktualna, saj postaja sedanjost in tudi prihodnost vse bolj digitalna, pri čemer imajo predvsem starejši veliko izzivov z uporabo moderne tehnologije. »Digitalna pismenost je temeljna zmožnost posameznika, da uporablja in deluje v digitalnem svetu. Digitalna pismenost je zmožnost varne in kritične uporabe tehnologij informacijske družbe na različnih področjih: pri delu, v prostem času in za sporazumevanje z drugimi. Ključni sestavni del te zmožnosti je digitalna kompetenca.« (Javrh idr. 2018, str. 13)

SPLET – WWW

Je množica informacij, dokumentov, multimedijskih vsebin ipd., ki je nameščena na ogromnem številu računalnikov, ki so v internetu in povezani med seboj.

Razlogi za uporabo digitalne pismenosti

Spodaj našteti razlogi pojasnjujejo, zakaj je dobro, da so starejši posamezniki digitalno pismeni:

  • komuniciranje z najbližjimi z uporabno digitalnih naprav in različnih spletnih omrežij (npr. Skype, Viber, Whatsapp, Facebook,…),
  • deljenje fotografij in posnetkov z izletov s svojimi najbližjimi,
  • uporaba elektronske pošte,
  • biti na tekočem z informacijami,
  • možnost spletnega nakupovanja živil in drugih dobrin,
  • ideje za izlete in pohodništvo,
  • reševanje tehničnih težav (npr. zamrznitev ekrana) z ukazom ctrl + alt + delete in s pomočjo videoposnetkov objavljenih na spletu,
  • iskanje informacij na svetovnem spletu na različnih napravah,
  • iskanje in udeležba dodatnih izobraževalnih programov ali delavnic (npr. utzo.si, spletna univerza za tretje življenjsko obdobje),
  • ustvarjanje besedil in preglednic (stroškovna preglednica v Excelu).

Nasveti za izobraževalne programe

Kot je omenjeno zgoraj, se lahko starejši izobražujejo tudi prek spleta. Na naslednji povezavi lahko najdete kratek izobraževalni film: https://pismenost.acs.si/gradiva/gradiva/izobrazevalni-filmi/na-poti-do-zivljenjske-uspesnosti/film-temeljna-zmoznost-digitalna-pismenost/ .

Kje si lahko pridobite potrebno znanje za uporabo digitalnih medijev? Enega izmed takšnih programov nudi Univerza za tretje življenjsko obdobje, ki se imenuje »Računalniško izobraževanje in spoznavanje novih tehnologij na začetnih in nadaljevalnih stopnjah«. Program vsebuje raznoliko ponudbo vsebin: utrjevanja programov kot so Word in sorodni programi, dela z elektronsko pošto in internetom do naprednejših programov za osebni računalnik, kot je obdelovanje fotografij, uporaba socialnih omrežij ter naprednejša uporaba pametnih telefonov in tablic. Program je dostopen na povezavi: http://www.utzo.si/studijski-programi/.

Na Ljudski univerzi pa ponujajo program z imenom »Kje pa vas digitalni čevelj žulji?«. Programi ponujajo možnosti za učenje uporabe pametnih telefonov, elektronske pošte, družabnih omrežji ipd. Podrobna vsebina je dostopna na naslednji povezavi: https://www.prc-lu.si/racunalnistvo-in-digitalna-pismenost/kje-pa-vas-digitalni-cevelj-zuli/ .

Priporočljivo je, da se starejši digitalno opismenijo, saj s tem ostajajo v koraku s časom in ostajajo dlje časa aktivni člani družbe.

Besedilo je nastalo v okviru vaj pri predmetu Izobraževanje starejših, ki se izvaja na Oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani.

Viri:

Javrh, P., idr. (2018). Digitalna pismenost. Ljubljana: Andragoški center Slovenije.

Film – Temeljna zmožnost Digitalna Pismenost – Pismenost. (b. l. ). Dostopno na: https://pismenost.acs.si/gradiva/gradiva/izobrazevalni-filmi/na-poti-do-zivljenjske-uspesnosti/film-temeljna-zmoznost-digitalna-pismenost/ (Pridobljeno 05. 11. 2020).

Študijski programi – Univerza za tretje življenjsko obdobje. (b. l. ). Dostopno na:  http://www.utzo.si/studijski-programi/ (Pridobljeno 05. 11. 2020).

Kje pa vas čevelj žuli? – Ljudska univerza Tolmin. (b. l. ). Dostopno na:  https://www.prc-lu.si/racunalnistvo-in-digitalna-pismenost/kje-pa-vas-digitalni-cevelj-zuli/ (Pridobljeno 05. 11. 2020).

Morda te zanima tudi:

Varstveni dodatek: Takšne so spremembe

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake ...

Crescendo v istem duru

Stari pri starostnih politikah skoraj nimajo besede.

Ste že v sanjski soseski? Če ne, pojdite tja z nami. Čakamo vas.

Sanjska soseska nastaja in je evropski projekt, v kate...

Vesela novica za upokojence: Pokojnine so višje

Danes so se zneska svojih pokojnin razveselili upokojen...

S to tablico bodo vaše oči vedno zaščitene

Tablični računalniki so postali popolna naprava za opra...

Ali je to tako težko razumeti in mi priti naproti?

Na Univerzi za tretje življenjsko obdobje deluje Inštit...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.