Za upokojence brezplačen javni potniški promet

Moj čas > Finance | piše: M. L. | 30.10.2019
Poslanci so včeraj soglasno potrdili novelo zakona o prevozih v cestnem prometu. Ta med drugim uvaja od julija prihodnje leto tudi brezplačen medkrajevni javni potniški prevoz za upokojence.
Za upokojence bo javni medkrajevni potniški promet kmalu brezplačen. (foto: pexels.com)
Za upokojence bo javni medkrajevni potniški promet kmalu brezplačen. (foto: pexels.com)
Za upokojence bo javni medkrajevni potniški promet kmalu brezplačen. (foto: pexels.com) Za upokojence bo javni medkrajevni potniški promet kmalu brezplačen. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Novela zakona bo po novem imela tudi dodano pravico do brezplačnega javnega prevoza za vse invalide z evropsko kartico invalida in že omenjeni brezplačen javni prevoz za vse upokojence, pišejo slovenski mediji.

Novela zakona pa bo omogočila brezplačne prevoze v javnem potniškem prometu tudi študentom invalidom in registriranim športnikom, mladi registrirani in kategorizirani športniki s statusom dijaka ali študenta pa bodo subvencionirano vozovnico lahko uporabili tudi za prevoz na vadbe in tekme.

Brezplačen prevoz tudi za vojne veteran, a le z določenimi pogoji
Poslanci so včeraj potrdili še dopolnilo, s katerim bodo brezplačen javni prevoz omogočili vojnim veteranom. Kot je pojasnil Igor Zorčič (SMC), bodo ti do brezplačnega prevoza upravičeni pod enakimi pogoji kot imetniki invalidske kartice, torej če ne bodo zaposleni, ne bodo opravljali samostojne registrirane dejavnosti, ne bodo poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je izpostavila, da bo večini veteranov brezplačen javni prevoz omogočen v sklopu druge kategorije, saj so ti po večini že upokojeni, ali pa imajo invalidsko kartico, zaposleni pa bodo iz zakona tako ali tako izvzeti.

Upokojenci, edina družbena skupina brez ugodnosti
Upokojenci so bili doslej edina družbena skupina brez ugodnosti pri medkrajevnem javnem potniškem prometu. Od julija 2020 ga bodo uporabljali brezplačno, so sporočili iz ministrstva za infrastrukturo.

»Upokojenci so pomembna, a tudi zelo ranljiva družbena skupina. Pokojnine so v povprečju nizke, oskrba v domu za ostarele je za mnoge velik in celo prevelik strošek, skrb za starejše pa obremenjuje tudi srednjo generacijo. So pa naši upokojenci veliko prispevali, da danes živimo v sodobni in samostojni državi, zato je prav oziroma moramo poskrbeti, da se bodo tudi oni tukaj počutili čim boljše. Vsi mi, ki smo v politiki, moramo poskrbeti za upokojence in tudi za stabilen pokojninski sistem, ki se bo krepil skupaj z gospodarsko krepitvijo naše države. Vsi ukrepi, ki jih izvajamo na ministrstvu za infrastrukturo, so dejansko tudi ukrepi za dvig življenjskega standarda vsem,« je med drugim ob obravnavi povedala ministrica Alenka Bratušek.

»Na ministrstvu želimo omogočiti večjo mobilnost upokojencem, ne da bi se to poznalo pri njihovih pokojninah. Vesela sem, da je tudi v državnem zboru podpora ukrepu, ki bo upokojencem omogočil brezplačno uporabo medkrajevnih avtobusov in vlakov, res velika in enotna. … Upokojenci so edina družbena skupina, ki doslej pri uporabi medkrajevnega javnega potniškega prometa ni imela ugodnosti, medtem ko že vrsto let subvencioniramo prevoze dijakov in študentov, zaposleni pa prejemamo tudi nadomestilo za prevoz na delo. Zato je prav, da ugodnosti s tem zakonom zdaj uvajamo tudi za upokojence, prav pa je tudi, da smo ugodnosti uvedli tudi za registrirane športnike,« je še dodala Bratuškova.

Edina večja skupina, ki doslej ni imela večjih ugodnosti, so osebe starejše od 65 let, ki niso več v delovnem razmerju, upokojenci, ki niso v delovnem razmerju, in invalidi, ki niso v delovnem razmerju. Brezplačne vozovnice za to skupino pomenijo vabilo, naj neomejeno in varno potujejo z javnim potniškim prometom. Tako bomo zagotovili njihovo mobilnost, povečali možnosti samostojnega življenja in ohranjanja socialnih stikov in potovanj, še sporočajo z ministrstva za infrastrukturo.

Morda te zanima tudi:

Na kakšen način, lahko upokojenec nastopa na trgu dela?

Vsak dodaten evro na računu je še kako dobrodošel, še p...

Misel za 26. september

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Kdo ima prav?

Zadnje čase opažam, kako pogosto mnenja drugih jemljemo...

Trik, ki hitro odpravi temne kolobarje pod očmi

Če imate težave s temnimi kolobarji okrog oči, preizkus...

3 razlogi, ki vas bodo prepričali, da boste pogosteje posegli po teh zdravih semenih

Si kdaj privoščite bučna semena? Ko boste prebrali, kak...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.