Zaživela je info točka za starejše

Aktualno > Dogodki | piše: MOL | 9.3.2016
V prostorih Centralne informacijske pisarne MOL na Mačkovi ulici 1 je zaživela Informacijska točka za starejše 65+ in za osebe z oviranostmi, v kateri so na voljo osnovne informacije o storitvah in aktivnostih, ki so omenjenim skupinam meščank in meščanov na voljo v Mestni občini Ljubljana.
V Ljubljani je zaživela info točka za starejše. (foto: E. Kase)
V Ljubljani je zaživela info točka za starejše. (foto: E. Kase)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Mestna občina Ljubljana redno izvaja dejavnosti za starejše in za osebe z oviranostmi, ki jih lokalnim skupnostim v Sloveniji nalaga nacionalna zakonodaja, kot na primer (do)plačevanje oskrbe v institucionalnem varstvu, zagotavljanje mreže javne službe za pomoč družini na domu, financiranje pravice do izbire družinskega pomočnika, zagotavljanje primarnega zdravstvenega varstva za vse skupine prebivalcev,…

Poleg tega MOL preko rednih letnih javnih razpisov, ki niso zakonska obveza, izdatno podpira tudi številne druge aktivnosti, programe in projekte. Ti starejšim in osebam z oviranostmi v MOL nudijo raznovrstne oblike podpore in pomoči za samostojnejše in kvalitetnejše življenje v domačem okolju, pogoje za družabništvo, izobraževanje ter udejstvovanje v športu in kulturi. Njihova ponudba oziroma vsebine pomembno dopolnjujejo storitve javnih služb, večinoma jih izvajajo nevladne organizacije, nekatere pa tudi državni in občinski javni zavodi.

Vsa prizadevanja in ukrepe MOL za zagotavljanje starejšim in osebam z oviranostmi prijaznega mesta so strnili tudi v akcijske načrte, kjer so kot izvajalci vključeni vsi organi MOL ter javni zavodi in podjetja MOL, ki delujejo na tem področju. Ukrepi so oblikovani bodisi kot njihove redne naloge (ki jih ti izvajajo kot zakonsko obvezo ali v okviru osnovnega poslanstva oziroma dejavnosti), bodisi kot ukrepi projektne narave (enkratna izvedba). Z njimi so predvidene aktivnosti, k izvedbi katerih se lahko zaveže lokalna skupnost, ob upoštevanju zakonskih pristojnosti ter v okviru sprejetih finančnih načrtov posameznih nosilcev.

Z lanskim letom se je zaključil Akcijski načrt »Starosti prijazna Ljubljana« za obdobje 2013-2015, trenutno pa je v pripravi nov, za obdobje 2016-2018.

Na področju oseb z oviranostmi je Mestni svet MOL prvi akcijski načrt sprejel že v 2008, po izteku prvega je bil pripravljen drugi Akcijski načrt »Ljubljana – občina po meri invalidov« za obdobje od 2011 - 2012, nato tretji za obdobje od 2013 do 2014, v letu 2015 pa je Mestni svet MOL sprejel Akcijski načrt »Ljubljana – občina po meri invalidov« za obdobje od 2015 do 2016, s katerim nadaljujemo z uspešno in ustaljeno prakso sistematičnega načrtovanja ukrepov na področju zagotavljanja dostopnosti.

Vsa njihova prizadevanja za zagotavljanje vsem dostopnega in prijaznega so bila tudi širše prepoznana in tako so v letu 2009 prejeli listino »Občina po meri invalidov«, na natečaju Evropske Komisije »Access City Award 2012« so prejeli posebno nagrado za krepitev dostopnosti prometa in z njim povezane infrastrukture, še višje pa se je MOL uvrstila na »Access City Award 2015«, ko so prejeli bronasto priznanje, s katerim so se na področju zagotavljanja dostopnosti mesta osebam z oviranostmi pridružili najboljšim v Evropi.

Uradne ure Informacijske točke MOL 65+ in za osebe z oviranostmi:
Ponedeljek: 10. – 14. ure
Sreda: 12. – 16. ure
Petek: 10. – 14. ure.
Telefon: 01/306 11 74
E-pošta: 65+@ljubljana.si
Morda te zanima tudi:

Tedenski horoskop: Je pred nami nemiren teden?

V prispevku boste našli napoved za tedenski horoskop za...

Filharmonija se vrača

Po uspešnem zagonu Filharmoničnega spletnega abonmaja s...

Tedenski horoskop: Pred nami je energijsko najmočnejši teden v letu 2020

V prispevku boste našli napoved za tedenski horoskop za...

Tedenski horoskop: Sledite svojim sanjam

V prispevku boste našli napoved za tedenski horoskop za...

Poletne počitnice so lahko tudi zdrave

Samo še slaba dva tedna nas ločita od koledarskega pole...

Tedenski horoskop: Danes je dan polne lune

V prispevku boste našli napoved za tedenski horoskop za...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.