Večletne raziskave so pokazale, da je kislo zelje izredno zdravo in da vsebuje enako količino vitamina C kot limona. Vsebuje zdrave fitonutriente in antioksidante, ki pomagajo ščititi pred raznimi boleznimi, tudi pred rakom črevesja.
Kislo zelje vsebuje veliko vitamina B12, ki ga potrebujemo za nastanek krvnih telesc in za vzdrževanje visokega nivoja železa v krvi. Vitamin najdemo tudi v mesu, tisti, ki pa mesa ne jedo, ga lahko dobijo iz kislega zelja.
Prav tako surovo kislo zelje vsebuje zdrave probiotike, ki pomagajo vzdrževati črevesno floro zdravo. Izboljšujejo prebavo in preprečujejo bolezni črevesja ter želodca.
Mnogo je razlogov, zakaj je prav, da kislo zelje čim večkrat vključite v svojo prehrano. Med drugimi tudi zato, ker izboljšuje razpoloženje, preprečuje stres, pomaga pri nastajanju rdečih krvničk v krvi, pomlajuje organizem in gladi kožo, krepi lase, krepi imunski sistem, povečuje moč mišic, blagodejno vpliva na notranje organe, kot so želodec, črevesje, obnavlja jetra, preprečuje rakava obolenja, pozitivno učinkuje tudi na možganske celice.
Surovo kislo zelje lahko jeste kot zelenjavno prilogo, lahko ga dodate solati ali pa ga uživate kot samostojno jed.
Zanimive informacije o kislem zelju si lahko preberete tudi tukaj.